Wat doet kleur met je interieur?

Het is verrassend wat kleur kan doen met je interieur. Kleur kan iets accentueren, maar ook iets in de omgeving laten wegsmelten. Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte. Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur. Het is een krachtige middel en als je het goed gebruikt kun je er een groots effect mee bereiken. Maar hoe kies je de juiste kleur? Heb je behoefte aan meer warmte? Of wil je je beter kunnen ontspannen? Als je weet wat kleur kan doen voor je interieur en wat de betekenis is van een kleur, kun je een bewuste keuze maken.

Blauw geeft rust

Het beeld van een blauwe lucht of de baluwe zee geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. De koele kleur maakt ons helder en in balans. Blauw staat voor inspiratie en intuïtie en is erg geschikt voor een werk- of slaapkamer en de badkamer. Durf gerust verschillende blauwtinten combineren. Een paar tinten in een ruimte geven meer balans dan één kleur.

Wat doet kleur met je interieur   Wat doet kleur met je interieur

Rood verleidt

Rood straalt kracht uit! het is de kleur van passie, kracht, fysieke energie en vuur en levenskracht. Gebruik rood als je een kamer een warme of intieme sfeer wilt geven. Rood is een pittige en activerende kleur, dus gebruik het niet teveel, want dat kan nervositeit en vermoeidheid opwekken. Gebruik het dus met beleid. Less is more!

Paars geeft je wijsheid

Violet of paars is mystiek en symboliseert het intellectuele en het spirituele en is dus ideaal voor een meditatie- of studieruimte. Paars staat voor wijsheid. Combineer deze kleur met meer aardse kleuren zoals donkergroen, blauwgroen en kastanje. Dit geeft een mooi spannend en warm beeld.

Wat doet kleur met je interieur   Wat doet kleur met je interieur

Geel geeft energie

Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Het is een stimulerende kleur die vaak wordt gebruikt om donkere kamers op te frissen. Geel laat licht dat binnenvalt reflecteren. Geel is dus bijzonder geschikt voor de hal, de kinderkamer of om een donker hoekje op te fleuren.

Oranje laat je genieten

Oranje geeft een warm, open en gezellig gevoel. Je krijgt er zin in! Het is een opwekkende, positieve, zelfs euforische kleur die voor nieuwe energie zorgt.Een symbool voor spiritueel ontwaken. Gebruik deze kleur ook met mate. Geschikt voor de kinderkamer en woonkamer.

Bruin is aards

De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Het maakt je ontspannen. Ideaal voor de woonkamer en badkamer. Bruin bestaat in oneindig veel gradaties en is makkelijk te combineren omdat het samengesteld is uit verschillende kleuren.

Wat doet kleur met je interieur   Wat doet kleur met je interieur

Roze verzoent

Roze is de kleur van het hart en zorgt voor kalmte en verzoening. Het is een geschikte kleur voor de slaapkamer, omdat het staat voor verbondenheid. Het is zacht, zoet en lief en daarom ook ideaal voor een meisjeskamer.

Groen kalmeert

Groen is de kleur van de natuur. Het werkt ontspannend en verzachtend en geeft nieuwe kracht en energie. Daarnaast staat het voor harmonie en evenwicht. Groen is vooral geschikt voor de keuken, maar kan eigenlijk voor elke kamer gebruikt worden. Kies dan wel voor zachte tinten.

Wat doet kleur met je interieur   Wat doet kleur met je interieur

Zwart & wit

Zwart en wit zijn geen kleuren, maar kunnen wel prima met bovenstaande kleuren gecombineert worden: zwart en wit passen bij elke andere kleur! Zwart is zakelijk, strak en donker. Het neemt het licht letterlijk weg. Gebruik dus nooit uitsluitend zwart, dat geeft een somber gevoel. Je kunt zwart wel goed toepassen als accentkleur. Wit is de kleur van de waarheid en puurheid. Wit is kalm, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Wit geeft licht en laat een ruimte groter lijken.

We hebben allemaal kleur nodig om gelukkig te zijn. Dus durf kleurrijk te leven. Wij zijn benieuwd van welke kleuren jij blij wordt!

Nicole en Fleur

Credits beelden: Flexa | www.flexa.nl

Nicole & Fleur
Ook te volgen op: Interieurdesign.nu
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Merel1 21 aug 2013

Ik hou heel erg van natuurlijke kleuren en vind dan ook de keuken erg gaaf! Leuke blog!

Voordelen van aluminium geve...

Bij modern bouwen denk je al snel aan grote glazen flatgebouwen. Glas is al bijna twee eeuwen een geliefd materiaal om gebouwen een moderne uit...

23 apr 2024 Lees verder
Wil je een statement in je i...

  Als je een voorliefde hebt voor alles wat met interieur te maken heeft dan heb je beslist al eens gehoord van een eclectisch interieur....

23 apr 2024 Lees verder
Creëer een Stijlvolle Werkr...

Op zoek naar slimme manieren om elke hoek van je huis te benutten? Overweeg dan eens de ruimte onder de trap te transformeren tot een functionele...

18 apr 2024 Lees verder
De tegeltrends voor 2024

Misschien is het je al opgevallen, maar in 2024 is er niet slechts één interieurtrend die het complete landschap domineert. Hetzelf...

08 apr 2024 Lees verder
De beste oplossingen voor he...

Je kunt op allerlei manieren warm water produceren zonder gas te gebruiken. Sommige apparaten bewaren het water in een tank, zoals zonneboilers, ...

05 apr 2024 Lees verder
Zoek je tips & originele ins...

Niemand zit uren op de trap, het is meestal niet de meest gezellige plek in huis. Dat laatste ben je, als dat al zo is, vooral zelf schuld want, ...

27 mrt 2024 Lees verder