Weet jij wat je wegspoelt? Milieu & gezondheid - help het afvalwater te zuiveren

 

Er is veel te doen de laatste tijd over de aanwezigheid van PFAS in ons afvalwater. We spreken er schande van want PFAS kan ons enorm ziek maken. PFAS kan o.a. ons immuunsysteem beschadigen. Deze ‘viezigheid’ zit onder andere in smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, anti-aanbaklagen, kleding, textiel en cosmetica! Denk dus niet alleen de industrie ervoor zorgt dat deze ongewenste stoffen in ons afvalwater terechtkomen. Weet jíj al wat je allemaal wegspoelt? Natuurlijk hebben we in Nederland goede afvalwaterzuivering maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om ons milieu en onze gezondheid zo schoon mogelijk te houden. Lees je mee? Wat je niet weet kun je niet veranderen, we vertellen je hieronder dan ook waar ook jij op kunt letten.

 

 

 

Jouw huishouden & ons milieu!

Even snel je auto afspoelen, je poetswater weggooien, douchen... we doen het allemaal met grote regelmaat. Alles gaat door de afvoer en het lijkt misschien alleen maar water maar, is het dat ook? ‘Alleen’ maar water? Denken we niet te makkelijk dat onze afvalwaterzuivering er niet voor niets is en dat het allemaal wel goed zal komen? Wat kan jouw huishouden bijdragen aan ons milieu? Alle beetjes helpen en alle beetjes die de onze ingenieuze afvalwaterzuiveringssystemen niet hoeven te filteren zijn mooi gespaard.  Bedenk je eens:

 

  • Wat gaat er allemaal door je afvoer? Iedereen wéét dat je dingen als vet, oliën, chemicaliën, medicijnen en microplastics niet door de afvoer moet gooien. Maar hoe zit het dan als je gaat douchen bijvoorbeeld? Voorbeeld: In heel veel cosmetica/huidverzorging/doucheproducten zitten microplastics. Jij smeert het op je huid en tijdens je douchebeurt spoelt het door je doucheputje. Alle synthetische dingen die we wegspoelen beïnvloeden onze waterkwaliteit op een negatieve manier. Er kan schade aan ons aquatisch ecosysteem ontstaan.
  • Wij Nederlanders wanen ons rijk aan water. Water is een van de meest waardevolle hulpbronnen op onze planeet. Het zuiveren van water is een duur en intensief proces. Door je bewust te zijn van wat je allemaal wegspoelt kun je helpen, zowel om te kosten van de zuivering te drukken als om het milieu te sparen.
  • Afvalwaterzuiveringssystemen zijn in er heel veel soorten en voor de diverse projecten kan er absoluut maatwerk bedacht worden. Maar, er zijn uiteindelijk wel grenzen aan wat ze kunnen doen. Sommige stoffen kunnen niet volledig uit het vervuilde water verwijderd worden. Dit kan weer leiden tot vervuiling van rivieren en meren, om maar eens wat te noemen.
  • Duurzamer huishouden – zodra je je bewuster bent van de ingrediënten van de producten waar je je huis en huid bijvoorbeeld mee verzorgt/reinigt kun je bijdragen aan schonere waterwegen. Hoe minder schadelijke stoffen we met z’n allen wegspoelen hoe beter dat uiteindelijk is. Korter douchen en lekkende kranen tijdig repareren hebben óók een positieve uitwerking.
  • Lees etiketten – niet alleen van je schoonmaakproducten of cosmetica maar óók van bijvoorbeeld het stof dat gebruikt is voor het maken van de hoezen van je bank, je kussenslopen, beddengoed, kleding die je draagt. De bakjes en pannen die je gebruikt voor het bereiden van je maaltijd. Kies voor milieuvriendelijke varianten die ook nog eens beter zijn voor je eigen gezondheid. Jij en de (water)wereld varen er wel bij!