Tuintrends 2018 – ga aan de slag met onze tuinontwerp tips

Wie de afgelopen dagen (vlak voor en tijdens de Paasdagen) bij een tuincentrum is geweest kan het alleen maar beamen: het tuinseizoen van 2018 is van start gegaan! Karren vol planten, potten en aarde gingen er langs de kassa en de vroegbloeiers stonden er al stralend bij. Als je al een goed tuinontwerp hebt is het gewoon een kwestie van onderhouden, hier en daar een eenjarige bloeiende plant erbij misschien maar verder is het niet moeilijk. Als je helemaal opnieuw wilt beginnen of in een nieuw huis bent komt wonen en de tuin is nog een grote zandvlakte dan ben je zo ver nog niet. Voor buiten is het advies: laat je tuin ontwerpen voor je eraan begint. Kun je dat zelf, doe het dan nu want nu is het de ideale periode om de grote klussen te doen. Hier en daar hebben we nog wel wat tips voor je om te gebruiken als je zelf een tuin gaat ontwerpen maar we focussen ons eerst op de trends. Wat zijn de tuintrends voor 2018? Kun je er wat mee of ga je een en ander een beetje aanpassen?

 

Tuintrends 2018

 

Tuin ontwerpen

Als je wél graag op de hoogte blijft van de trends en ook de tuintrends voor 2018 graag mee wilt nemen in je tuinontwerp dan is het dus slim om dáármee te beginnen. Welke trends gaan we in de tuin zien? Waar let je op als je een trendy tuininrichting wilt en wat zijn de tuinmeubeltrends voor dit tuinseizoen? Natuurlijk neem je zo’n trend liever niet klakkeloos over, implementeer ook een klein stukje van jezelf. Zorg er daarmee voor dat je tuin ook in de seizoenen hierna nog leuk en fijn is. Tuintrends waar je nog wel een aantal jaren mee kunt doen:

 

- Combineer materialen in je tuin.

Net als binnenshuis kun je ook in je tuin heel tof diverse materialen met elkaar combineren. Hout met staal of aluminium is altijd mooi. Aluminium tuinmeubels zijn niet heel zwaar en log en dus gemakkelijk te verplaatsen #veranderdrang. In 2018 ga je ook kunststof met teak zien en zullen ook loungesets van aluminium gemaakt worden, met houten accenten…dat dan weer wel.

 

- De botanische tuin.

Het klinkt misschien wat raar, de botanische tuin want, is niet alles in de natuur onder de noemer ‘botanisch’ te plaatsen? Waar het in de botanische trend om gaat is dat je ook buiten in je tuin flink decoreert met botanische prints. Dit versterkt het buitengevoel enorm. Kussens met bladeren bijvoorbeeld. Een tuin vol natuurlijke materialen of kleuren die aan de natuur doen denken als het een ander materiaal zou zijn.

 

- Kleuren in de tuin in 2018

Groen! Donkergroen met donkerblauw bijvoorbeeld ga je veel zien. Loungesets met kussens in deze kleuren brengen kleur in de tuin maar dan wel subtiel. Alle tinten groen mogen en dat past dan weer perfect bij de terugkeer van de zwart/wit trend voor buiten.

 

 

Tuintrends 2018

Tuintrends 2018

 

Tips voor ontwerpen tuin

Trend/sfeer bepaald? Dan is het tijd voor het uiteindelijke plan. Ook voor je tuin geldt dat een goede basis een must is. Als je het niet zelf kunt, het is een vak apart, dan is het slim om te investeren in een goed idee. De uitvoering kun je eventueel zelf aanpakken. Neem deze tips voor het ontwerpen van je tuin mee en je zult zien dat zich een waar paradijs uitrolt achter je huis!

 • Maak een moodboard en houd je daaraan! Er zijn zo ontzettend veel ideeën te vinden dat je tijdens het proces misschien weleens afdwaalt van het originele plan. Pinterest is the place to be de komende avonden.
 • Inventariseer wat je allemaal al hebt. Zeker als er een bestaande tuin ligt kun je misschien wel heel wat materialen hergebruiken. Scheelt weer in de kosten.
 • Als je duidelijk hebt wat je al hebt, maak dan het lijstje af met wat je nog nodig hebt. Zet daar ook meteen bij wat het gaat kosten. Met andere woorden, maak een begroting en schrap waar nodig om binnen je budget te blijven. Laat je niet verleiden tot onnodige dure dingen, stick to the plan!
 • Maak een schets van hoe jij je tuin uiteindelijk graag ziet. Ga met die schets naar de vakman of, als je het zelf blijft doen, bekijk de schets later nog eens samen met iemand anders/je partner. Twee zien er meer dan een en zo kun je je schets aanpassen.
 • Waar komen de planten en wélke planten?
 • Waar wil je bestraten en met welk materiaal wil je dat doen?
 • Heb je al aan een verlichtingsplan voor je tuin gedacht? Onmisbaar als je optimaal van je tuin wilt genieten, denk aan lange zomeravonden!
 • Tot slot, de tuindecoratie. Waarmee en hoe wil je tuin aankleden? Welke tuinmeubels en – accessoires passen bij jouw nieuwe tuin?

Genoeg om over na te denken toch? Laat de tv een avond uit en buig je over je eigen droomtuin voor dit jaar!

Bronnen
 1. Wehkamp.com
 2. Fonq
 3. Pixabay.com
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Ventilatie en airco: stijlvo...

De zomers worden steeds warmer, en een koele, goed geventileerde woning is essentieel voor comfort en gezondheid. Een goede airco en ventilatie k...

28 mei 2024 Lees verder
Geen airco maar toch verkoel...

  Het nieuwe normaal tijdens Hollandse zomers, de ongekende warmte, zorgt ervoor dat onze huizen binnen korte tijd verandert in een te wa...

23 mei 2024 Lees verder
Beestjes in de lente, deze w...

Komt lente komt gekriebel! Hooikoorts voor hen die er gevoelig zijn voor pollen en grassen, kriebels over de rug voor hen die niet van insecten i...

19 apr 2024 Lees verder
Kleine klusjes in huis - zom...

Wil iedereen die nog steeds geen plinten tegen de muur heeft gaan staan? En de mensen die al een ‘eeuwigheid’ alleen een peertje aan ...

07 jul 2022 Lees verder
Zomer 2022 - blijf in contac...

Dit is ‘m dan! Het jaar waar we naar uitgekeken hebben, het jaar waarin we in de zomer weer vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. O...

30 jun 2022 Lees verder
Zo dek je een gezellige paas...

Het paasweekend staat altijd in het teken van twee heerlijke dagen vol gezelligheid en lekkernijen. Een lekkere paasbrunch of een avondje gourmet...

08 apr 2022 Lees verder