Tips voor het wegwerken van de cv-ketel - waar moet je op letten als je een ombouw voor je cv-ketel gaat maken?

Onmisbaar zijn ze. Althans, als jij (nog) niet gasloos woont dan heb je dus een cv-ketel nodig om je huis én water te verwarmen. Maar, dat ze onmisbaar zijn wil nog niet zeggen dat we ze mooi moeten vinden! Cv-ketels zijn over het algemeen redelijk grote, ietwat logge apparaten die je eigenlijk liever niet ziet. Nou hangt een ketel nooit in je woonkamer maar dan nog, ook op zolder of in je waskeuken kan zo’n ding enorm in het oog springen. We zouden geen interieurliefhebbers zijn als we ook daar niet een creatieve oplossing voor zouden willen zoeken. Een cv-ketel kun je namelijk prima wegwerken, uit het zicht houden, als je maar op een paar dingen goed let. Die tips geven we je, wij snappen je, dat kán mooier!

 

 

Waar hangt je cv-ketel?

Om een goed plan de campagne te kunnen maken zijn er een aantal zaken belangrijk. De plek waar je ketel hangt bepaald mede hoe je ombouw eruit kan gaan zien. Wat je ook doet, houd er rekening mee dat mócht er een monteur nodig zijn hij of zij altijd vrij toegang heeft tot je ketel. Als je het slim aanpakt zorg je ervoor dat je ketel regelmatig gecontroleerd wordt, zeker elke twee jaar. Er komt dan dus iemand op regelmatige basis je ketel controleren en onderhouden waar nodig. Dat zorgt voor een veiliger ketel en een langere levensduur. Het maakt daarbij niet uit of je een eigen ketel hebt of een gehuurde, een onderhoudscontract cv-ketel is wat ons betreft een must…..net als die ombouw.
Dus, om ook het praktische gedeelte niet uit het oog te verliezen, keuken, badkamer, zolder, waskeuken, zorg ervoor dat je ombouw toegankelijk is én geen obstakel op zich gaat zijn voor andere dingen die je in de betreffende ruimte moet doen.

 

 

 

Een veilig ombouw voor je cv-ketel maken?

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een gesloten cv-ketel. Dat betekent dat de ketel lucht haalt via een afvoer van buiten de woning. Dat is een voordeel want een open ketel haalt lucht uit de ruimte waar hij hangt en dat betekent dat je ‘m niet zomaar kunt wegwerken. Een ketel moet lucht krijgen, er moet dus altijd sprake zijn van voldoende ventilatie. Maak daarom vooral een veilige ombouw voor de ketel.

Ventilatie is ook nodig om de warmte die de ketel produceert af te kunnen voeren. Als je dus een soort kast om je cv-ketel bouwt móeten daar ventilatieroosters o.i.d. in aangebracht worden.

Denk aan de ruimte. Zoals gezegd voor de monteur en het onderhoud maar óók voor eventuele breekwerkzaamheden. Als er iets aan je leidingen blijkt te zijn moet er gebroken worden. Als je dat proces vermoeilijkt gaat het uiteindelijk duurder worden en langer duren.

 

Ga je het zelf doen? Hier vind je een voorbeeld van een stappenplan. Vind je het een fijner idee als een vakman het doet, investeer dáár dan in. Veiligheid boven alles.