Zonnepanelen kopen? Let op deze valkuilen

Je hebt besloten dat je zonnepanelen op je dak wilt installeren, want je leest er goede verhalen over. Zonnepanelen leveren geld op, je wekt je eigen energie op en je verduurzaamd jouw woning. Toch is het installeren van zonnepanelen een lastig verhaal. Zeker als je er geen of weinig kaas van hebt gegeten. Daarom zetten wij de grootste valkuilen voor je op een rijtje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

 

Check de regels bij de gemeente

Een bestelling plaatsen voor zonnepanelen is zo gepiept, maar voordat je dat doet en op je dak klimt om ze te installeren, is het goed om even met de lokale gemeente te checken of jij wel zonnepanelen op je dak mag installeren. Hier zitten soms spelregels aan verbonden en dan heb je een vergunning nodig. Je wilt na een dure investering toch niet tot de ontdekking komen dat je ze weer moet verwijderen. Daarnaast is het goed om bij de lokale overheden te checken of je misschien recht hebt op een subsidie. Een aantal gemeenten steunen namelijk het initiatief dat inwoners zonnepanelen op hun dak installeren.

 

Kies het juiste type zonnepaneel

Het ene zonnepaneel is de andere niet en er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Voor welk zonnepaneel je moet kiezen is afhankelijk van het dak. En ook afhankelijk van hoeveel zonuren jouw dak vangt en hoe warm het op het dak kan worden. In een aantal situaties, zoals bij extreme hitte, kan het ene zonnepaneel beter zijn werk doen dan de andere. Het is ook goed om hier informatie over in te winnen bij partijen, zoals Zonnepanelen.net

 

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen

Met een dak op het zuiden heb je tegen een aangrenzende zekerheid baat bij het plaatsen van zonnepanelen, maar haal er een specialist bij als je zeker wilt weten of jouw dak wel geschikt is. Want niet alleen de ligging van het dak is belangrijk, maar ook de hoek waarin het paneel geplaatst kan worden. Een specialist of installateur kan jou binnen een mum van tijd vertellen of je zonnepanelen kunt plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat het beoogde resultaat om energie op kan wekken kan afwijken als er factoren meespelen die de werking van het zonnepaneel beïnvloeden. Gebruik deze cijfers dan ook alleen als indicatie en zie het niet als een garantie.

 

Bereken de terugverdientijd

Houdt er ook rekening mee dat zonnepanelen op termijn geld opleveren, maar het is in eerste instantie een peperdure investering. Het is een oplossing voor op de lange termijn en je hoeft ook niet te rekenen op landelijke potjes die je kunt aanspreken wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen en installeren. Je kan het wel slim aanpakken en jezelf bij de Kamer van Koophandel en belastingdienst registreren als ondernemer. Je levert immers energie terug aan de energiemaatschappij en op die manier kan je bijvoorbeeld de belasting over de aanschaf van de zonnepanelen en de installatiekosten terugvragen.