Veilig stoken met een open haard: de beste tips

 

Steeds meer mensen ontdekken de charme van de open haard. Ze vinden het gezellig als er een knapperend vuur in de kachel brandt. Daarnaast zijn er ook huishoudens die de open haard gebruiken om te besparen op de stookkosten sinds de prijzen voor stroom en gas zijn gestegen. Maar als je de houtkachel aanmaakt is het wel belangrijk dat je dat veilig doet.

Koolmonoxidevergiftiging

Af en toe komen er berichten in de media over een koolmonoxidevergiftiging. Vaak loopt dit niet goed af. Koolmonoxide versuft je en voordat je beseft wat er gebeurt overlijd je eraan. Daarom is het heel belangrijk om veilig te stoken. Zorg voor een adequate rookafvoer via de schoorsteen als de kachel brandt. Let er ook op dat je droog hout gebruikt zodat de kachel bij het branden niet overmatig gaat roken. Vers hout moet 1 tot 2 jaar drogen voordat het geschikt is als kachelhout. Als je open haard hout koopt dan is dit al gedroogd en kun je het direct gebruiken. Hout dat net is gekapt moet dus eerst goed en langdurig drogen.

Een schone schoorsteen

Tijdens het stoken wordt roet afgezet in de schoorsteen. Deze moet sowieso worden voorzien van een dubbelwandige kachelpijp om schade aan de schoorsteen of een schoorsteenbrand te voorkomen. De drie meest voorkomende oorzaken van brand in een woning zijn schoorsteenbrand, keukenbrand en brand door kortsluiting. Laat de schoorsteen daarom grondig vegen na afloop van het stookseizoen. In mei maak je daarvoor een afspraak met een schoorsteenveger. Je kunt het ook doen vlak voordat je weer gaat stoken, dus ergens begin oktober. Zo weet je zeker dat je schoorsteen in goede conditie is en je veilig de houtkachel weer aan kunt maken.

Blijf altijd in de buurt

Je kunt een houtkachel nooit laten branden zonder toezicht. Natuurlijk kun je gerust even naar het toilet gaan, maar ga geen boodschappen doen als de haard brandt en ga zeker niet slapen voordat de kachel goed is uitgedoofd. Let er dus op dat je niet nog een blok op het vuur gooit als je over een half uurtje naar bed wilt. Een brandende haard die onbeheerd wordt achtergelaten heeft al in heel wat gevallen voor brand of andere problemen gezorgd.

Houd rekening met je omgeving

Soms zijn de weersomstandigheden zodanig dat het niet verstandig is om een open haard aan te steken. Het RIVM waarschuwt dan voor smogvorming. Vooral mensen die kampen met luchtwegaandoeningen kunnen dan last krijgen van hun ademhaling. De rook kan bijvoorbeeld niet goed weg als het erg bewolkt, vochtig of mistig is buiten. Dit geeft ook een onaangename geur in de omgeving. Natuurlijk kun je je dan op het standpunt stellen dat je daar geen boodschap aan hebt. Maar zelf vind je het ook niet leuk als je buren geen rekening met jou houden en voor overlast zorgen. Er zijn gemeenten die onder bepaalde omstandigheden een stookverbod afkondigen. Zorg dat je op de hoogte bent van de regels om een boete te voorkomen.