Tuintrends 2024 - droom jij al over het aanstaande tuinseizoen? We delen de trends en tips voor je tuin met je!

Februari, wie nu naar buiten kijkt wordt niet blij. Althans, zij die van zomer houden zien een laagje sneeuw en hebben het koud. Zij die van winter houden zijn blij. Beiden denken misschien nog helemáál niet aan het aankomende winterseizoen en zijn nog niet bezig met de tuintrends voor 2024. Is het niet een topidee om nu, nu de avonden nog donker en koud zijn, over tuinplannen na te denken? Als je tuin toe is aan een upgrade of als je de complete tuin op de schop wil nemen, dit zijn de tuintrends én tips voor het aankomende tuinseizoen. Voorpret, je gaat het leuk vinden!

 

tuin inspiratie

 

Genieten in je tuin, een groene woonomgeving voor mens en dier. 

Ontspannen, genieten en dat vooral mogelijk gemaakt door duurzame keuzes. De tuintrends voor ’24 inspireren om van je tuin een gezonde woonomgeving te maken voor mens en dier. Welke trends te herkennen zijn?

 

VIVA LA VIDA – vrolijkheid, het leven vieren, passie voor kleur. Een warm kleurenpalet van bijvoorbeeld oranje, rood, geel, roze zorgt voor tropische sferen. Tuinmeubels zijn vooral van hout of gevlochten riet en de tuinkussens hebben franjes en kwasten. Een zomers vakantieparadijs ter ontspanning, om je te kunnen laten ontsnappen aan de drukte van alledag maar waar je ook een fantastisch feestje of sfeervol etentje kunt organiseren. Vlinders, bijen en vooral veel (kleuren) bloemen.

GENTLE PARADOX – opvallende contrasten in een tuin die vriendelijk en dromerig oogt. Harde materialen krijgen een zachtere uitstraling door het gebruik van bijvoorbeeld pastelkleuren. Ook ronde en ovale vormen, waterornamenten, robuuste planten in combinatie met wuivende siergrassen dragen onder andere bij aan de dromerige sfeer van deze tuintrend. Ontstressen en opladen, deze tuin is dé plek voor beiden.

MEANINGFUL EARTH – de aarde als symbool voor vruchtbaarheid. Verwildering en natuurlijk tuinieren. De tuin heet een ruwe en ruige uitstraling met bruintinten als basis. Grindpaden in combinatie met het gebruik van houten bielzen, rotsblokken en borders die willekeurige lijken te zijn ontstaan. Plantenbakken van cortenstaal gevuld met wuivend siergras, minivijvers met waterplanten. Deze tuin voelt alsof hij er altijd al was.

 

 

tuin inspiratie

 

Duurzame tuinen – de tuin van nu

In de tuintrends voor 2024 vormt klimaatbestendigheid een belangrijke rol. Gemeenten zetten zich samen met inwoners in om de biodiversiteit van onze woonomgeving te verbeteren, dus ook in onze tuinen. In heel veel tuincentra zijn slimme producten te vinden en volop inspiratie om je eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld groene daken, minder bestrating, watermanagement etc. Heb je inmiddels een plan voor je droomtuin voor aankomend tuinseizoen? We hebben nog wat duurzame en ecologische tips voor je op een rijtje gezet zodat je een fijne gebalanceerde tuin kunt creëren waarin jij heerlijk kunt ontspannen/wonen en waar de biodiversiteit floreert.

  • Duurzame materialen – sleutelwoord voor 2024: duurzaamheid! Duurzame materialen zoals bijvoorbeeld gerecycled hout, beton en natuurlijk gevormde stenen. Een milieuvriendelijke keuze voor een unieke look in je tuin.
  • Natuurlijke beplanting – inheemse planten en bloemen die bijen, vinders en andere insecten aantrekken. Zo ontstaat er een divers ecosysteem waarin allerlei dieren zich thuis voelen.
  • Water opvangen & hergebruiken – regentonnen, infiltratiekratten, groendaken, we moeten water opvangen én hergebruiken! Laat het niet zomaar de goot in lopen. Bespaar op je waterrekening door je tuin water te geven met regenwater en spaar het milieu door een duurzame leefomgeving te creëren.
  • Voedselbronnen in je tuin – fruitbomen voorzien jou van heerlijk fruit maar trekken ook insecten omdat ze voor nectar zorgen. Zaai veel bloemen, leg een moestuin aan. Zorg voor voeding voor jezelf en de dieren in je tuin. Samen voor biodiversiteit.
  • Pesticiden? Nee dank je! – een belangrijke stap als je biodiversiteit wil bevorderen is dat je géén pesticiden gebruikt. Ze zijn schadelijk voor het milieu en doden niet alleen schadelijke insecten maar ook nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders. Kies voor natuurlijke bestrijdingsmethodes.

De belangrijkste tuintrend van 2024!

 

Duurzaamheid en biodiversiteit, de bovengenoemde tips dragen bij aan een duurzame tuin, een tuin in balans. Een tuin waarin het fijn vertoeven is en waarin zowel jij als ons milieu ‘wint’. De tuin van de toekomst, de belangrijkste tuintrend van 2024 is duurzaamheid!

 

 

 

Bronnen

Floranews.com

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je tuinkamer sfeervol inrich...

    Een tuinkamer is om verschillende redenen een slimme investering. Het biedt niet alleen extra leefruimte, maar ook de kans om het...

17 jul 2024 Lees verder
Functioneel en stijlvol klap...

De klapstoelen zijn ideaal voor grote bijeenkomsten waar flexibiliteit nodig is. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en op te slaan wat ...

15 jul 2024 Lees verder
Ontspanning in de Tuin: De B...

Hangmatten zijn al eeuwenlang een symbool van ontspanning en comfort. Oorspronkelijk gebruikt door de inheemse volkeren van Zuid- en Midden-Ameri...

11 jul 2024 Lees verder
Je tuintafel op een sfeervol...

  Of je er nou alleen een kop koffie drinkt, tussen de middag je boterham eet of uren durende etentjes aan geeft, je tuintafel is een van...

28 mei 2024 Lees verder
Tuintrends 2024? Comfortabe...

Net als bij interieur zijn er ook trends voor je ‘exterieur’, je tuin. Door de jaren heen is de tuin steeds meer een volwaardig onder...

24 apr 2024 Lees verder
Zo snel mogelijk lekker buit...

Vogeltjes die al fluiten in de vroege ochtend, frisse groene blaadjes overal tulpen die hun kopje opsteken en die allereerste warme zonnestralen:...

09 apr 2024 Lees verder