Tips voor het ophangen van een vogelhuisje, een leuke tip én een vogelhuisje op paal - haal de vogels in je tuin.

Misschien heb je er wel al een hangen, misschien is dat exemplaar aan vervanging toe. Misschien heb je er nog geen en heb je eigenlijk geen plaats om er een op te hangen en wil je een vogelhuisje op paal. Maar, misschien ben je wel helemaal dol op vogels in je tuin en wil je al die mooie gevederde vriendjes weleens van héél dichtbij zien. Wist je dat er ook vogelhuisjes met een camera bestaan? Genoeg informatie dus want zo’n ding hang je niet elke dag op en wat was ook alweer de beste plek voor een vogelhuisje? Je wil natuurlijk wel dat je huisje bewoond wordt of tijdelijke gasten krijgt.

 

Vogelhuisje in de tuin

Je kunt nog zó je best doen om vogels naar je tuin te lokken, het is nog géén garantie dat ze ook echt bij je willen logeren. Hoe jammer is dat? Heb je het allerleukste vogelhuisje uitgezocht... blijft het leeg! Dus, alleen een leuk vogelhuisje in de tuin is grappig maar een vogelhuisje waar ook een vogel in wil wonen of logeren is geweldig. We geven je wat tips over het ophangen van je huisje of het plaatsen van je vogelhuisje op paal.

  • Leuk hoor, zo’n hip en kleurig vogelhuisje maar ma en pa mees zul je er niet mee trekken. Felle kleuren vallen namelijk te veel op bij katten en andere roofdieren, kies daarom voor wat neutralere kleuren als houtkleur, bruin, grijs, groen, donkerblauw.
  • Ook vogels kunnen het koud krijgen, zorg er dus voor dat het gebruikte hout niet te dun is. Minimaal 1,5 cm is ideaal. Veel dikker hoeft niet, dan wordt het weer snel te warm in het huisje.
  • Kies voor een vogelhuisje dat je open kunt maken zodat je ‘m kunt schoonmaken. Jij wil immers ook in een schoon huis trekken als je gaat verhuizen.
  • Het invlieggaatje mag niet te groot of te klein zijn, zo’n 3-5 cm is prima voor de gemiddelde tuinvogel.

 

 

 

Waar hang je een vogelhuisje op?

Een vogelhuisje is bedoeld als bescherming voor de vogeltjes. Zorg ervoor dat ze kunnen schuilen tegen het weer. Hang het huisje dus niet in de volle zon en zorg ervoor dat de regen er niet in kan slaan. De invliegopening van je huisje richt je het beste op het noordoosten of zuidoosten. Goed om te weten maar waar hang je je vogelhuisje dan op? Het kan natuurlijk aan/in een boom maar zorg ervoor de aanvliegroute vrij is van takken en bladeren. Takken zijn ook sluiproutes voor katten dus let een beetje op de omgeving van het huisje. Een schutting voldoet ook, je schuurtje kan een prima plek zijn en als je een balkon hebt dat net op de verkeerder windrichting ligt kies je een vogelhuisje op paal. Dat kun je zelf neerzetten zoals je wilt en dus in de juiste richting.

Wat is de beste tijd om een vogelhuisje op te hangen?

Als je hebt nog niet hebt hangen dat is eind februari de volgende kans voor je. De beste tijd om een vogelhuisje op te hangen is in het najaar maar als dat niet gelukt is dan is eind februari ook goed. Zo kunnen ze al komen wennen aan hun winterverblijf voordat ze er in het voorjaar in gaan broeden. Natuurlijk kun je het hele jaar door een vogelhuisje ophangen maar dan kan het wel wat langer duren voordat je gasten krijgt. Even schoonmaken in het najaar is een must voor een ‘airbnb’ voor vogels. Goed reinigen met heet of gekookt water volstaat. Controleer bij het terughangen of de ophanghaak nog stevig zit.

 

 

Met een app op je telefoon verbinding maken met je vogelhuisje met camera om zo het hele gebeuren ín dat huisje eens goed te kunnen volgen, hoe tof is dat voor kinderen? 

Bronnen
  1. Zweeds vogelhuisje
  2. vivara.nl