Hollandser dan nu kan de zomer niet zijn. Wisselvallig weer met veel regen maar, eens wordt het weer heet en dan ben je blij dat je dit weet! Natuurlijk is split unit airco voor de toekomst het overwegen waard maar het is dan aan te raden dit in de herfst of winter in je huis te laten installeren. Als je daar nu voor op pad gaat ben je te laat voor deze zomer. Een mobiele airco is een goede (tijdelijke en plaatselijke) oplossing. Je kunt heel handig van ruimte naar ruimte rollen met je airco en alleen daar koelte brengen waar je zit. Als je nu gaat shoppen voor een geschikt exemplaar heb je waarschijnlijk nog wel succes, er staan er overal nog wel flink wat opgestapeld. Doe je dat bij de eerstvolgende warme dagen kan dat zeker anders zijn. Dus, waar let je op als je een mobiele airco gaat kopen?
Wat is BTU?
BTU staat voor British Thermal Units. Per m3 te koelen oppervlak heb je ongeveer 136BTU koelvermogen nodig. Als je dus een ruimte van zeg 65m3 hebt dan heb je een mobiele airco met minstens 8840BTU nodig. Koop je een exemplaar met te weinig BTU voor de te koelen ruimte dan zal het apparaat continu blijven koelen en zal het gewenste resultaat niet bereikt worden.
Monoblock – mobiele airco zonder buitenunit
De meeste mensen kopen een type mobiele airco zonder buitenunit. Deze monoblock bestaat dus uit slechts één unit die zowel de lucht koelt als aanvoert/afvoert. Aan de achterkant bevestig je een vaste of flexibele afvoerbuis. Via deze afvoerbuis wordt de warme lucht afgevoerd. Omdat het om een mobiele airco gaat werkt dit systeem meestal met een slang die je uit een raam geleid. Laat je je monoblock zeker op dezelfde plek staan dan zou je kunnen overwegen om een gat in de muur te maken. Het mobiele voordeel is dan wel meteen weg. Er zijn speciale koppelstukken die het mogelijk maken om de slang, en dus de warme lucht, via een schuifraam, een draai-kiepraam en zelfs een Velux dakraam naar buiten te leiden.
Split systeem – mobiele airco met buitenunit
Een unit buiten, een unit binnen. De buitenunit voert de warme lucht af en zet deze om in koude lucht. De unit die binnen staat geeft die koude lucht af aan de ruimte. Je ziet ze niet heel veel, ze zijn ook duurder dan de monoblock en veel mensen kiezen dan liever meteen voor een ‘echte’ airco. Nu de zomers steeds warmer worden is het niet heel verrassend dat de mobiele airco’s steeds populairder worden. Ze worden steeds energiezuiniger en je kunt er prima kleine tot gemiddelde ruimtes mee koelen. Als je een goede keuze wil maken is het handig om onze tips door te nemen zodat je weet waar je op moet letten als je een mobiele airco gaat kopen voor zomer 2021!
10 tips – zo koop je de juiste mobiele airco
Loop de bouwmarkt of een groot warenhuis in en ze staan er, stapels met dozen waarin mobiele airco’s staan te wachten op mensen op zoek naar snelle en betaalbare verkoeling. Met onze 10 tips koop je ook de juiste, wel zo handig.
- Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Het lijkt een inkoppertje maar er staat altijd wel informatie in die belangrijk is. Zoals bijvoorbeeld de veiligheidsinstructies en plaatsingstips en toepassing van de afvoerslang. Vooral dat laatste kan nog weleens verschillen per merk.
- Controleer het energielabel. Natuurlijk, je gaat meer stroom gebruiken met een mobiele airco maar je kunt nog steeds kiezen voor een mobiele airco met een label A om zo toch een beetje bewust met energie om te gaan. Natuurlijk is een A+ label duurder dan een A label maar het verschil in prijs verdien je snel terug door een minder hoog energieverbruik. Let op: de toekenning van energielabel is de laatste tijd strenger geworden.
- Gekocht? Isoleer de afvoerslang. Deze wordt warm, soms zelfs heet, en die warmte wordt dus weer afgegeven aan de ruimte die je éigenlijk wil verkoelen.
- Een mobiele airco maakt geluid. Het geluidsniveau van een mobiele airco zit al snel tussen de 60 en 65 dB. Het geluidsniveau van een normaal gesprek ligt rond de 60 dB. Een redelijk stille wasmachine die centrifugeert produceert ongeveer 73 dB. Houd hier dus rekening mee als je op zoek bent naar een mobiele airco voor de slaapkamer. Een split unit, de ‘echte’ airco is een stuk stiller.
- Kan de mobiele airco ook de lucht ontvochtigen? Drogere lucht is makkelijker te koelen dan vochtige lucht en dat scheelt dus in het energieverbruik.
- Plaats je mobiele airco dicht bij het een raam. Hoe korter de afstand tussen apparaat en raam hoe beter. Waarom? Hoe minder bochten de slang hoeft te maken hoe eenvoudiger de warme lucht wordt afgevoerd. Zorg in elk geval voor zo min mogelijk bochten in je afvoerslang. Soms kan het nodig zijn je airco wat hoger te plaatsen. Er zijn ook modellen die je aan de muur kunt monteren, zo kun je nog dichter bij het raam komen.
- Een afvoerslang moet je nooit verlengen. Hoe langer de afvoerslang hoe langer het deel dat warm wordt.
- Zet je mobiele airco in de buurt van een stopcontact. Als je alsnog een verlengsnoer moet gebruik kies dan een snoer op maat. Niet alleen is een verlengsnoer niet mooi om te zien, een te lang snoer…een kabelhaspel bv…moet helemaal afgerold worden om brandgevaar te voorkomen. Het wordt er niet mooier op.
- Houdt de ruimte gesloten. Ramen en deuren moeten zoveel als mogelijk dicht blijven. Elke keer als er een raam of deur opent komt er een stroom warme lucht naar binnen en moet je airco weer flink aan de bak.
- Er zijn mobiele airco’s die je met je mobiele telefoon kunt bedienen! Zo kun je het apparaat op afstand aanzetten en is de ruimte bv al lekker koel als jij thuiskomt. Hoe cool!
Wil je er (nog) niet aan? Wil je eerste proberen om zonder elektrische apparaten zo koel mogelijk de zomer door te komen? Ook daar hebben we een aantal fijne tips voor! Zo blijf je koel zonder airco.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.