Snowy Christmas cake

Bakken jullie vaak? Wij in ieder geval in de december maanden een stuk meer! Buiten is het guur, binnen branden de kaarsjes en de kerstmuziek speelt op de radio. Niets lekkerder om dan op zondagmiddag met de handen in het deeg te zitten en daarna te genieten van je eigen baksels. Het is, naast een zondagmiddag, ook feestelijk om een mooie kersttaart te presenteren als toetje na het kerstdiner. Wij hebben alvast een fijne Christmas cake voor je bedacht en hieronder staan de ingrediënten, bereiding en presentatie ideeën beschreven. Laat je inspireren en ben zelf creatief!

 

 

Ingrediënten Snowy Christmas Cake

Cake:

  • 4 eieren
  • 200gr boter
  • 200gr kristalsuiker
  • 200gr bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • beetje paneermeel voor in bakvorm
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Cakevorm (wij hebben een ronde bakvorm gebruikt met een diameter van 20 cm

Cakevulling 'Dulce de leche' (karamelpasta)

  • 1 blikje gecondenseerde melk 
  • 1 steranijs
  • Ruime pan met water
  • Vijzel of iets anders waarmee de steranijs kunt malen tot poeder.

Koekjes om het huisje mee te maken:

  • 1 eidooier
  • 150gr boter
  • 100gr donkere basterd suiker
  • 200gr bloem
  • 3 eetlepels suiker voor de karamel
  • Bakpapier

Sneeuw/glazuur:

  • poedersuiker
  • wat

 

Bereiding Snowy Christmas Cake

1. Kook water in een ruime pan. Verwijder het etiket van het blikje gecondenseerde melk (meestal te vinden bij het vak internationale gerechten in de supermarkt!). Laat het gesloten blikje 3 uur lang koken en zorg dat het onder water blijft. Maak daarna het blikje open en laat de karamel afkoelen. Ongeopend kun je het blikje maanden lang bewaren en geopend 1 week in de ijskast.
2. Verwarm de oven op 175gr.
3. Maak het cakebeslag: klop de 4 eieren los, voeg er de boter (liefst op kamertemperatuur) en suiker bij. Mix de 2 theelepels bakpoeder even door de bloem en voeg dit ook in de mixer toe. Mix dit alles goed door.
4. Doe de hele steranijs in de vijzel en maak dit klein tot poeder. De grote stukjes haal je eruit. I.p.v. steranijs kun je hier kaneel kiezen, ook lekker!

 

 

5. Pak een kom en doe hier de helft van de Dulce de Leche in, roer daarna de poeder van de steranijs er doorheen en proef!

 

6. Roer lichtjes de Dulce de Leche door het cakebeslag, maar het hoeft niet geheel gemixt te zijn. 

7. Vet de bakvorm in met boter en gooi er wat paneermeel in. Draai dan met de ronde bakvorm zodat aan de zijkanten de paneermeel zit. Hier krijgt de cake een smakelijke donkere kleur van.

 

8. Knip bakpapier rond en leg het op de bodem van de cakevorm. Giet het cakebeslag met Dulce de Leche met steranijs in de bakvorm en bak dit 55 minuten.

 

Terwijl ondertussen de heerlijke geur al uit de oven komt gaan we door met de zandkoekjes voor het huisje op de cake: 

9. Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens bij de eidooier ook de boter, donkere basterd suiker en bloem in een mixer tot het deeg een korrelige structuur heeft. 

10. Maak een bal van het deeg, verpak het in vershoudfolie en doe het ong. 30 min in de koelkast.

11. Gooi wat bloem op het keukenblad want we gaan de vormpjes snijden! Rol het deeg uit en snij de zijkanten, voor- en achterkant en dak van het huisje. Erg leuk om dit met de kids te doen!

12. Als de cake uit de oven komt, mogen de koekjes er direct in. Bak ze ook op 175gr, 15-20min.

 

Laat de cake goed afkoelen. Komt hij wat bol uit de oven? Leg er een bord op zodat de cake weer plat wordt. We gaan de sneeuw maken, dit is heel simpel:

13. Doe minstens 5 eetlepels poedersuiker in een kom en voeg er steeds een beetje water aan toe. Het ligt eraan hoeveel glazuur je voor de taart wilt hebben. Het smaakt super lekker met de cake en steranijs dus ben niet te zuinig. Roer het goed door elkaar totdat het een stevige structuur heeft zodat het van het huisje af kan druppelen strakjes.

 14. Koekjes klaar? We plakken alle stukken van het huisje aan elkaar middels karamel: doe 3 eetlepels in een stevige pan en laat dit langzaam vloeibaar en donker worden. Pas op; dit is super heet! Wanneer het vloeibaar is, doop je de zijkanten van de huisjes in de karamel zodat je ze tegen de andere kantjes aan kunt plakken. Druk het 30sec tegen elkaar en wanneer het goed plakt doe je hetzelfde met de andere kantjes totdat het huisje staat.

 

 

Pak een mooi taartplateau of bord en leg hier de cake op, zet het huisje op de cake en laat met een lepel langzaam het glazuur over het dak van het huisje druipen; het moet eruit zien als sneeuw! Strooi er daarna ook nog wat poedersuiker overheen. Ben creatief en gebruik kerstdecoratie om de taart verder af te maken. Wij gebruiken de houten taarttoppers van Engelpunt.com Dat zijn 12 houten figuurtjes die je kunt (her)gebruiken om koekjes, taarten of broodjes nog feestelijker te maken. Gebruik ook wat steranijs om te versieren. Zo weten de gasten wat ze kunnen verwachten in de cake.

 

 

Tadaaa, Fa-la-la-la! Een mooi winters geheel in het midden van de tafel. Serveer de koekjes en een beetje extra sneeuw erbij wanneer je de cake verdeelt over de bordjes. Smakelijk!