Tuinklusjes in januari

Laten we gewoon het tuinseizoen openen! Niet dat je niet al meteen lekker op een stoel in je tuin kunt gaan zitten, tenzij je een heater hebt en een dik plaid waar je onder kunt, maar je kunt wél al in je tuin bezig zijn. Plannen maken voor over een paar maanden, voorbereidingen treffen voor als het wél weer aangenaam is om buiten te zitten en vooral ook onderhoud plegen zodat je tuin goed de winter doorkomt. Zijn er tuinklusjes in januari? Natuurlijk zijn die er, het is niet omdat alles dor lijkt dat er niks gebeurt in je tuin. Zaterdag een tuindagje?

 

 

Wat kun je in januari doen in je tuin?

Het zijn geen hele zware tuinklussen nog, je kunt rustig aan beginnen aan het tuinseizoen van 2020. Er zijn een aantal dingen die je even na kunt lopen en verzorgen zodat je tuin er goed bij blijft liggen, je weer oog krijgt voor wat er allemaal moet gebeuren als je plannen hebt om je tuin te veranderen dit jaar én om gewoon weer even lekker voorpret te beleven. Over twee maanden zou het zomaar al eens kunnen zijn dat het zonnetje zó hard schijnt dat het best al even aangenaam is buiten in je tuin. Gaat ‘ie, wat kun je doen in je tuin in januari?

 

  • Je gazon heeft even geen aandacht nodig. Loop er niet over als het gras bevroren is, dat kan namelijk zogenaamde brandplekken veroorzaken. Je zou wél al je grasmaaier kunnen inspecteren en indien nodig even verzorgen.
  • Heb je een vijver?  Alles in je vijver bevindt zich in ruststand. Controleer op de pomp het nog goed doet. Bij een watertemperatuur onder de 6 graden Celsius kun je voeren overslaan. Vissen hebben in de winter sowieso al weinig voeding nodig maar als het echt koud wordt hebben ze niks nodig.
  • Je moestuin vraagt eigenlijk het hele jaar door wel aandacht, ook midden in de winter. Je kunt nu alvast beginnen met je planning voor het aankomende plantseizoen. Wat wil je allemaal kunnen oogsten straks? Wil je een fruitboom planten dan kan dat nu, mits de grond niet bevroren is. De boom is nu ook nog in rusttoestand en kan dus wennen aan zijn nieuwe plekje. Heb je een druivenstruik? Die kun je dan nu nog snel snoeien. DE sapstroom komt weer op gang en als je hem later snoeit gaat hij bloeden.
  • In je border zal het niet héél kleurrijk zijn maar kleurloos hoeft het zeker niet te zijn. Misschien heb je een Winterjasmijn of Sneeuwbal? Ze kleuren in de winter je tuin. Datzelfde geldt overigens voor de Toverhazelaar en Skimmia. Aanraders dus om te planten dit jaar als ze nog niet hebt. Als je een hortensia hebt dan kun je die voorzien van een extra laagje turf.
  • Te snoeien is er altijd wel wat. Zorg voor goed gereedschap zodat ook snoeien snel en zonder schade aan je bomen en struiken kan gebeuren. Wat kun je nu snoeien? Knotwilgen snoei je nu. Eigenlijk, als het overdag niet vriest kun je heel veel bomen en struiken nog prima snoeien. Je Wisteria (blauw regen) snoei je ook nu. De zijtwijgen kun je terugsnoeien tot ongeveer 10-15 cm. Net als bij de druif is het voor sommige bomen en planten zaak ze nú te snoeien en zeker niet later. Om bloeden te voorkomen dus. Denk dan aan de walnoot, berk, kastanje en esdoorn.
  • Op je terras en balkon kun je wat bakken vullen met winterviolen als je behoefte hebt aan meer kleur. Kijk of je buxusplanten in pot goed bedekt zijn, hun wortels zijn kwetsbaar en ze hebben dan ook snel last van de eventuele (nacht)vorst. Hang wat silo’s met vogelvoer op, decoreer met pindaslingers of maak en vogeltaart met lekker veel zaden en bessen! Zij blij met het extra eten en jij blij met hun gezellige aanwezigheid.

 

 

Als je een vogeltaart wil gaan maken dan heeft o.a. Landleven een recept voor je!