Groen, we lijken er met z'n alle steeds meer van te houden. De ene "urbanjungle" is nog groter dan de ander als je op Instagram kijkt. Ook zijn de programma's op de televisie steeds vaker gericht op groen en de tuin. En eerlijk is eerlijk, groen is ook fantastisch! Het is toe te passen in élk interieur en een echte toevoeging. Naast dat het wat doet met het interieur zijn planten ook goed voor ons zelf. We worden er vrolijk van en de lucht wordt gezuiverd. Hoe fijn is dat. Nu we ons steeds meer verdiepen in het groen komen er ook veel "groene" boeken op de markt. Ik als echte groenliefhebber heb er dan ook 2. Ik heb het boek GROEN GELUK van Emma Sibley en het boek Plantenlab van Judith Baehner. Beide boeken zijn naast dat ze vol staan met informatie over al het groen, ook prachtig! Groen geluk bevat prachtige tekeningen van planten die gemaakt zijn door Maaike Koster. Bij elke plant staat een afbeelding met de herkomst, verzorgingstips en andere info. Gewoon een "plaatje" om in je boekenkast te hebben.
Het boek Plantenlab gaat nét een stapje verder. Naast tips over verzorging staat hier ook alles in over stekken en zaaien. Dit laatste wilde ik eens echt proberen. Vorig jaar was ik verslaafd aan avocado’s. Nadat ik het eens op Pinterest zag voorbij komen wilde ik het ook proberen. Een avocado laten groeien. Het leek zo simpel, een avocadopit op een glas met water en dan maar wachten … Nu kan ik je vertellen dat ik heel erg lang heb moeten wachten! Ik had het al 100 keer opgegeven maar mijn vriend was de doorzetter. Hij gaf de pit steeds weer een kans als ik deze op wilde geven. En ja hoor, er kwam zowaar een steeltje uit de pit! Ha-le-luja!
Na een tijdje was de pit voorzien van wortels én een plantje. Pas nadat deze ongeveer 15 centimeter groot is kun je hem pas in een pot met grond zetten. Zorg ervoor dat de pit voor de helft nog boven de grond is, zo gaat de pit niet rotten.
Na een flinke tijd werd mijn plant steeds groter. En tot vorige week was het tijd om deze plant een nieuwe pot te geven. Ook vielen er steeds vaker bladeren af, en vermoedde dat dit kwam doordat de pot te klein was. Ook heb ik gelezen dat ik eigenlijk steeds de nieuwste bladeren had moeten weghalen zodat de plant ook in de breedte kan groeien. Dit zal ik vanaf nu dan ook gaan doen. Ik koos een mooie terracotta pot als nieuwe pot. Naast een nieuwe pot kocht ik ook een zak met potgrond. Niet zomaar potgrond maar zaai en stekgrond. Hier zit net andere voeding in dan de standaard potgrond. Zorg voordat je de plant in de pot gaat doen dat de pot schoon is en voorzien van een gat onderin. Zo kan het water eruit wat teveel is tijdens het nat houden van de plant.
Ik haalde de plant voorzichtig uit zijn oude pot en nam grotendeels alle wortels mee. In de nieuwe pot deed ik vast een beetje grond en maakte een kuil. Hier zet je dan de plant in en omringd je de plant verder met grond. Druk de aarde goed aan en vul de pot tot bijna aan de rand. Omdat deze grond super droog is is het van belang dat je goed water geeft de aankomende dagen. Dit heb ik ook netjes bijgehouden. Wel voorzichtig water schenken, anders stroomt het zo over!
De plant staat nu weer terug in het plantenrekje, maar ik zet hem ook af en toe even op een tafel. Zo heeft hij net even wat meer licht en ruimte om te groeien. Het is zo leuk om te zien dat je vanaf een pit tot nu een plant die je al in een grotere pot hebt moeten zetten. En dat helemaal zelf! Heb jij ook groene vingers?
De nieuwe terracotta pot en een zak met zaai en stekgrond
Plaatsen van de plant in de pot, denk eerst aan het kuiltje!
Grond goed aandrukken en flink water geven aankomende dagen.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.