Hou jij van de herfst of maakt het druilerige weer je wat somber? Waarom geniet je niet gewoon van elk seizoen, maak er het allerbeste van en creëer je eigen fijne omgeving. Je tuin staat er nu misschien nog wel groen bij maar daar zal snel verandering in komen. Laat het geen troosteloos uitzicht worden en ga nu al aan de slag om van je herfsttuin de allerleukste te maken. We geven je graag een aantal tuintips voor de herfst waarmee je lekker uit de voeten kunt. Kies jij voor een kleurrijke herfst of hou je het liever bij groen?
Tuin stappenplan voor de herfst
Het buitenseizoen sluiten we langzaamaan af, we willen de tuin netjes achterlaten voor de herfst én goed verzorgen voor de seizoenen die komen gaan. Wist je dat een tuinseizoen eigenlijk in de herfst begint? Nu kun je flink wijzigingen aanbrengen als je dat zou willen, planten verplaatsen en nieuwe planten poten. De tuininspiratie die je de afgelopen maanden hebt verzameld kun je nu uitvoeren. Maar, begin bij het begin. Volg het stappenplan voor je herfsttuin en maakt al een flinke slag buiten.
- Gevallen blad kun je in je border laten liggen, dat zorgt voor een isolatielaagje en het verandert vanzelf in fijne voeding voor je grond. Hark al het blad in elk geval van je gazon en maai dat nog een keer voordat de winter begint.
- Haal de tuinslang van de kraan en ruim ‘m op. Sluit je kraan af of draai er isolatie omheen zodat het boeltje niet bevriest. Zet potten en gieters ondersteboven of ruim ze op.
- Het blad laat je niet alleen liggen voor je eigen bodem, ook egels en insecten zijn er blij mee. Dieren hebben ook een beschut plekje nodig in de herfst.
- Controleer je planten. Welke kan prima tegen de kou en welke heeft bescherming nodig?
- Eenjarigen kunnen weg. De kale plekken die je dan krijgt kun je invullen met leuke planten voor de herfst. Een kleurige bolchrysant, gezellige winterheide, of lampenpoetsersgras als je meer van het groen en grijs bent.
- Manden, bakken en potten maak je schoon en zet je weg als je ze niet meer gaat vullen. Dat laatste kan natuurlijk nog prima. Er zijn genoeg winterbloeiers zeg maar die je terras of je tuintafel nog kunnen opfleuren. Zorg er wel voor dat je potten kiest die tegen de vorst kunnen.
- Ook tuingereedschap maak je schoon en berg je op. Kun je het volgend jaar gewoon zo meteen gebruiken! Het gereedschap gaat ook langer mee als je er goed voor zorgt. Metalen vet je in, houten stelen zet je in de olie.
- Maak bladcompost met het overschot van bladeren. Hoe? Hark vochtig blad op een hoop en doe het in een vuilniszak samen met kalk/eierschalen/compostversneller en stamp alles goed aan. Kiep de inhoud vervolgens in een korf of mand die je maakte van kippengaas. Het weer doet de rest! Na een jaartje heb je perfecte voedende bodembedekker/compost!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.