Belofte maakt schuld, al draagt het slechte licht van de laatste weken ook niet erg bij aan het maken van een duidelijke én toonbare foto van de luiken die wij maakten. Ik heb daarom besloten om voor nu maar de foto’s te gebruiken van de dames bij wie ik de inspiratie vond. Als eerste zag ik het maanden geleden bij Anjes (foto 1). Zij sluit ze ook in de zomer en dat houdt natuurlijk best lekker wat warmte buiten. Foto 2 is van Karin. Zij maakte ze ook en haar ‘achter de schermen’ foto’s stuurde ik naar mijn (allesbehalve klusjes- maar niks dan liefde voor de) man. Ik wilde ze ook! Dit was een klus die wij ook heus wel konden klaren. Beetje aansporen (sommigen noemen het drammen) maar hij ging overstag. Met als voorwaarde dat ík wel zou schilderen want dat is zijn ding niet zo.
Luiken maken van hout
Met dat schilderen had ik meteen de grootste klus te pakken want er zitten vier lagen op. Twee lagen grondverf en twee lagen lak op waterbasis. Luiken maken van hout is dus niet moeilijk, tenminste, als je net als wij niet veel overige eisen hebt. Wij hebben gekozen voor luiken van vloer tot plafond. Ze staan gewoon op de grond en ik wil ze ook niet dicht. Ze staan er bij ons dus puur ter decoratie. Voor de privacy heb ik houten jaloezieën, dat is voldoende. Je kunt zelf kiezen welke scharnieren je gebruikt en welke houtsoort je kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor MDF, dan worden je luiken lekker strak. Wij kozen voor underlayment omdat ons interieur een mix is en er verder niks écht strak is. Zo lijken de luiken niet te nieuw zeg maar. Grenen panelen kun je óók gebruiken, kies maar. Kwestie van smaak.
De panelen laat je gewoon op maat zagen bij de houthandel of bouwmarkt. Voordat je de scharnieren bevestigd schilder je eerst alle panelen én bepaal je hoeveel ruimte je luiken nodig hebben om te kunnen ‘vouwen’ zeg maar. Als je bijvoorbeeld een wat robuuster scharnier hebt (zoals wij) dan is ook het middenstuk, het eigenlijke scharnier dus, dikker. Dat betekent dat je daar rekening mee moet houden en de panelen niet te dicht tegen elkaar moet zetten. Ook de dikte van je paneel speelt in dit verhaal mee. Er moet natuurlijk ruimte zijn om de zijkanten naast elkaar te kunnen laten vouwen. Ongeacht of je ze wel of niet helemaal open wilt kunnen duwen of ze in één stand laat staan, de panelen moeten kunnen vouwen.
Je snapt meteen wat ik bedoel als je de losse panelen even naast elkaar houdt en je gaat bepalen waar de scharnieren moeten en op welke afstand. Als jij ze op je vensterbank wilt plaatsen én wilt kunnen sluiten, doe je er verstandig aan ze ook nog eens aan de muur naast je raam te bevestigen. Je snapt waarom.
Het is staat zó tof (zie foto’s) dat je de neiging krijgt om luiken voor door het hele huis te gaan maken! Dat deed ik niet ;) .
De foto’s leende ik dus van de Instagramaccounts van @thuisbijvierleeuwen en @binnen.bij.buitenhuis. Mooie accounts overigens die je, als je actief bent op instagram, zeker moet gaan volgen voor meer interieurinspiratie.
Fijn weekend!
Lynda
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.