Woontrend – duurzaam wonen en liefst on a budget!

We hoeven allemaal niet meer persé heel groot te wonen. Sterker nog, de Tiny Houses zijn in opmars. Wat heb je eigenlijk ook allemaal nodig om lekker te kunnen wonen? We zijn er wel achter dat het vooral om de kwaliteit gaat en niet om de kwantiteit, tenzij je natuurlijk een heel groot gezin hebt. Hoe kleiner het oppervlak is waarop we wonen en dat we dus moeten verwarmen en isoleren, hoe kleiner de invloed die dat heeft op ons milieu én je budget. Een duurzame woning, wat is dat nou eigenlijk? Heeft de bewuste kiezer die zo veel mogelijk duurzaam woont en leeft een zogenaamde alternatieveling? Hangt er nog steeds een stoffig geitenwollen sokken imago aan het ‘groen’ zijn?

Nee joh, natuurlijk niet! Veel huizenbezitters denken na over zonnepanelen en vragen zich af of hun huis echt goed geïsoleerd is. We weten met z’n allen inmiddels veel meer over grondstoffen en materialen en wat voor negatieve uitwerking die eventueel op onze wereld hebben. Duurzaam wonen is een trend, het is goed voor ons allemaal én voor alles en iedereen die na ons komt.

 

Woontrend – duurzaam wonen en liefst on a budget!

 

Tips voor een duurzame woning

Waarschijnlijk scheid je je afval en kies je zo min mogelijk voor plastic tasjes, doosjes en bakjes. Je weet ook dat je zuinig moet zijn met energie. Misschien wel ten eerste omdat je dat in je portemonnee scheelt maar zeker ook omdat het beter is voor het milieu. In huis maak je misschien ook wel al bewustere keuzes bij het vervangen van meubels of het verbouwen van ruimtes. Hoe kun je nou nog duurzamer wonen? Hoe kun je geld besparen én je bijdrage leveren aan een beter milieu? Met de juiste info over subsidies én een aantal tips van ons kom je ver, heel ver…en de aarde ook.

 

  • Neem energiebesparende maatregelen voor je huis. Plaats tochtstrips, gebruik tijdsklokken, schakel al je apparatuur uit als het niet gebruikt wordt, douche korter en draag een vest of ene trui i.p.v. de thermostaat nóg hoger te zetten.
  • Controleer je isolatie en laat indien nodig, en vaak mét subsidie, spouwmuurisolatie aan brengen. Je kunt tochtstrips plakken tot je een ons weegt, als je basisisolatie niet deugd helpt dat nauwelijks iets. Begin dus bij het begin. Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op je totale energieverbruik. Zeker bij oudere woningen is er vaak veel winst te behalen. Denk daarbij aan het vervangen van enkel glas en het isoleren van het dak.
  • Over het dak gesproken, wist je dat je met btw-teruggave zonnepanelen kunt laten plaatsen? Je bent met zonnepanelen namelijk ineens energieleverancier en in de ogen van de Belastingdienst ben je dan een soort ondernemer en heb je dus recht op btw-teruggave. Vraag er maar naar bij de leverancier van je zonnepanelen, kan toch enorm schelen onder de streep!
  • Kies voor groen, binnen en buiten. Groene planten zijn weer helemaal hip, ze brengen leven in huis en dragen bij aan een beter luchtkwaliteit in huis en dus bij het verduurzamen van je woning. Zet een aantal bomen op strategische plekken in je tuin zodat je ramen in de zomer in de schaduw vallen. Zo heb je minder snel een airco nodig, zo’n ding vreet immers energie.
  • Kies vloeren en meubels van duurzame materialen. Tegenwoordig zijn er veel meubels bamboe, kurk, karton en ook is er een ruime keuze aan woonaccessoires van gerecycled papier en bioplastic. Je zult je verbazen over de hippe items die duurzaam zijn als je er eens goed naar op zoek gaat.
  • Recycle en upcycle, ga naar de kringloop of ‘pimp’ wat je hebt. Voor je interieur kun je prima gebruik maken van tweedehands meubels of vintage items. Veel dingen waar je op uitgekeken bent kun na een metamorfose prima een tweede ronde mee. Ruil meubels met iemand anders, verkoop spullen op Marktplaats of wees gewoon creatief en bekijk of je van wat je hebt met een paar handelingen iets leukers kunt maken. Hout kun je verven of juist logen, banken kun je laten overtrekken, een eetkamertafel kan nieuwe poten krijgen etc.
  • Duurzame verlichting? Laat je afkeer van ledverlichting los. Het is niet meer dat ongezellige licht van een aantal jaar geleden en er zijn steeds meer toepassingen mogelijk. Slimme verlichting is een verantwoorde keuze én kan er heel stylish uitzien.
  • Als je je meubels of muren wilt verven, gebruik dan altijd watergedragen verf. De gifdampen van verf op terpentine basis zijn slecht voor je gezondheid en de natuur. Kalkverf heeft een basis van 100% mineralen en is daarmee misschien de meest duurzame keuze.  Laat kalkverf nou heel populair zijn in diverse woonstijlen vanwege de mooie matte uitstraling en vergrijsde kleuren.

Duurzaam wonen is niet onbetaalbaar. Door je erin te verdiepen zul je merken dat er voor veel grote, duurzame, klussen subsidies beschikbaar zijn. Voor wat betreft de woonwereld worden de groene keuzes ook steeds budgetvriendelijker zodat echt iedereen zijn steentje kán bijdragen. Zeg zelf, duurzaam wonen verhoogt voor je gevoel toch ook meteen het wooncomfort?

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Er warmpjes bijzitten in de ...

Gelukkig zijn de tijden van die torenhoge energieprijzen voorbij. Terug bij waar we waren zijn we niet, en of we daar ooit weer zullen komen? Nu ...

21 nov 2023 Lees verder
Huis verduurzamen: wat komt ...

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel aandacht geweest voor het verduurzamen van de Nederlandse woningen. Niet zonder reden, want de overhei...

16 okt 2023 Lees verder
Op deze manier onderhoud je ...

Bij het onderhouden van hun woning leggen veel mensen de nadruk op de binnenzijde daarvan. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek ontstoppen van de ...

14 sep 2023 Lees verder
Grijze houten jaloezieën: e...

In een tijdperk waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, is het niet verwonderlijk dat steeds meer mensen verantwoorde keuzes make...

22 aug 2023 Lees verder
Duurzaamheid in huis: eenvou...

Duurzaamheid en energiebesparing, het zijn belangrijke onderwerpen geworden in de moderne samenleving. Het ene na het andere dak wordt vol gelegd...

06 jul 2023 Lees verder
Ken je klassiekers - duurzam...

China, 14e eeuw en alleen bestemd voor de keizer. Toiletpapier was een luxeproduct en de rest van de wereld gebruikte hennep, wol, gras, water en...

31 mrt 2023 Lees verder