Zo houd je je planten gezond en plaagvrij!

‘Planten verzorgen voor dummies’, dat zou eigenlijk een goede subtitel voor dit artikel zijn! Geloof ons, je hoeft niet persé die zogenaamde groene vingers te hebben om planten in huis in leven te houden én zelfs te laten groeien en bloeien. Er zijn mensen die beweren dat ze nog geen cactus in leven kunnen houden maar dat is te verklaren, ze doen zó hard hun best…daar houden cactussen dan weer niet van. Omdat planten in huis echt heel sfeervol én gezond zijn (luchtzuiverende planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit). Om je nu alvast wat moed in te praten voor als je straks de kerstboom eruit gooit en daar een mooie groene kamerplant voor in de plaats wil hebben. Jij kunt dit ook! Met onderstaande tips, en aandacht voor beginnersfouten én het bestrijden van ongewenste gasten als spint en trips gaat het je lukken! Je eigen junglefever start hier!

 

Biogroei

 

Gezonde planten, wat moet je doen? 

Iedereen herkent het meteen als het foute boel is bij een kamerplant. Gele punten, uitgedroogd blad, zilvergrijze plekken op het blad, webvorming tussen de bladeren, stinkende aarde etc. Een aantal symptomen zijn gevolgen van beginnersfouten, een aantal van beestjes in je plant. We gaan ze allemaal oplossen, met liefde voor je plant! Voor trips en spint heb je hulp nodig, daar zijn hele veilige en effectieve hulpmiddelen voor om je plant te redden! Dat is immers het uitgangspunt, redden en opnieuw laten groeien en bloeien. Plagen van trips en spint richten schade aan, je plant gaat als je niet adequaat handelt dood. Het vocht wordt uit je plant gezogen door de beestjes en dát is het begin van het einde. Met wat simpele biologische hulpmiddelen die de plaag verhelpen zal je plant snel herstellen en gezond verder groeien. Dat laatste natuurlijk alleen als je onze ‘groene vingers voor iedereen’ tips meeneemt in de verzorging van je urban jungle. 

  1. Snoei je plant! Als je dor blad ziet, haal het weg. Als het model te verwilderd wordt mag je je plant gerust een snoeibeurt geven. Net als buiten geldt ook binnen, snoeien doet groeien.
  2. Enthousiasme is goed, overdreven veel aandacht voor je planten meestal niet. Geef ze niet te veel water. Tijdens de winterperiode zelfs iets minder dan in de zomer.
  3. Verpot je plant regelmatig. Als je plant groeit, groeit de kluit mee. Als die nergens meer naartoe kan omdat de pot te krap is zal je plant ook niet meer kunnen groeien. De lente is een prima moment om je planten in een grotere pot te zetten, niet té groot…gewoon net een maatje groter.
  4. Verzorg het blad! Je plant ademt door z’n blad dus het is zaak die stofvrij te houden. Een stofdoek of een vochtig doekje erover en je plant is je dankbaar!

 

Biogroei

 

Plantentips voor beginners

Bovenstaande informatie is simpel en voor iedereen te doen. Neem je de uitdaging nog eens aan en zet je wat nieuwe kamerplanten in je huis? Ben je student en ga je voor het eerst je eigen plant verzorgen? Deze tips zorgen ervoor dat het je lukt:

  • Kies een makkelijke plant. Er zij genoeg mooie planten die echt wel tegen een stootje kunnen en die weinig verzorging nodig hebben. Denk bv aan de Graslelie, Vioolbladplant, Vrouwentong en Olifantenpoot. Begin eens met 1 of 2 en bij gebleken succes kun je je plantenverzameling altijd uitbreiden.
  • Kies een geschikte bloempot. Water dat overblijft moet weg kunnen. Planten houden niet van natte voeten, hun wortels gaan op den duur rotten en je kunt raden wat er dan met je plant gaat gebeuren. Het is dus slim om altijd een binnenpot te gebruiken óf om een schotel onder je bloempot met gaten te zetten. Gooi het water dat blijft staan regelmatig weg (of giet over de aarde van een andere plant, het is immers gewoon water)
  • Er zit altijd een sticker op de pot van je nieuwe plant. Soms zit er zelfs een uitgebreider label bij waarop wat verzorgingstips staan. Maak even tijd om de verzorging van je nieuwe huisvriend op te zoeken. Wist je dat er ook heuse Plant verzorgings apps bestaan? Plant Parent bijvoorbeeld, helpt je met de verzorging van je kamer- en buitenplanten.
  • Kies een vaste dag om je planten te verzorgen. Zo wordt het sneller een gewoonte en weet je zeker dat je een lekkere regelmaat te pakken krijgt. Zet een reminder op je telefoon in het begin of zoek ook daar een app voor ter ondersteuning in je eerste periode van nieuwe planteneigenaar!

 

 

 

 

 we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zoek jij een ideale oplossin...

De zon. Warmte, licht, gezelligheid, positiviteit, leven, groei & bloei... geen zicht op je televisie, verkleurde kussens op je bank, te warm...

29 nov 2023 Lees verder
5 tips om de leukste herinne...

Tastbare herinneringen zijn de leukste manier om terug te kijken op je leven. Ze bevatten emotionele waarde op een speciale manier. Als je je her...

20 nov 2023 Lees verder
Stijlvol en functioneel: ver...

Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Overweeg dan om verticale lamellen aan te schaffen. Het is een eigentijdse keuze die zowel stijl als fu...

15 nov 2023 Lees verder
Groen in je interieur: Waaro...

Een groen interieur is niet langer alleen een trend, maar eerder een essentieel onderdeel geworden van moderne woningen. Planten brengen niet all...

07 nov 2023 Lees verder
Plantentrends en sfeervolle ...

Planten en bloemen, de mens is er over het algemeen dol op. Ze brengen leven in huis, sfeer en schone lucht. Groen in huis was altijd al populair...

24 okt 2023 Lees verder
10 x de leukste en gaafste s...

Ik vind dat eigenlijk iedereen het volgende moet doen: maak een lijst met de mooiste, leukste en gaafste spullen die je in je huis en tuin wilt h...

23 aug 2023 Lees verder