Bizar, half oktober en de temperaturen stijgen nog stééds tot aan de 20+ graden! Dat betekent natuurlijk dat we langer buiten van onze tuin kunnen genieten, dat onze stookkosten voorlopig lekker laag blijven én dat we zonder te koukleumen onze tuin winterklaar kunnen maken. Je ziet het wel al toch? Er vallen al bladeren, het groen is niet helemaal groen meer en hier en daar piept er echt al geel, bruin en/of rood doorheen. Tijd voor een flinke onderhoudsbeurt voor de tuin, het hoort erbij. Je hebt er heel lang van mogen genieten, nu verdient je tuin een winterbeurt.
Tuintips in de herfst
Niet alleen jij maar ook je tuin gaat een koudere periode tegemoet Dat betekent dat er e.e.a. in je tuin gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je tuin goed de winter doorkomt. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je je tuin winterklaar zodat je er na het koude seizoen (maar zeker ook tijdens) weer optimaal van kunt genieten? We hebben een aantal tuintips voor de herfst! Het weer is perfect voor een lekker dag klussen in de tuin dus aan de slag.
- Staan er nu nog bloemen in je tuin ? Laat die dan lekker staan en knip ze niet af. De natuur gaat zijn gang en ruimt een en ander vanzelf op. Als je in het voorjaar van extra bloemen wilt genieten is het nu de tijd om je bloembollen te planten. Tulpen en narcissen bijvoorbeeld kunnen prima tegen de kou, ze zullen even schrikken als het gaat vriezen maar men zegt dat dat de bloei later alleen maar ten goede komt.
- Als je nog struiken wilt snoeien dan moet je dat doen voordat de vorst komt. Ze merken nu minder van een eventuele snoeibeurt omdat ze al langzaamaan richting ‘winterslaap’ gaan. Van snoeiafval kun je ook nog een fijne egelhut maken ergens in een hoek van je tuin. Zo komen zij de winter ook warm door.
- Onkruid vergaat écht niet dus je zult ook nu nog alles zelf weg moeten halen. Als je het nu vóór de winter nog een keer goed doet scheelt dat straks in de lente echt veel werk.
- Heb je gras in de tuin? Ook in de winter mag je gewoon doormaaien alleen niet als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Daarnaast maai je het in de winter niet te kort want iets langer gras maakt het mos en onkruid moeilijker om te groeien.
- Het blad dat valt kun je ook nog gebruiken. Hoopjes bladeren kunnen je planten beschermen tegen kou, regen en sneeuw. Het blad vergaat op den duur ook gewoon en daarmee ontstaat er een fijne laag plantaarde ter bescherming van je grond. Haal losliggend blad wel weg van je grasveld ander krijg je lelijke gele plekken. Heb je heel veel blad óver, maak dan, net als met het snoeiafval, eventueel een plek voor egels en insecten.
- Wil je tijdens de winter ook genieten van je tuin dan kun je natuurlijk weer wat potten/manden vullen met winterharde planten en bloemen. Winterviolen geven kleur, net als Bergthee en Hebe bijvoorbeeld. Het tuincentrum staat er vol mee dus laat je daar inspireren tot het maken van mooie kleurcombinaties. Liever geen bloemen in je tuin? Er is ook genoeg aanbod van winterharde planten zonder bloem. Groenblijvend of met een zilvergrijze look. Die laatste soort zorgt voor een extra winters sfeertje in je tuin.
Wil je meer tips voor je (moes)tuin in oktober? Ga dan naar de website www.gardena.com, daar vertellen ze je er alles over!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.