Zelf tuin ontwerpen? Dat doe je met deze tips

Ben je uitgekeken op je huidige tuin? Of moet je de zandvlakte achter je nieuwbouwwoning nog aanpakken? Een ontwerp door een tuinarchitect of hovenier is duur. Misschien heb je zelf al genoeg goede ideeën. Gelukkig kan het een stuk makkelijker en goedkoper! Je droomtuin ontwerpen doe je namelijk gewoon zelf. Met deze ontwerptips weet je waar je op moet letten.

 

  

 

Tip 1: begin met de buitenkraan

Wat een raar advies, ik ontwerp toch een tuin? Dat klopt. Maar een buitenkraan is essentieel in je tuin. Je moet je tuin immers makkelijk kunnen bewateren. Voorkom dat je met water door je huis moet sjouwen. Of dat die vieze tuinslang dwars door de woonkamer ligt. Koop een goede, robuuste buitenkraan. En laat je ook goed informeren hoe je je buitenkraan aanlegt. Vraag er naar bij een specialist in een tuincentrum. Of schakel hier je loodgieter voor in.

 

 

Tip 2: ontwerp je droomtuin digitaal

Tuinarchitecten maken gebruik van computerprogramma's om hun ontwerpen te maken. En dat kun jij ook doen. Er zijn online veel gratis designprogramma's te vinden. Daarmee maak je snel een tuinontwerp. Met sommige programma's kan dat zelfs driedimensionaal. Een ontwerp maak je digitaal veel sneller dan op papier. En het aanpassen van je ontwerp is ook veel eenvoudiger. Yardesign is één van deze gratis tools.

 

 

Tip 3: maak het je makkelijk met graszoden

Een grasveld of gazon maakt je tuin levendiger en natuurlijker. Er zijn verschillende manieren om een grasveld aan te leggen. Als je graszoden gebruikt, heb je direct een mooi gazon. Bij graszaad duurt dat soms jaren. Bovendien maakt het bijna niet uit wanneer je graszoden legt. Met zaaien moet je wachten totdat het warm is. De prijzen van graszoden variëren flink per aanbieder dus het goed uitzoeken van de beste prijs bespaart je veel geld bij het bestellen van graszoden.

 

 

Tip 4: pas op met snel groeiende bomen

In het tuinontwerp lijkt het prachtig. Verspreid over de tuin plant je een aantal bomen. Mooi om te zien, zeker in de bloeiperiode. Bovendien geef je hiermee variatie en diepte aan je tuin. En krijg je ook meer beschutting en schaduw. Hou er wel rekening mee dat kleine bomen groot worden. Snel groeiers zoals sparren zullen snel je uitzicht beperken. Bovendien laten wortels van bomen zich niet stoppen. Laat je goed informeren als je voor bomen gaat. Neem al in je ontwerp de boomsoorten in je tuin op. En maak een schets van de situatie over tien jaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

 

Tip 5: kies planten die bij je tuin passen

Gebruik je planten in de tuin, let dan goed op. Kies planten op basis van de omstandigheden in je tuin. Niet andersom. Kijk bijvoorbeeld naar de ligging van je tuin. Staat de zon er de hele dag op? Of heb je alleen maar schaduw? Ook is de samenstelling van de grond belangrijk. Is deze kleiachtig of zandig? Hoe zuur is de grond? De omstandigheden in je tuin bepalen je plantenkeuze.