We snappen dat je eerst van je welverdiende vakantie gaat genieten, bewaar dit artikel gerust voor later als je er nu nog niet over na wilt denken. Heb je al een studentenkamer gevonden dan kun je gerust even relaxen maar als je er nog geen hebt wacht je nog best een uitdaging. Eenmaal gevonden kan het inrichten van je studentenkamer beginnen. Je wilt er natuurlijk een leuke en praktische kamer van maken maar vaak kom je wel voor twee beperkingen te staan. Dat zijn 1. De ruimte die je beschikbaar hebt, over het algemeen zijn studentenkamers niet groot. 2. Je budget, ook dat zal niet onbeperkt zijn en er zal dus een plan gemaakt moeten worden waarmee je aan de slag gaat. Wij helpen je daarbij weer graag. Volg een aantal stappen en het gaat je beslist lukken om een toffe eigen plek, een sfeervolle studentenkamer in te richten.
Klein wonen
Je gaat ‘op jezelf, op kamers, wonen’. Dat wordt klein wonen maar dat hoeft niet meteen lastig en beperkend te zijn. Klein wonen en toch alles hebben wat je nodig hebt. Dat kun jij! Let op, zo ga je…volgens ons…het beste te werk:
- Plattegrond – er zijn een aantal dingen die je persé in je kamer wilt. Het is dus zaak dat je precies weet hoeveel ruimte je eigenlijk hebt. Precies…niet ongeveer…meten is weten en alleen zo kun je vooraf bepalen wat je wel en niet kunt kopen aan meubels. Ben je een beetje handig? Maak dan een plattegrond op schaal, dat werkt echt het allerbeste. Hierop kun je dan met je gewenste meubels gaan schuiven om tot de meest optimale indeling te komen.
- Meubels – teken ook de meubels die in elk geval in je studentenkamer moeten komen op schaal. Denk aan je bed en een kast bijvoorbeeld, dat heb je toch altijd wel nodig. Daarna kun je dan zien hoeveel ruimte je nog over hebt. Ga op zoek naar creatieve oplossingen als standaard meubels niet passen. Teken ze dus allemaal op maat en schuif ermee over je plattegrond totdat je de exacte plek hebt gevonden. Plak pas vast als je er zeker van bent, als je alles wat je nodig hebt een plekje hebt gegeven.
- Lijstje maken – wat heb je nódig, echt nodig bedoelen we dan. De kleine hebbedingen komen later, eerst de basisspullen. Maak een lijstje met daarop de meubels die je moet aanschaffen en noteer ook de afmetingen erbij. Meet in de winkel ook echt want als je de dingen ‘op het oog’ doet kom je vaak bedrogen uit en blijkt bijvoorbeeld je bed te groot te zijn voor de ruimte en je bureau misschien wel te klein. Maak een onderverdeling, zet bovenaan wat eerste prioriteit heeft en onderaan je lijstje de dingen die je wel leuk zou vinden om te hebben maar niet persé nú al nodig hebt.
- Budgetteren – alvorens je gaat uitgeven moet je weten wat je hebt aan te besteden geld. Kun je alles nu meteen kopen of moet je voor sommige dingen nog even sparen. Gaat dat lukken? Wat worden je vaste lasten en je inkomsten? Streep zo eventueel spullen met lage prioriteit (voorlopig) van je lijstje zodat je niet meteen al in de problemen komt omdat je enthousiast maar meteen alles op dat lijstje hebt geshopt. Wat ook slim is #hint, zet een aantal van die leuke/praktische hebbedingen op je wensenlijstje voor als familie en vrienden je nieuwe stulpje komen bewonderen. Ze willen vaak een cadeautje meebrengen en zo zorg je ervoor dat zij precies weten wat je leuk vindt en ook echt wat aan hebt.
Welke meubels heb je nodig in een studentenkamer?
Een aantal essentiële dingen zijn er natuurlijk wel. Je moet ergens kunnen slapen, zitten, werken en eten. Dus op je lijstje staan:
- Een bed, of een bedbank als je kamer te klein is voor een bed én een bankje. Dan kun je overdag zitten en ’s nachts slapen.
- Een kast, voor je kleding en alle andere dingen die je op moet bergen. Is er geen ruimte voor een kast dan kun je misschien met planken werken, of opbergruimte onder je bed. Zoek naar die creatieve en ruimtebesparende opbergmogelijkheden, je gaat er blij mee zijn.
- Een bureau met goede stoel, tenzij ook hier geldt dat er gewoon te weinig ruimte is voor een echt bureau. Is het dan misschien mogelijk dat je ergens een lange tafel tegen de wand zet waaraan je kunt werken en eten? Zorg dat er ruimte is om dingen te laten liggen zodat je niet elke keer je studiematerialen weg hoeft te leggen als je gaat eten. Een lange plank aan de wand, onder het raam bijvoorbeeld, voldoet ook prima! Daaronder kun je wat krukjes schuiven voor als je gasten krijgt. Een krukje kun je ook weer als bijzettafeltje gebruiken dus daarmee sla je twee vliegen in één klap.
Voordat je alles nieuw gaat kopen, misschien heeft er iemand nog wat voor je staan. Iets wat met een likje verf meteen weer als nieuw lijkt en waarmee jij nog wel een tijdje vooruit kunt. Investeer in een goed bed maar wees niet te kritisch over bijvoorbeeld een tafel. Met verf kun je alles naar eigen smaak veranderen.
Weet je na al die tips nog niet precies wat we bedoelen? Kijk eens hier, dan krijg je middels foto’s een beetje een idee wat er allemaal mogelijk is.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.