Tuinplanten en planten in pot laten overwinteren? Zo lukt het wél!

De winter is nog niet voorbij, maar als je nú al kunt vaststellen dat het dit jaar (weer) niet is gelukt om je (pot)planten te laten overwinteren is dit artikel voor jou! Je tuin aankleden met mooie planten in dito potten is natuurlijk heel gezellig, maar als diezelfde planten de winter niet overleven is het zonde. Hoe kun je er nou voor zorgen dat de mooie potplanten die je hebt de winter wé overleven? Welke maatregelen kun je nemen om planten in pot goed te laten overwinteren? Met onderstaande tips overleven je tuinplanten wél, geef de moed dus niet op.

 

 

Wintertijd in de tuin – zo bescherm je je planten tegen (extreme) kou.

De natuur is sterk, veel planten kunnen best tegen een stootje. Als je plant dood líjkt wil het niet zeggen dat hij dat ook ís. Toch kun je je tuin een plezier doen door wat goede maatregelen te nemen voor de winter. Help je planten de wintertijd in de tuin door, het is niet heel moeilijk. Zo behoud je je mooie beplanting en hoef je niet elke keer opnieuw naar het tuincentrum om leeggekomen plekken in de tuin weer op te vullen. Wat kun je doen? Het is niet moeilijk, ook hier is een goede voorbereiding het halve werk, het resultaat is het waard!

  • Compost – veel mensen willen alle losse bladeren en onkruid uit de tuin hebben. Toch is het slim om een laagje gevallen blad te laten liggen, betere compost bestaat er bijna niet, het is ook nog eens moeiteloos en kosteloos. Verdeel anders een laag compost tussen je vaste planten in de winter. Compost kan veel vocht vasthouden en de structuur van de bodem verbeteren. Compost zit vol voedingsstoffen waar je planten heel blij mee zijn. De natuur zorgt voor de natuur. Ook werkt een laagje blad/compost als een laagje isolatie. Het kan zomaar een paar graadjes schelen.
  • Beschermhoezen of noppenfolie – voor planten die in de volle grond staan die je niet wil of kunt uitgraven is het raadzaam om bij strenge vorst een hoes te gebruiken ter bescherming. Een rol noppenfolie is ook handig, wikkel de folie gewoon om je plant heen en zet vast met bijvoorbeeld wasknijpers of touw. Wikkel niet te strak en zorg dat er nog wat zuurstof bij kan.
  • Winterslaap – in de winter hebben je planten veel minder water en voeding nodig. Geef ze dus helemaal geen water, ze zijn als het ware in winterslaap. Regen is voldoende voor je planten in de volle grond. Planten in pot die bijvoorbeeld onder een afdak staan en dus geen water krijgen volstaat het om ze eens in de drie à vier weken een beetje (!) water te geven om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Plantenpotten voor de winter – de juiste potten voor je planten kiezen is essentieel. Niet alleen de juiste maat is belangrijk, ook de bescherming die de pot biedt bij vorst….én extreme hitte! Potten die niet kapot kunnen vriezen én die de kluit beschermen tegen uitdrogen bij warmte zijn dan een aanrader. Je potten omwikkelen met noppenfolie of een jute zak is voor de winter ook een goede manier om te ‘isoleren’.
  • Naar binnen – steeds meer planten kunnen echt lekker buiten (beschut) blijven staan tijdens de wintermaanden maar er zíjn er die je beter naar binnen kunt halen. Heb je geen plantenkas dan kan de schuur of garage misschien nog als alternatief gebruikt worden, en als de planten niet enorm groot zijn dan passen ze wellicht op de logeerkamer of zolder. Grote planten kun je ook laten overwinteren bij sommige kwekers. Zij hebben ruimte in hun kassen die je kunt ‘huren’ per vierkante meter. Zo heb jij er geen omkijken naar en hoef je ze maar op te halen als ze weer naar buiten mogen.

 

 

Wist je dat je nú al kunt snoeien? Lees de tuinkalender voor januari erop na, er is altijd wat te doen in je tuin.