Verse kruiden in je keuken!

Een van de leukste dingen aan koken in het zomerseizoen is het feit dat je kunt kiezen uit allerlei heerlijke verse kruiden. Ze zijn het hele jaar door te koop bij het tuincentrum en in de supermarkt maar op een of andere manier leeft dat in de zomer net wat meer. Nu kunnen we ook een rondedansje doen bij ons kruidentuintje buiten en drinken we liters verse muntthee met munt uit eigen kweek. Het smaakt allemaal nóg veel beter als je je eigen groente/fruit/kruiden kunt gebruiken. Hoe meer je knipt hoe beter ze zullen groeien. Bij een teveel aan kruiden kun je ze drogen en bewaren voor het winterseizoen. Maar, verse kruiden in je keuken…..heel leuk maar waarom lukt het zelden om ze ook lang goed te houden? Waarom verleppen ze vaak binnen twee weken?

 

 

Tips voor het houden van kruiden in potjes in je keuken:

  • Zet je kruidenpotje in/op een schaaltje zodat je ze van onderen water kunt geven. Nooit bovenop water geven! Ze houden ervan om dagelijks verzorgd te worden.
  • Kruiden houden van zon dus zet ze op je vensterbank of op elke andere plek met veel daglicht.
  • Bij de dagelijkse verzorging hoort ook het verwijderen van dode en dorre blaadjes. Deze kosten de plant onnodig energie. Als je plantje bruin kleurt betekent dat dat er te weinig licht is en als je kruidenplantje geel wordt dan geef je te veel water.
  • Kruidenplantjes van het tuincentrum zijn vaak sterker dan die uit de supermarkt. Mocht je er toch een uit de supermarkt mee naar huis nemen, zet ze dan bij thuiskomst meteen in verse aarde en een grotere pot. Zo krijgen de wortels meer ruimte om te groeien.

 

 

Klinkt simpel toch? Ga je met deze tips nog eens proberen om verse kruiden in je keuken te houden? Het staat zó gezellig en je maaltijd smaakt natuurlijk extra lekker als je verse kruiden kunt gebruiken.