Zo kun je op een slimme manier een schuin dak isoleren

Ben jij van plan om jouw woning te verduurzamen? Door een schuin dak van binnenuit te isoleren kun je op een heel handige manier energie besparen. In dit artikel vertellen we hoe je via de binnenzijde van het huis isolatiemateriaal kunt aanbrengen en waar je op moet letten bij de aanschaf van klimaatfolie. Zo zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft en kun je veel geld besparen!

 

 

Hoe werkt het?

De eerste stap is het plaatsen van isolatiemateriaal tegen het dakbeschot. Het is slim om in dit geval isolatiewol te gebruiken dat gemakkelijk is in de verwerking: het kan eenvoudig tussen de balken geklemd worden. Daardoor is het minder arbeidsintensief dan buitenaf isoleren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om via de buitenzijde materiaal aan te brengen, bijvoorbeeld onder de dakpannen.

 

PIR-renovatieplaten

Wil jij via de buitenzijde een schuin dak isoleren? Wanneer je het dak wilt behandelen, is het verstandig om in goed gereedschap te investeren. Met PIR-renovatieplaten isoleer je met een extreem hoge isolatiewaarde! Deze platen zijn voorzien van drie tengels waarvan er één verspringend verlijmd is. Dit is ten behoeve van de overlap van de platen onderling. Daarna kun je op de tengels panlatten spijkeren, waarop vervolgens de dakpannen gelegd kunnen worden.

 

Materiaalkeuze

Als je een schuin dak gaat isoleren met een ventilerende constructie, zoals een houten dak met dakpannen, kun je besluiten om voor houtvezel, glaswol, minerale wol of steenwol te gaan. Dit is eenvoudig in gebruik, omdat je de platen tussen de balken klemt. Daarna voorzie je het geheel van een laagje isolatiefolie, waarmee je op een handige wijze jouw materiaal kunt beschermen.

 

Isolatiefolies

Het is belangrijk dat je het juiste dakfolie op de correcte manier verwerkt in de dakconstructie. Vocht is vaak de oorzaak van schimmel en door houtrot kan er een ongezond leefklimaat ontstaan. Kies daarom voor dampremmende folie: dat voorkomt dat er vocht van binnenuit in de constructie en het isolatiemateriaal kan trekken. Na het aanbrengen van de dakisolatie kan het water van binnenuit worden tegenhouden!

 

Vochtwerend

Met klimaatfolie kun je de binnenkant van de dakconstructie sneller laten drogen. Deze slimme folie kan zich aanpassen aan de luchtvochtigheid van de ruimte. Zo is het materiaal in de zomer dampopen om condensvorming te voorkomen en ’s winters dampdicht om vochtwerend te werken. In de koudere maanden zorgt dit ervoor dat schimmel en houtrot geen kans krijgen! Heb je aan de buitenzijde van het dak een dampremmende laag? Dan moet je aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen.

 

Met de bovenstaande tips weet je precies waar je op moet letten als je een schuin dak gaat isoleren!