10 minuten douchen, goed ventileren, niet te vaak in bad, goed isoleren, je kent de bespaartips voor je badkamer waarschijnlijk wel. Maar, als je je bestaande badkamer al een hele tijd hebt dan kun je niet meteen al die (grote) aanpassingen doen. Ben je toe aan een nieuwe badkamer en wil je dat die meteen ook helemaal duurzaam is zodat je kosten kunt besparen én zuinig met energie omgaat? Je badkamer verbouwen of renoveren geeft je de mogelijkheid om een aantal fijne en slimme aanpassingen in deze ruimte aan te brengen. De dingen die je al wist én misschien wel ook meteen de drie dingen die we je laten zien die je wellicht nog niét kende. 3 dingen waarmee je enorm kunt besparen in je badkamer, geld én energie!
Slim besparen in je badkamer
Water en energie besparen, dat is waar het om draait in je badkamer. Duurzamere keuzes voor je badkamer die goed zijn voor jouw portemonnee en het milieu. Wist je dat je je bad kunt isoleren? Ken je de douche-wtw al? Hebben ze al verteld dat je de leidingen het beste zo kort en dun mogelijk houdt? Hieronder meer over deze tips voor een comfortabele en energiezuinig, duurzame badkamer.
Douche-wtw
Hoe werkt het? Zo slim bedacht want met een douche-wtw (Warmte Terug Winning) wordt de warmte van het wegstromende warme douchewater gebruikt om het koude water al op te warmen. Hierdoor hoeft je CV-ketel minder hard te werken en dus minder gas te gebruiken. Je warmtepomp heeft daardoor minder stroom nodig. Er zijn verschillende systemen dus laat je goed informeren. Je kunt er een plaatsen bij een complete badkamerverbouwing maar er zijn ook systemen die je kunt plaatsen in een bestaande douche!
Goedkoper in bad!
Ga je je oude bad vervangen door een nieuw exemplaar? Kies dan een kunststof bad. Had je nog geen bad en komt er bij de aanstaande badkamerverbouwing wél een? Kies een kunststof bad. Voor beide situaties hebben we nóg een energiebesparende tip! Duidelijk, in een kunststof badkuip blijft je water langer warm dan in een stalen bad omdat kunststof de warmte minder snel doorlaat. Da’s 1x winst. Wist je ook dat je je bad kunt isoleren? Isoleren zodat je water nóg langer warm blijft zonder er steeds nieuw warm water bij te hoeven doen. Isoleer/laat je bad isoleren met bijvoorbeeld gerecycled textiel, hennepvezel, thermokussens. De relatief lage investering levert je een fikse besparing op.
Slim leidingen leggen in je badkamer
Hoe sneller je warm water hebt, hoe voordeliger dat is. Er gaat minder water verloren. Nu je dan toch alles open gaat gooien omdat je de indeling van je badkamer gaat veranderen, let dan vooral ook op de leidingen. Optimale warmwaterleidingen zijn zo kort én dun mogelijk zodat ze minder water bevatten. Zo krijg je altijd snel warm water en bespaar je dus op het energieverbruik dat er normaliter nodig is voor het verkrijgen van warm water. Laat je leidingen geen onnodige omwegen afleggen en zorg dat de afstand tussen je warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij je badkamer zit. Al heeft de afstand tot de keuken prioriteit aangezien je daar over het algemeen vaker de kraan gebruikt. Laat een vakman meekijken zodat je een zo optimaal ‘warmwatersyteem’ kunt realiseren en daarmee uiteindelijk geld en energie bespaart!
Tot slot:
Dat je een waterbesparende douchekop kunt gebruiken (max 7 liter water per minuut), je eventuele raam in de badkamer liefst hoogrendement is (HR++ of zelfs Triple), en je keuze voor sanitair liefst tijdloos is wist je, toch?
Tijdloos design voor de badkamer
Wat je ziet en wat je niet ziet. Een duurzame badkamer bestaat niet alleen uit het water- en energiebesparende stuk dat je misschien niet meteen ziét. Er komt nieuw sanitair en accessoires en ook daarin kun je slimme en duurzame keuzes maken. Hoe? Door tijdloos design te kiezen. Als je het oude sanitair niet meer kunt hergebruiken (biedt het wel aan voor hergebruik op bv Marktplaats of bij de kringloop/bouwhandel) is het wel slim om te kiezen voor modellen die tijdloos zijn. Hoe langer je ermee kunt doen hoe beter dat natuurlijk is. Minder vaak iets weggooien is al een besparing op zich qua milieubelasting.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.