De klok is één van de oudste uitvindingen van de mens, een uitvinding die al eeuwen meegaat. De eerste apparaten om tijd te meten waren de zonnewijzer en het wateruurwerk, die hun oorsprong in Egypte kennen en die door vele andere beschavingen werden overgenomen. Ook de zandloper werd vroeger gebruikt om de tijd te meten, vooral dan in de scheepvaart, omdat dit het meest betrouwbare meetinstrument was op zee. Deze uitvindingen zijn de voorloper van de moderne klok die we vandaag de dag kennen en overal kunnen terugvinden.
De slingerklok
Het is eigenlijk pas sinds de uitvinding van de slingerklok of een pendule, dat de moderne klok zijn intrede deed. Dankzij een heen en weer bewegende slinger kon de klok op een gelijkmatige manier blijven lopen, waardoor de tijdsaanduiding veel nauwkeuriger kon worden aangegeven.
Het kan goed zijn dat je dit type klok, met zijn slingers of pendule, zelf ook al eens gezien hebt of misschien zelfs in huis hebt. De grote staande klok met de luide gong bij je grootouders bijvoorbeeld, of een mooie koekoeksklok met de deurtjes die elk uur opengaan om een koekoek tevoorschijn te laten komen. Deze uurwerken maken allemaal gebruik van het principe van een slinger en mechanische tandwielen om de tijd te bepalen. De koekoeksklok is nu nog steeds populair, maar een moderne koekoeksklok loopt meestal op batterijen, waarbij de slinger enkel nog voor de sier is.
De kwartsklok
Vanaf de 19de eeuw werden de slingerklokken elektronisch, waarbij de slinger via een batterij elektrisch werd aangedreven. Op deze manier werden deze klokken nog nauwkeuriger. Maar een nieuwe uitvinding aan het begin van de 20ste eeuw, bracht een klok die nog correcter zou lopen: de kwartsklok.
Deze klok maakt gebruik van een kwartskristal, een heel stabiel materiaal met de unieke eigenschap dat het steeds met dezelfde frequentie trilt wanneer het een elektrische impuls krijgt. Via bijvoorbeeld een kleine batterij, kan elektriciteit door het kwartskristal geschoten worden. Het kristal gaat hierdoor een exact aantal trillingen geven, die door een elektronisch circuit worden geteld. Voor elke puls van het kristal, wordt één seconde geteld, die vervolgens wordt weergegeven via de wijzers of een digitaal display.
De kwartsklok was zeer populair, vooral vanaf de jaren ’70, omdat het gemaakt kon worden van zeer betaalbare materialen. Uurwerken met een kwartskristal kan je herkennen doordat deze meestal worden aangeduid met het woord 'quartz' op de wijzerplaat.
De atoomklok
Hoewel de kwartsklok zeer correct de tijd kon aangeven, was er een uitvinding die nog een stapje verder ging, namelijk de atoomklok. Een atoomklok meet de tijd aan de hand van het aantal trillingen van atomen. De frequentie van deze trillingen wordt niet beïnvloedt door de omgeving, zoals bijvoorbeeld temperatuurverschillen, waardoor ze zo constant is dat de afwijking van een atoomklok slechts ongeveer 1 seconde per 5 miljard jaar bedraagt.
Doordat deze klokken zo nauwkeurig zijn, worden bijvoorbeeld wekkers, horloges, verkeerslichten, stationsklokken enzovoort, hierop afgestemd. De atoomklok wordt ook dagelijks gebruikt in onze GPS, waarbij de GPS-satelliet via een aantal atoomklokken de tijd tot op enkele nanosecondes kan bepalen.
De klok als decoratie
Tegenwoordig lopen we bijna allemaal rond met een digitale klok in onze broekzak of handtas, via onze smartphone. Hierdoor hebben we misschien minder nood aan een klok in onze huiskamer of op de slaapkamer, maar toch zijn klokken nog steeds erg populair. Een klok kan als decoratie gebruikt worden thuis, als ideale aanvulling op de inrichting in je huis. Je kan de stijl van de klok perfect afstemmen op de stijl van je interieur en woondecoratie.
Kies bijvoorbeeld voor een strakke, moderne wandklok die past bij een industriële inrichting, of een grote antieke staande klok die eerder bij een landelijk interieur past. Trek de aandacht van je gasten met een trendy klok in Scandinavische stijl in de huiskamer, of kies voor een kleine, subtiele klok die perfect past tussen de decoratie op je wandplanken.
Er zijn zoveel verschillende soorten en vormen van klokken beschikbaar, dat er voor iedereen wel een perfect exemplaar te vinden is!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.