We zullen de laatsten zijn die beweren dat het eenvoudig is om een andere woning te vinden. Kopen of huren, beiden mogelijkheden bieden zo hun uitdagingen. Hoewel de meeste mensen roepen dat huren zonde van je geld is kan dat voor jóu de beste eerste stap naar zelfstandigheid zijn. Niet iedereen kan zomaar meteen een woning kopen, het is niet realistisch dat te denken. Maar, waar begin je dan? Hoe kom je in contact met een makelaar die je voor beide opties bij kan staan? Is er überhaupt zoiets als een portaal voor mensen met woonplannen? En tot slot, waar zoek je als je bijvoorbeeld buiten het gebied wil zoeken waar je nú woont? Je kent heg nog steg, hoe gaat dat goedkomen? Lees door en krijg op al je vragen een antwoord.
Kopen versus huren
Het algemene geluid is dat koper beter is dan huren. Alsof iedereen ook maar zomaar die optie heeft. Kopen is bv níet beter dan huren als niet zeker weet of in dat gebied wil blijven wonen. Misschien kreeg je een tijdelijk contract bij je nieuwe baas en moeten jullie beiden nog bezien of de samenwerking een succes op lange termijn wordt. Als je je koophuis al snel weer (moet) gaat verkopen is dat zeer onvoordelig en heeft (tijdelijk) huren dus de voorkeur. Zo zijn er in het hele verhaal kopen versus huren’ voor beide opties voors en tegens te noemen. Kies wat bij jóuw situatie past. Kom je vanuit de Randstad bijvoorbeeld naar het Oosten van het land maar wil je wel een beetje het stedelijke gevoel vasthouden zoek je bijvoorbeeld op makelaar Eindhoven. Wil je je woning verkopen of verhuren dan kun je ook op zoek naar een internetmakelaar die een zeer uitgebreid ‘hulppakket’ kan bieden. Verkopers, verhuurders, kopers, huurders, ze hebben allemaal zo hun eigen hulpvragen en het is gewoon zeer prettig om een beroep te kunnen doen op een soort woonportaal waar alles samenkomt.
Voordelen en nadelen huis huren
In het kort, met huren is absoluut niks mis en ook in een huurhuis kun je je thuis voelen en je interieur naar eigen smaak samenstellen. Grote verbouwingen kunnen meestal niet maar, je hebt er zelf ook nauwelijks onderhoud aan. Meer voor- en nadelen van het huren van een woning:
Voordelen
- Je bent flexibel, je kunt (meestal) op elk moment je huur opzeggen. Lees goed het huurcontract door zodat je weet wat je rechten en plichten zijn omtrent het opzeggen van de huur.
- Groot onderhoud wordt door de verhuurder gedaan
- Dalen de huizenprijzen? Dat bezorgt jou geen buikpijn (en vermogensverlies)
- Huurders zijn beschermd. Lees alles over huurbescherming als je duidelijkheid wil voordat je tot huren overgaat.
- Je betaalt geen OZB
- Misschien kom je zelfs in aanmerking voor huurtoeslag.
Nadelen
- Huurprijzen stijgen elk jaar
- Waardevermeerdering is gunstig voor de verhuurder, niet voor jou
- Je kunt meestal niks verbouwen en als het wél mag dan zijn het relatief kleine aanpassingen die ze toestaan. Groot of klein, elke aanpassing die meerwaarde oplevert is gunstig voor de verhuurder en niet persé voor jou (in de vorm van vermogen). Jij geniet ‘alleen’ van meer wooncomfort.
- Ga je verhuizen? Vaak moet de woning opgeleverd worden in de oorspronkelijke staat. Dat kan dus extra kosten voor jou met zich meebrengen.
- De wachtlijsten zijn over het algemeen ontzettend lang (gebruik je netwerk waar mogelijk)
- Er is een beperkte keuze. Ga je particulier huren dan is het aanbod vaak wat luxer maar dan kom je niet meer in aanmerking voor huurtoeslag.
- Voor- en nadelen huis kopen
Een huis kopen is niet zaligmakend, er zitten hele fijne voordelen aan vast maar zeker ook nadelen. Goed om die vooraf te weten zodat je kunt bepalen wat bij je past, wat voor jou te dragen is en of je die risico’s wil of kunt nemen.
Voordelen
- Je maandlasten blijven vaak lange tijd gelijk.
- Eenmaal afgelost is de woning van jou
- Hypotheeklasten stijgen vaak minder dan huurlasten
- Waardevermeerdering door verbouwing/verbetering is gunstig voor jóu
- Je vermogen groeit als de huizenprijzen stijgen.
- Veel keuze
- Koopregelingen en subsidies maken het voor starters aantrekkelijker om te kopen.
Nadelen
- Als je rentevast periode afloopt wordt de rente over je hypotheek opnieuw bepaald en deze kan ook hoger zijn dan je eerdere rente.
- De waarde van woningen kan dalen
- Je bent verplicht een aantal verzekeringen te nemen als woningbezitter, dat betekent extra kosten.
- Groot onderhoud, reparaties, je moet ze zelf regelen én betalen
- Je kunt niet zomaar ‘opzeggen’. Als je je huis gaat verkopen kan het best even duren voordat zich een koper meldt. Zoals gezegd, een woning kopen is niet (meer) voor iedereen een optie.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.