Tuintrends & tips voor 2023

Heerlijk, het voorjaar staat voor de deur! Op de zonnige dagen is het al heerlijk weer om in de tuin te werken, kop warme koffie tussendoor voor de koude handen, en deze lenteklaar te maken. Nu wat tijd en moeite investeren zodat je straks optimaal van het mooie weer en je bloeiende en groeiende planten kunt genieten. Onze tuin is inmiddels echt een volwaardige leefruimte maar dan buiten. Trends voor de tuin veranderen met de behoefte van de mens mee maar sluiten ook wel aan bij de interieurtrends. Wat gaan we in 2023 veel zien in tuinen? En hoe kun je je tuin het beste onderhouden? Lees mee!

 

tuin inspiratie

 

Aan de slag in de tuin 

Iedereen met een tuin weet dat het best veel werk kan zijn om deze goed te onderhouden. Als je de klusjes spreidt dan blijft het een leuke én ontspannende bezigheid dat tuinieren. We hebben een aantal populaire tuintrends voor 2023 voor je op een rijtje gezet waarmee je nog compleet lege tuin kunt vormgeven of je al bestaande tuin wat kunt aanpassen.

 • Verticaal tuinieren – maak gebruik van de verticale ruimte in je tuin (of op je balkon) door gebruik te maken van muurbegroeiing en hangende plantenbakken
 • Duurzaam en zelfvoorzienende tuinen, dat is met oog op de toekomst en ons milieu tuinieren. Met aandacht voor waterbesparing, het gebruik van duurzame materialen én met een oog voor insecten en andere dieren die in onze tuin willen/kunnen wonen. Een diervriendelijke tuin voor álle dieren.
 • Biophilia, ooit van gehoord? ‘Liefde voor het leven en het levende systeem’. De natuur in je tuin integreren door gebruik te maken van levende materialen én aandacht voor biodiversiteit. (Voor dat laatste heb je ook diverse insecten nodig om het in stand te houden)
 • Gezamenlijke tuinen! Gezelligheid creëren, tuinieren met de buurt, je buren of hele familie. We zoeken verbinding met elkaar.
 • Ecologische en natuurlijke zwembaden
 • Buitenkeukens en speciale hoeken in de tuin om in alle rust te eten en te ontspannen.
 • Kleine tuin slim inrichten. Verticaal tuinieren, opklapbare meubels bijvoorbeeld
 • Onderhoudsvriendelijke tuin zonder de tuin compleet te bestraten. Denk aan mooie vakken afgezet met afboording van corten staalgevonden bij amagard.com, paadjes van boomschors of mooi grind.

 

tuin inspiratie

 

Tuinplan maken – onderhoud tuin

Werkelijk (bijna) alles is mogelijk in de tuin. Een eigen ‘buitenverblijf’, extra woonruimte toevoegen aan je huis in de open lucht. Met mooie tuinmeubelen net zo comfortabel zitten als binnen op je bank. Dat, en natuurlijk het altijd verbonden zijn met de natuur is zó belangrijk voor de moderne mens.

Na de winter is het zaak om op tijd met het onderhoud van je bestaande tuin te beginnen. Voorjaarsbloeiers heb je misschien afgelopen herfst al gepoot en zie je nu opkomen. Hieronder een lijstje met klusjes die je nú al in je tuin kunt doen. 

 • Maak je tuin schoon, ruim op. Verwijder bladeren, losse takken en ander vuil uit je tuin. Maak lege bloempotten en plantenbakken schoon.
 • Kijk naar welke planten je hebt staan en wat er nu eventueel gesnoeid mag worden.
 • Maak je grond klaar. Maak deze los door te spitten of ploegen en voeg compost of meststoffen toe om de grond te voeden en verbeteren. Voeg tuinaarde toe op plekken waar kuilen zijn ontstaan door bijvoorbeeld het weghalen van een boom of struik. Wist je trouwens dat je al die zakken gewoon thuis kunt laten bezorgen? Hartstikke handig!
 • Vul eventueel wat schone potten met vroege voorjaarsplantjes die tegen de kou kunnen. Normaal gesproken wachten we met het vullen van de potten tot na de IJsheiligen maar er zijn echt wel bloeiende plantjes te vinden die nu al leuk in een bak op je tuintafel kunnen staan. Gaat het heel hard vriezen? Zet e even beschut weg.
 • Maak een tuinplan! Wat wil je aanpassen of vervangen? Wil je wat omgooien of bijbouwen? Maak nu het plan en start met de werkzaamheden. Nu groeit en bloeit er nog nauwelijks iets en kun je overal nog prima bij.
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je tuinkamer sfeervol inrich...

    Een tuinkamer is om verschillende redenen een slimme investering. Het biedt niet alleen extra leefruimte, maar ook de kans om het...

17 jul 2024 Lees verder
Functioneel en stijlvol klap...

De klapstoelen zijn ideaal voor grote bijeenkomsten waar flexibiliteit nodig is. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en op te slaan wat ...

15 jul 2024 Lees verder
Ontspanning in de Tuin: De B...

Hangmatten zijn al eeuwenlang een symbool van ontspanning en comfort. Oorspronkelijk gebruikt door de inheemse volkeren van Zuid- en Midden-Ameri...

11 jul 2024 Lees verder
Je tuintafel op een sfeervol...

  Of je er nou alleen een kop koffie drinkt, tussen de middag je boterham eet of uren durende etentjes aan geeft, je tuintafel is een van...

28 mei 2024 Lees verder
Tuintrends 2024? Comfortabe...

Net als bij interieur zijn er ook trends voor je ‘exterieur’, je tuin. Door de jaren heen is de tuin steeds meer een volwaardig onder...

24 apr 2024 Lees verder
Zo snel mogelijk lekker buit...

Vogeltjes die al fluiten in de vroege ochtend, frisse groene blaadjes overal tulpen die hun kopje opsteken en die allereerste warme zonnestralen:...

09 apr 2024 Lees verder