Verhuizen: een moment om je uitvaartwensen vast te leggen?

Als je gaat verhuizen of samenwonen, ben je meestal al ver van tevoren in gedachten met je nieuwe woonplek. Je krijgt éindelijk een grotere tuin en opbergruimte, of je gaat juist kleiner wonen. Verhuizen neemt meestal veel tijd in beslag, in zowel de inrichting en het kluswerk als het regelwerk. Door alle drukte ben je vaak gefocust op de belangrijkste taken. Vergeet alleen niet de dingen die minder voor de hand liggen, die óók van belang zijn.

 

 

Waarom moet ik nu al nadenken over mijn uitvaartwensen?

De kans is aanwezig dat je in deze periode van je leven helemaal niet bezig bent met je uitvaartwensen. Het past niet bij sfeer en we hebben het meestal liever niet over ons afscheid. Toch kan het rust geven als je hier al over nadenkt, omdat bijvoorbeeld de kosten per gemeente sterk verschillen. Als je een partner (of andere belangrijke dierbare) hebt, kan het bespreekbaar maken van het laatste afscheid bovendien voor mooie gesprekken zorgen: over wie jij als persoon bent en wat je waardevol vindt om achter te laten. Het zorgt vaak voor een speciale verbinding met je dierbaren.

 

Zeker als je in de bloei van je leven bent, wordt praten over ons afscheid vaak als een zwaar gespreksthema gezien. Het wordt vaak uitgesteld. Hoe begin je dan, als er eigenlijk niet echt een aanleiding voor is?

Welke onderwerpen moet ik bespreken?

Kies allereerst een rustig moment. Je kunt bijvoorbeeld met de minst beladen onderwerpen beginnen, zoals de muziek die je mooi vindt om te laten horen tijdens een uitvaartplechtigheid. Je kunt hierbij denken aan het genre muziek, een favoriet nummer of een artiest die goed bij je past. Of denk na over een locatie. Tegenwoordig hoeft een afscheid niet per se plaats te vinden in een aula, kerk of crematorium. Als je dat wel je voorkeur is, is dat een prima keuze, alleen een speciale plaats kan voor een persoonlijk afscheid zorgen. Specifieke wensen zijn altijd mogelijk om te bespreken.

 

Een bijzondere wens


Zo maakte Monuta een keer een bijzondere wens van een stel mee. De vrouw was na een tijd van ziekte overleden en werd in een graf voor twee personen begraven. De man drukte de uitvaartverzorger op het hart dat hij, als hij zelf kwam te overlijden, op zijn buik in de kist wilde liggen. Dit wenste hij niet voor niets: zo kon hij naar zijn vrouw kijken als hij bijgezet werd in het graf. Hij had dan het gevoel om op deze manier dichtbij zijn vrouw te zijn. De man stierf zelf plotseling, maar zijn kinderen waren ook op de hoogte van zijn speciale wens. Het stel had altijd honden gehad die erg belangrijk voor ze waren. Die waren allemaal al overleden en gecremeerd. Ook hun as ging mee in de uitvaartkist. Hun dierbaren ervaarden de begrafenis als een bijzonder moment. Ze wisten dat ze aan zijn wensen voldeden en dat zorgde voor een prettig gevoel.

 

Wat kan ik nu al doen?

Het is belangrijk dat je weet dat niets móet. Het is al een eerste stap om over ons afscheid na te denken. Als je het lastig vindt om een uitvaart in detail te bespreken, wat begrijpelijk is, kan het helpen om alleen de belangrijkste keuzes uit te spreken, zoals de keuze tussen een begrafenis of crematie. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan je gebruikmaken van een checklist. Ondanks dat een uitvaart regelen geen lijstje is dat afgewerkt moet worden, kan het helpen om te zien wat er zoal geregeld moet worden als het zover is.

 

Je keuzes vastleggen


Het is aan te raden om je keuzes vast te leggen, bijvoorbeeld op de website van Monuta. Je kunt daar je uitvaartwensen kosteloos stap voor stap vastleggen, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt om dingen te wijzigen of om open te laten. Als je ergens anders verzekerd bent, maakt dat niet uit. Monuta is er voor iedereen. Door je uitvaartwensen zelf kenbaar te maken, voorkom je twijfels en vragen voor je nabestaanden, waardoor ze met een prettig gevoel kunnen terugkijken op het afscheid.