Terras van grind! Is jouw tuin al waterklaar?

Als dít geen zomer is! De natuur is nog niet hersteld van de zomer van 2018 en dan krijgen we nu wéér extreme warmte. Je ziet het misschien ook wel in je tuin. Je planten snakken naar water maar er valt maar geen regen van betekenis. Naast het feit dat we allemaal graag een mooie tuin hebben om in te zitten is het ook zaak dat we ons bewuster worden van het feit dat we écht aandacht moeten gaan besteden aan de vraag of onze tuinen wel droogte- en hittebestendig zijn. Lynda heeft wel al eens een blog geschreven over de waterhuishouding in de tuin en de verantwoordelijkheid die eigenlijk elke tuinbezitter zou moeten nemen. Nu willen we je wat tips aan de hand doen om er zelf voor te gaan zorgen dat je je bomen en planten goed kunt blijven verzorgen zonder daar extra water uit de kraan voor te gebruiken. Groen en water in je tuin maken je tuin ook nog eens koeler, dus je helpt jezelf er ook mee!

 

@anjawillemsen

 

 

Maak je tuin klimaatbestendig

Als tuineigenaar kun je op diverse manieren bijdragen aan een klimaatbestendige natuur/tuin/omgeving. Door mee te helpen kunnen we voorkomen dat we bij de minste of geringste stortbui meteen wateroverlast hebben en dat al dat kostbare regenwater rechtstreeks het riool in verdwijnt. We willen dat al dat water de grond in kan! De onderhoudsvrije betegelde tuinen moeten op de schop. Vervang zo veel mogelijk tegels door planten zodat de regen in de grond kán trekken. Wat kun je nog meer doen om je tuin klimaatbestendig te maken?

  • Gebruik een regenton om regenwater in op te vangen en laat dit water je tuin in lopen.
  • Ga een stapje verder en koppel het regenwater af, zorg ervoor dat je het niet meer via de regenpijp het riool in gaat maar laat het op je eigen terrein weglopen. Dat kan met infiltratieslangen, grindkoffers en infiltratiekratten.

Dat vraagt natuurlijk allemaal wat aanpassingen en investeringen maar er zijn gemeentes waar je subsidie aan kunt vragen als tegemoetkoming in de kosten. Zo zorgen we er dus samen voor dat onze omgeving waterklaar is!

 

Subsidie om je tuin waterklaar te maken

Informeer eens bij je gemeente, er zijn er die subsidies geven voor deze aanpassingen aan je tuin. Er is ook hen veel aan gelegen dat alle inwoners hun tuin anders inrichten om geen water verloren te laten gaan. Wil je meer informatie over het waterklaar maken van je tuin? Ga dan naar www.waterklaar.nl , laten wij je ondertussen zien hoe tof een terras van grind kan zijn! Zo heb je én een toffe tuin, én help je mee om je eigen omgeving klimaatbestendig te maken/houden.

 

@thuisbijsuus

 

@forgeronathome

 

@mariekereintjes