Verhoog je wooncomfort en verlaag energiekosten. Wordt het spouwmuurisolatie of gevelisolatie?

Op dit moment is het winter, dé tijd van het jaar dat je verwarming waarschijnlijk elke dag snort om huis en bewoners warm te houden. Een koud huis is een ongezellig én zelfs ongezond huis. Een te warm huis is overigens ook niet prettig maar gelukkig kunnen we dat zelf regelen d.m.v. ventilatie en verantwoord stoken. Op dit moment is het ook hot item om zo duurzaam mogelijk te leven. Geen onnodige energie te verbruiken en vooral zo min mogelijk verloren te laten gaan. Daarbij willen we ook nog graag aan onze portemonnee denken maar hoe combineer je dat toch allemaal? Isolatie en ventilatie gaan hand in hand maar een gebrek aan isolatie zorgt vaak voor een teveel aan ‘ventilatie’, met andere woorden tocht en warmteverlies. Hoe kun je nou toch je wooncomfort hoog houden of zelfs verhogen maar je energiekosten verlagen? We vertellen je er graag alles over.

 

 

Een gezonde woning

Je staat er misschien niet altijd bij stil maar, vraag jij je wel eens af hoe gezond je woning eigenlijk is? Is er voldoende ventilatie? Heb je geen constante tochtstroom en daardoor dus ook een verlies van warmte? Voor je gezondheid, je budget en het milieu is het zaak dat je ook daarin een goede balans vindt. Als je woning niet al voorzien is van spouwmuurisolatie is het écht aan te raden daarnaar te kijken. Er zitten namelijk nogal wat voordelen aan vast. Vijf voordelen die je moet weten voordat je op zoek gaat naar de kosten van spouwmuurisolatie, je zult dan een stuk positiever tegenover deze investering staan. Een gezonde woning is zó belangrijk, daar wil je toch alles over weten?

 

 

De voordelen van spouwmuurisolatie

Ja, je gaat uiteindelijk geld besparen! Zo, dat is altijd een fijne binnenkomer maar er is natuurlijk meer. Daarnaast draag je een steentje bij aan een beter milieu en zeg zelf, daar moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid in nemen toch? Wooncomfort, wat is je dat waard? Als je bijvoorbeeld in een ouder huis woont is er waarschijnlijk nog geen spouwmuurisolatie aanwezig en zul je écht het verschil meteen gaan merken. Je huis voelt per direct als die warme deken. Zijn er nog meer voordelen van spouwmuurisolatie?  En wat te doen als er bijvoorbeeld geen spouwmuur in je huis aanwezig is en je geen binnenmuurisolatie wilt of kunt plaatsen? Ook dan zijn er nog steeds mogelijkheden om je huis te isoleren en warmteverlies via de gevel tegen te gaan. Gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je woning lost dat probleem ook op. Gevelisolatie prijzen laten je zien dat er ook daar verschillende mogelijkheden zijn die afhankelijk zijn het soort woning en jouw wensen.

  • Misschien wel de voornaamste reden om voor spouwmuurisolatie te kiezen is het feit dat je daarmee je energiekosten enorm drukt. De warmte zal binnenshuis blijven en daardoor hoef je minder te stoken. Jij blij, je stookkosten zullen dalen en het milieu vaart er wel bij.
  • Niet alleen in de winter is het prettig om spouwmuurisolatie te hebben, in de zomer isoleert het je woning ook maar dan andersom. Het duurt langer voordat de warmte je huis binnendringt. Zo blijft je huis dus langer koel.
  • Vocht en tocht, een duo dat we niet graag zien in ons huis. Het kan voor schimmelvorming zorgen en dat is altijd ongezond. Met spouwmuurisolatie heb je daar geen last meer van.
  • Wooncomfort is 1, veiligheid komt daar direct achteraan en misschien moeten ze zelfs wel samen op 1. Brandveiligheid voor je woning, wie slaapt er nou niet rustiger als je weet dat de investeringen die je deed bij zullen dragen aan de veiligheid? Spouwmuurisolatie werkt brandvertragend. De kans op een overslaande brand wordt daardoor enorm verlaagd.

 

Waarom gevelisolatie?

Als je huis geen spouwmuur heeft moet er op een andere manier geïsoleerd worden, dat spreekt voor zich. Gevelisolatie kan zowel aan de binnenkant van je woning gebeuren als aan de buitenkant. Als je kiest voor binnenin je woning moet je weten dat het je wel ruimte kost. Er wordt namelijk als het ware een extra muur voor de bestaande muur geplaatst met daartussen de isolatie. Woon je relatief klein dan zul je daar naar alle waarschijnlijkheid niet voor kiezen. Het kan dus ook aan de buitenkant van je muren. Hetzelfde principe alleen wordt je woonoppervlak daardoor niet kleiner maar je huis wat ‘dikker’. Maar, de meeste woningen van na 1920 hebben wel en spouw en die manier van isoleren kost je geen ruimte dus waarom dan gevelisolatie kiezen? Huizen van voor die tijd kun je dus middels gevelisolatie comfortabeler maken. Het uiterlijk van je gevel zal wel wat veranderen maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig legio en je kunt dus kiezen uit diverse afwerkingen waardoor de charme van je woning zeker niet verloren hoeft te gaan.