Wat doet al dat thuiswerken met de luchtkwaliteit in je huis?

 

Als je normaal gesproken lekker vaak de ramen en deuren open hebt staan om even lekker te luchten, kan het nu zomaar zijn dat steeds een andere huisgenoot gilt dat het koud is en dat alles weer potdicht gaat. Niet alleen woon je nu in je huis, je werkt er, kookt er waarschijnlijk nóg meer (zeg zelf, een warme lunch op z’n tijd is echt wel lekker) en brandt er misschien zelfs wel een kaarsje als het overdacht wat grijs is buiten. Gezellig allemaal, maar de luchtkwaliteit knapt er niet enorm van op! Sterker nog, die heeft enorm te lijden onder al die extra uren thuis... werken, sporten, relaxen... Niet alleen is het niet fijn om in een muf huis te wonen, het is ook nog eens hartstikke ongezond. En op die gezondheid wil je zuinig zijn toch?

 

 

Tips voor een fris en gezond huis

Ventilatie is key! Er moet altijd een luchtstroom in je huis zijn en het is zaak dat je elke dag minstens een half uur ramen/deuren opent om even compleet de lucht in huis te verversen. Uit onderzoek is gebleken dat de luchtkwaliteit in huis vaak slechter is dan buiten, dat geeft je te denken toch? Ventileer dus bijvoorbeeld elke ochtend elke ruimte in huis, liefst nog voordat je aan het werk gaat. Geef vocht en schimmel geen kans door je huis fris en gezond te houden.

 

Er is natuurlijk meer dat je kunt doen om muffe luchtjes te weren of verhelpen, we zetten ze even voor je op rij:

  • Droog je je was binnen? Zorg dat het vocht uit de lucht kan. Heb je gedoucht? Idem, zorg dat de vochtige lucht naar buiten kan of, als je geen raam in je badkamer hebt, dat je beschikt over een goed ventilatiesysteem in je badkamer.
  • Heb je huisdieren? Hou ook heen schoon en fris door ze regelmatig te borstelen (buiten) en te wassen indien nodig. Vergeet de manden en dekens niet mee te nemen in een regelmatige wasbeurt.
  • Schoenen en sportkleding zet je meteen te luchten en gaat meteen de was in! Niet laten liggen voor later want we weten allemaal wat er van ‘later’ komt.
  • Controleer je doucheputjes wat vaker als je merkt dat daar nogal eens een luchtje uit opstijgt.
  • Nu er meer werk-/studieplekken in huis zijn zullen er meer afvalbakjes zijn, leef die op tijd! Er wordt vaker gegeten, ruim je afval vaker op.
  • Luchtverfrissers zijn een optie MITS je kiest voor een luchtverfrisser die ook écht je lucht zuivert en verfrist. Kies liever niet voor geurkaarsen, die maskeren de luchtjes alleen maar en vervuilen de lucht nog meer. Kies liever een diffuser met essentiële oliën. En dan hebben we het over kwaliteits oliën. Ook daar is, net als bij kaarsen, veel ‘rommel’ op de markt. Als je ze gaat gebruiken doe je dat met een doel, hou dat doel voor ogen en investeer in je gezondheid. Een goede diffuser wordt niet warm, verspreidt koude nevel en is nagenoeg geruisloos. Er zijn er die vanzelf uitschakelen als het reservoir leeg is, dat is handig als je in slaap valt bijvoorbeeld. Als je daarnaast ook kiest voor therapeutische oliën van producenten die er écht verstand van hebben zoals bv Young Living dat weet je zeker dat je geen synthetische stoffen inademt en dat je jezelf en je huisgenoten niet blootstelt aan het zoveelste giftige goedje. Een fijne atmosfeer in huis door oliën die werken op je limbisch systeem. Hoe goed past dat bij slowliving en bewustere keuzes? Zorg goed voor je huis én jezelf!

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij de diverse distributeurs van Young Living zoals bijvoorbeeld bij Druppelsgewijs.nl op Instagram.