En ja, een week nadat we een dikke laag zonnebrandcrème aan moesten brengen op onze bleke bekkies en benen overwegen we nu of we niet toch nog even de verwarming aan zullen zetten. This is Holland en alles is mogelijk! April was een maand van uitersten, de tuin kreeg een enorme boost door al die zon en het zou toch zonde zijn als we nu alleen nog maar vanachter een raam naar al dat moois zouden kunnen kijken? Als je terrasverwarming zou hebben zou je ook tijdens een fikse regenbui én lagere temperaturen gewoon lekker buiten kunnen zitten. Omdat het kan, omdat het heel fijn is om buiten te zijn en omdat je er zo lekker kunt ontspannen na een drukke (werk)dag. Maar welke terrasverwarming is het beste? Of, in elke geval, het beste voor jouw tuin of balkon?
Welke terrasverwarming is het beste?
Vergelijkend warenonderzoek brengt je een eind, je kunt de verschillende terrasverwarmers met elkaar vergelijken qua vermogen en prijs en zo tot een keuze komen. Dat ís een manier om te werk te gaan. Toch zijn er meer dingen dan alleen de prijs om je op te focussen. Welke terrasverwarming is het beste voor jóuw situatie? Hoeveel ruimte heb je? Kun je de terrasverwarming ophangen of kun je alleen tafelmodel plaatsen? Gelukkig zijn er steeds meer uitvoeringen op de markt en kan dus iedereen, met elke budget, tuin of balkon, een terrasverwarmer wel kwijt. Vraag blijft, welke past bij jou? Een staande terrasverwarmer neemt vloerruimte in, een tafelmodel is flink lager en heeft dus minder verwarmingscapaciteit dan een staande. De laatste is meestal een meter of twee hoog en kan dus lekker van zich af stralen. Een heater voor in je parasol is ook leuk! Zo hoef je niet persé te verkassen naar een afgeschermde hoek in je tuin waar een muur is zodat je de terrasverwarmer op kunt hangen. Een parasolmodel kan wél aan de muur, een muurmodel kan niet altijd onder een parasol omdat ze te warm worden. Wees dus gewaarschuwd. Naast het model moet je je ook even afvragen of je een terrasverwarmer of gas wilt gebruiken of een elektrische heater. Voors en tegens?
GAS – een terrasverwarmer op gas werkt op propaan-/butaangas. De gasfles zit in de voet van de heater dus die zie je niet. Het is een relatief goedkope manier van verwarmen maar het rendement is beperkt.
ELEKTRISCH - een elektrische heater is dan misschien iets duurder in gebruik maar daar tegenover staat wel dat het rendement hoger is. Uiteindelijk is een elektrische heater dus goedkoper in gebruik dan een heater op gas. Daarbij komt nog het gemak. Stroom is altijd aanwezig, gasflessen raken leeg en moeten dus vervangen worden.
Hoe werkt een terrasverwarmer?
Natuurlijk kunnen we de buitentemperatuur niet beïnvloeden. Gelukkig maar! Wat we wél kunnen doen is de gevoelstemperatuur voor personen en objecten verhogen. Aan stralingswarmte kunnen we ons verwarmen, het verwarmt onze kleding en huid…niet de luchttemperatuur. Het is dus wel zaak dat je een béétje beschut zit en het niet te tochtig is. Bij te veel wind haal je met een terrasverwarmer dus niets uit. Zorg ook dat er altijd voldoende afstand zit tussen de header en jezelf. In een kleine ruimte is een wandmodel dan ook vaak aan te raden, neem dan liever geen tafelmodel. Een staande terrasverwarmer kan ook, als je eventuele afdak hoog genoeg is. Bij twijfel, gewoon de adviseur even vragen! Better be safe than sorry!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.