Heerlijk warm aan je voeten tijdens een lange winteravond op de bank. Prettig zacht aan je blote voeten als je ’s morgens je bed uitstapt. Stijlvolle toevoeging aan elk interieur, een vloerkleed op de vloer oogt meteen wat luxer dan een kale vloer. Van kinderkamer tot slaapkamer, naar de woonkamer en hal, een vloerkleed is prachtig in elke ruimte van je huis. In elke ruimte kan het vloerkleed een andere functie hebben. Afhankelijk van het materiaal, de kleur, vorm en het formaat krijgt een nieuw vloerkleed de rol van eyecatcher of als functionele aankleding. Het aanbod is enorm groot tegenwoordig en we kopen een vloerkleed allang niet meer alleen om de functionaliteit. De kers op de taart in elk huis maar dan moet je wél even het juiste tapijt kiezen. Wil je weten hoe je het perfecte vloerkleed voor jóuw huis kiest? We helpen je, we rollen hieronder wat tips en de voordelen voor je uit. Zó kies je het mooiste vloerkleed passend bij je meubels en woonstijl.
Welke aspecten zijn belangrijk als je een nieuw vloerkleed gaat kiezen?
Wil je een fijn vloerkleed om koude voeten te voorkomen in je slaapkamer of woonkamer? Ben je op zoek naar een leuke oplossing, liefst zacht, voor de hoek in de kamer waar je kinderen altijd spelen? Wordt het tijd voor een nieuwe blikvanger in huis om het geheel een beetje spannender te maken? Ga je voor moderne vloerkleden om ergens onder te leggen of kies je er een die midden in de ruimte kan liggen zonder dat je er iets op zet? Waar moet je op letten, welke aspecten zijn belangrijk als je op zoek gaat naar je nieuwe tapijt?
- Formaat – je verkijkt je snel op het formaat van een kleed, meet altijd thuis hoeveel ruimte je hebt. Een te klein vloerkleed valt compleet weg en ziet er een beetje ‘zielig’ uit. Een te groot vloerkleed neemt de ruimte compleet over en zal te nadrukkelijk aanwezig zijn. Hoe bepaal je de perfecte afmetingen van je vloerkleed? Leg met kranten op je vloer het formaat van het vloerkleed van je keuze uit. Gelukkig zijn er een aantal standaardmaten maar maatwerk behoort zeker ook tot de mogelijkheden als je een mooi vloerkleed kopen wil om bijvoorbeeld grote lege stukken vloer in je woning aan te kleden.
- Vorm – een rechthoekig vloerkleed is de meest gekozen vorm maar denk nu niet dat dat altijd de beste keuze is. Ook een rond vloerkleed kan een enorme aanwinst zijn voor je interieur en ook andere vormen kunnen voor meer karakter in je interieur zorgen. Een vierkant vloerkleed kan ontzettend leuk werken in een ruimte die juist niet rechthoekig of vierkant is. Een combinatie van een rond vloerkleed met een rechthoekig exemplaar is een leuke optie om te spelen met vormen. Een rond vloerleed doorbreekt juist weer alle rechte lijnen in huis en maakt het totaalplaatje wat zachter/speelser. Rond in een vierkante ruimte is bijvoorbeeld top! Een kleed voor je hal? Kies een vloerkleed dat wat langer en smaller is, een soort loper zeg maar. Dit heeft een uitnodigende werking op je gasten én je hal zal er langer door lijken.
- Functie – waar wil je het vloerkleed vooral voor neerleggen? Hoogpolig is geweldig bij je bank, om met je voeten in weg te zakken als je ontspannen op je bank zit. Hoogpolig is niét zo verstandig onder je eetkamertafel als je bijvoorbeeld nog kleine kinderen hebt. Etensresten en kruimels die op de grond vallen verdwijnen meteen tussen de polen en stofzuigen is elke keer weer een hele klus. Bedenk dus wat het juiste materiaal is voor de functie en ruimte waar je het tapijt wil uitrollen.
- Materiaal – wol, een synthetische vezel, natuurlijke vezels, het verschil ga je zien in de kwaliteit, de prijs én de looks. Welk materiaal past bij jouw interieur? Of durf jij juist door te kiezen voor een compleet ander materiaal een contrast/stijlbreuk aan te brengen in je huis?
Enthousiast geworden? Hier nog wat voordelen van het gebruiken van vloerkleden in je huis.
Persoonlijke voorkeuren, het type vloerkleed, specifieke behoeften, ze bepalen allemaal voor zich de voordelen van het gebruik van vloerkleden. Hét grote voordeel voor de interieurliefhebber is misschien wel dat een vloerkleed losse meubels in de ruimte met elkaar kan verbinden. Neem je bank, een losse stoel, een bijzettafel, je salontafel, een hocker, ze staan allemaal los in een hoek van je woonkamer en dat kan soms wat onsamenhangend ogen. Door er een (kies juiste formaat!) vloerkleed onder te leggen creëer je als het ware een zithoek, je trekt alles naar elkaar. Er ontstaat een duidelijke functie van dat gedeelte van je woonkamer. Probeer het gerust eens uit met een groot laken bij wijze van test. Zelfs met dat laken zie je meteen het effect dat we hierboven beschrijven. Kies het kleed groot genoeg, het moet eigenlijk wel alle meubels (ruim) raken.
- Warmte & comfort – vloerkleden voegen warmte en comfort toe aan een ruimte, vooral in kamer met harde vloeren zoals tegels, gietvloeren of houten vloeren. Ze kunnen de vloer zachter maken om op te lopen en maken de ondergrond warmer in koude seizoenen. In de warme maanden van het jaar kun je je winterse vloerkleed vervangen door een koeler zomers exemplaar van bijvoorbeeld katoen. Zachtheid zonder te warm te worden en altijd eenheid in de ruimte.
- Isolatie & akoestiek – vloerkleed dragen bij aan een betere akoestiek in de ruimte, ze absorberen geluid. Handig in grote ruimtes met veel harde materialen/oppervlaktes. Ook isoleert een tapijt de vloer. Optrekkende kou wordt tegengehouden waardoor er meer wooncomfort ontstaat.
- Decoratie & sfeer – een vloerkleed is niet alleen heel functioneel in bepaalde gevallen, het kan ook heel decoratief zijn. Door te spelen met kleuren, patronen en modellen kun je de uitstraling van een ruimte mooier maken. Een vloerkleed brengt absoluut een warmere uitstraling en dus meer sfeer. Een kille hal knapt enorm op van alleen al een lekkere dikke loper in een warme kleur.
- Bescherming van de vloer – een vloer waarop geleefd wordt al slijtage laten zien. Om je vloer te beschermen kun je ervoor kiezen om vooral op stukken waar veel gelopen/gespeeld wordt een vloerkleed neer te leggen.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.