Zoals dat wel vaker gaat, is wat door de een wordt gezien als waardeloos materiaal, voor de ander een bron van inspiratie. Dit geldt voor bijna alles wat mensen als 'afval' beschouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken of spullen worden hergebruikt in een totaal nieuwe vorm. Van sommige materialen is hergebruik al wijdverbreid. Denk aan het hergebruiken van plastic PET-flessen. Hier doen we in feite, dankzij het stategeld op een dergelijke fles, al jaren met z'n allen aan mee in Nederland.
Ook recyclen we in Nederland al massaal oud papier. Behalve het collectief hergebruiken van oude materialen, zijn er ook op individueel niveau heel veel mogelijkheden om uit iets ouds iets nieuws te creëren. Zo is er de laatste jaren ineens een trend te zien geweest waarbij steigerhout gebruikt wordt als basismateriaal voor meubels. Om maar een voorbeeld te noemen.
Een andere trend die zeer regelmatig terugkomt, is het opnieuw gebruiken van oude autobanden. Met oude autobanden als basismateriaal zou je ook zelf aan de slag kunnen gaan. Al moet hier wel eerlijkheidshalve bij vermeld worden dat autobanden als grondstof niet het meest gemakkelijke materiaal is. Het rubber van autobanden is dik en stug. Ook zit er vaak een extra versteviging in de band. Maar, wanneer je beschikt over het juiste gereedschap, en wanneer je niet bang bent om al doende te leren, dan vormen autobanden juist een prachtige uitdaging.
Bij het hergebruiken van welk materiaal dan ook, kan je enkel begrenst worden door uw eigen fantasie. Er staat nergens voorgeschreven wat je wel en niet kunt of mag maken. Elk ontwerp behoort tot de mogelijkheden. Mits de vorm van het te gebruiken materiaal maar past in uw bouwplan.
Misschien wel de meest geziene vorm waarin een autoband een tweede leven krijgt, is die in tuinen en speeltuinen. Met behulp van een stevig touw of ketting, een flinke boom of zelfgemaakte constructie, verandert een band net zo gemakkelijk in een schommel. De kans is groot dat je zelf als kind ook nog wel eens op een bandenschommel heeft gezeten. Daarbij wordt soms een deel, en soms de gehele band als zitvlak gebruikt. En nu we het toch over de tuin hebben, en meer specifiek over speeltuinen. Een oude tractorband vormt een prima basis voor een kindvriendelijke zandbak. Andere toepassingen die we ook vaak in tuinen tegenkomen zijn oude banden als plantenbak of fietsenrekken. Dit zijn overigens allemaal toepassingen waarbij de autobanden zelf niet of nauwelijks bewerkt hoeven te worden.
Voor de geoefend klusser, is er echter nog veel meer mogelijk. Met het nodige lef en een beetje creativiteit, kan een autoband omgetoverd worden tot een designmeubel. De kunst hierbij is om naar (delen van) de vorm van een autoband te kijken, deze helemaal in je op te nemen en voor uw geestesoog dit als basis te gebruiken bij uw ontwerp. Voorts is het van wezenlijk belang om, zoals we al eerder aankaartten, dat je beschikt over het juiste materiaal. Voor het bewerken van autobanden is een goed slijptol onontbeerlijk.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.