Waarom je hal meer aandacht verdient dan die nu misschien wel krijgt - inspiratie en tips voor je hal

De ruimte meteen achter je voordeur, waar je ‘met de deur in huis valt’, waar je meteen je schoenen uitschopt en je tas laat vallen... waar je gasten als eerste bij je binnen komen. In veel huizen wordt de hal enkel als noodzakelijke doorgangsruimte gezien. De verbinding tussen boven en benedenverdieping misschien, of als voorportaal van je woonkamer. Toch verdient de hal veel meer aandacht als je het ons vraagt. Wil je niet meteen bij binnenkomst het thuisgevoel krijgen? Wil je niet dat het voor je bezoek meteen gezellig en uitnodigend is….en dat je wat minder vaak hoeft te zeggen: ‘let niet op de troep/geef me je jas maar ik leg ‘m wel even weg, val niet over de schoenen’?

 

Waarom je hal meer aandacht verdient dan die nu misschien wel krijgt – inspiratie en tips voor je hal

 

Hoe belangrijk is de hal in een huis?

Je moet het met ons eens zijn dat het fijn is als je hal gewoon lekker bij de rest van je interieur past. Geen frustraties door rondslingerende schoenen of tassen, een fijne plek voor alle jassen etc.

Onderschat de toegevoegde waarde van een fijne, leuk ingerichte hal, niet. De hal verdient aandacht want:

 • Het is de eerste ruimte die mensen (en jij zelf!) zien wanneer ze je huis binnenkomen. De eerste indruk van je huis wordt bepaald door je hal.
 • De hal dient als functionele ruimte. Jassen, schoenen, tassen, soms sleutels of de post, alles verdient een plekje in je hal…..liefst geordend natuurlijk. Een goed georganiseerde hal kan helpen om je fijner te voelen in je eigen huis. Zo loop je niet elke keer tegen die ‘rommel’ aan als je door de hal moet/gaat.
 • De hal is eigenlijk een soort verkeersader, de verbinding tussen kamers en ruimtes in je huis. Hoe prettiger de verbinding hoe fijner het wooncomfort.
 • Buffer tussen buiten en binnen. De hal kan dienen als een bufferzone tussen de buitenwereld en de andere privéruimtes in je huis. Het biedt een extra ‘laag’ veiligheid/beveiliging tussen de buitenwereld en alles wat er zich binnenshuis afspeelt/leeft.
 • Ook in je hal kun je je eigen smaak, persoonlijkheid en gevoel voor stijl laten zien. Decoratieve items, handige meubels, een prettige kleur, allemaal onderdelen die van je hal een prachtige aanvulling voor je huis maken.

 

Waarom je hal meer aandacht verdient dan die nu misschien wel krijgt – inspiratie en tips voor je hal

Waarom je hal meer aandacht verdient dan die nu misschien wel krijgt – inspiratie en tips voor je hal

 

Inspiratie en tips voor een stijlvolle hal

Een opvallende lamp, blik vangende wanddecoratie of kunst, een stijlvolle spiegel, allemaal dingen die een statement kunnen maken in je hal, hoe klein deze ook is. Hieronder een lijstje ideeën waarmee je aan de slag kunt om van jouw hal die stralende inkom te maken die de ruimte verdient te zijn.

 • Hou het rustig! De meeste mensen hebben niet zo’n hele grote hal en rust is fijn om in binnen te stappen. Een neutraal kleurenpalet zorgt voor een rustgevend geheel, samen met mooie houten meubels een perfecte keuze voor elke hal. Denk aan een houten wandkapstok, kledingrek, schoenenkast of een ladekast die niet alleen ruimte kan bieden voor allerlei dingen die een plekje moeten krijgen in de hal maar zeker ook als ‘afzetruimte’ voor wat gezellige decoratie.
 • Onmisbaar – spiegel! Als je, voordat je de deur uit moet, nog even je outfit wil controleren. Ook kan een spiegel essentieel zijn door de licht reflecterende eigenschappen. Je hal lijkt ruimtelijker door het gebruik van een spiegel.
 • Praktisch! Een bankje in de hal is zowel handig als stijlvol. Je kunt erop gaan zitten om je schoenen aan te trekken en het heeft óók nog eens een hoge decoratieve waarde. Kies een bankje in de stijl van jouw hal, of….juist niet! Een strak bankje kan een enorm verrassend effect hebben in een landelijke/klassieke hal en een antiek exemplaar heel spannend in een moderne hal.
 • Decoratief en sfeervol.
  * Ledkaarsen met een timer zijn een superleuke optie voor je hal. Ze springen vanzelf aan en uit en ze kunnen zonder toezicht branden. Je muren worden er niet zwart van en kinderen en/of huisdieren lopen géén gevaar.
  * een enorme kroonluchter of moderne hanglamp steelt de show. Hiermee zet je meteen een duidelijke sfeer neer en heeft je hal vrij weinig andere dingen meer nodig.
  * een zacht vloerkleed in je hal is prettig aan de voeten nadat je je schoenen uitdoet maar het staat ook heel warm en comfortabel.
  * maak een gallery wall met familie-/vakantiefoto’s, kunstposters in je favoriete stijl, eigen werk. Zo’n muur geeft karakter aan de ruimte en nodigt uit om regelmatig naar te kijken.

 

 

 

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Stijlvolle ontvangst: 5 tips...

Als je bezoekers in je woning ontvangt, wil je natuurlijk dat je gasten zich welkom en prettig voelen. Alleen, hoe zorg je daarvoor? En welke ond...

26 jun 2024 Lees verder
Is het tijd voor een trapren...

Zijn je traptreden versleten, zijn de leuningen aan vervanging toe of ben je gewoon niet meer tevreden over de uitstraling van je trap? Wellicht ...

26 jun 2024 Lees verder
Alles wat je wilt weten over...

    Duurzaamheid is tegenwoordig een essentieel aspect bij de keuze van bouwmaterialen voor woningen. Dit geldt zeker voor kozijnen...

27 mei 2024 Lees verder
5 tips voor een echt warm we...

‘Hallo, kom binnen en doe je jas uit! Let niet om al die schoenen en tassen, onze hal is wat klein en ik weet niet waarheen met al die spul...

22 mei 2023 Lees verder
Een smalle maar praktische g...

Ik woon al bijna een jaar in een jaren 30 woning! Supergaaf maar zoals wel bekend zijn sommige ruimtes wat klein, neem de hal! Deze zijn vaak in ...

16 mei 2018 Lees verder
je-hal-is-een-visitekaartje-en-warm-welkom-kl.jpg Je hal is een visitekaartje ...

'Hee hallo, wat leuk dat je er bent! Kom binnen, hang je jas op en loop lekker mee…’. Zo zal een gemiddelde verwelkoming eruitzien a...

25 sep 2017 Lees verder