Samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom en hoe!

samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom én hoe!

 

Na de afgelopen weken kan de maand januari ineens wat saai lijken. Alle kerstdecoraties heb je opgeborgen en daardoor kwam er ruimte. Ruimte en minder licht misschien wel. Die feestelijk gedekte tafel is nu ineens gewoon een lege tafel. Die gezellige maaltijden die uren mochten duren... waar zijn die gebleven? We zijn al snel geneigd om weer met het bord op schoot voor de tv gaan zitten om te eten maar, we gaan er met dit artikel alles aan doen om dát te voorkomen! Compleet met tips voor het inrichten van een sfeervolle eetkamer gaan we inspireren om het hele jaar met z’n allen aan tafel te (blijven) eten!

 

samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom én hoe!

 

Maak tijd voor je maaltijd!

Soms is het gewoon even niet anders, dan is een maaltijd met het bord op schoot bijna onvermijdelijk…en ook helemaal niet erg. Maar, er zijn verschillende redenen waarom je dat nou eigenlijk niét zou moeten doen. Maak tijd voor je maaltijd, dek de tafel en ga er rustig voor zitten. Eten op de bank met het bord op schoot wordt over het algemeen afgeraden en wel hierom:

 • Eetgedrag & bewust eten: het eten met een bord op schoot kan afleiden van een bewuste maaltijd. Het kan leiden tot minder aandacht voor smaak, geur, textuur, allemaal dingen die de beleving compleet maken. Eten met minder aandacht zorgt voor minder bevrediging en overeten ligt op de loer. Wie herkent het niet? Een leeg bord en eigenlijk niet precies weten wat je nou gegeten hebt?
 • Betere houding:  op de bank zit je anders dan op een eetkamerstoel. Het gebrek aan een stevige tafel en stoel kan resulteren in een gebogen houding en dát is op langere termijn nadelig voor rug, schouders en nek. Daarbij komt ook nog eens dat als je niet goed rechtop zit je maag als het ware klem komt te zitten een goede vertering last wordt.
 • Vlekken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een bord kan heet zijn, de armleuning waar je éven je soepkom op wil zetten glad of ongelijk. Het resultaat? Vlekken op je kleding, je bank of fauteuil, het tapijt en zelfs brandwonden.
 • Gezelligheid: het eten op de bank gebeurt meestal met de tv aan. Maaltijden zijn sociale bezigheden waarbij mensen samen aan tafel zitten en met elkaar praten. Het ‘bord op schoot’ kan die interactie belemmeren. Hetzij door de tv die aan staat, hetzij door het feit dat je elkaar niet goed aan kunt kijken en oogcontact veelal ontbreekt. Niet echt gezellig en een gesprek komt niet echt van de grond.
 • 1 ding tegelijk: multitasken, we doen het inmiddels alsof het héél vanzelfsprekend is. Het hebben van een vaste plek/eetruimte in huis om van maaltijden te genieten zorgt ervoor dat je bewust met maar dat ene bezig bent. Focus op het bereiden van de maaltijd, neem de tijd voor het nuttigen van de maaltijd en luister naar je lichaam door rustig te eten.

 

samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom én hoe!

 

Wat zijn de voordelen van een gezellige eetkamer/eethoek?

De eettafel in een interieur is voor meer dan alleen het nuttigen van een maaltijd. We zetten de tafel graag vol met woondecoratie, planten en/of bloemen, we werken eraan, lezen de krant, maken huiswerk, drinken een borrel met vrienden etc. Daarnaast is het natuurlijk een gebruiksvoorwerp ter bevordering van een positieve sfeer in huis én dus het creëren van belangrijke en waardevolle momenten tijdens een maaltijd. Samen aan tafel eten is belangrijk, het kan zelfs bijdragen aan het welzijn van iedereen aan tafel. Ken jij de voordelen van het hebben van een gezellige eetkamer/fijne eethoek? 

 • Een gezellige eetkamer is dé ideale setting voor familiebijeenkomsten en gezamenlijke maaltijden. Het is de plek waar familieleden samenkomen, gesprekken voeren, elkaar troosten. Het delen van een maaltijd zorgt voor een gevoel van verbondenheid en kan de familiebanden versterken. Ga maar na bij jezelf, als je rustig en op je gemak zit, als je je veilig voelt en gezien, dan praat het toch écht een stuk makkelijker. Je voelt je direct verbonden met de mensen aan tafel.
 • Niet alleen je gezin, ook je gasten schuiven graag aan als de sfeer aan tafel/in de eetkamer uitnodigend is. Genieten van elkaars gezelschap, bijkletsen, een hapje, een drankje. De interactie ontstaat bijna als vanzelf!
 • Zien eten doet eten. Een omgeving waarin we eten, kan eetlust maken of breken. Als je ergens op een gammel bankje wordt weggezet met je bord of bakje gaat de honger al snel over. Een sfeervolle eetkamer, een mooi gedekte tafel, fijne verlichting, mensen die je graag ziet om je heen, het kan de eetlust aanwakkeren en de ervaring zelfs verbeteren. Een ‘gewone’ boterham met pindakaas smaakt als een sterrenmaaltijd als het gezellig is aan tafel!
 • Ontspannen, na de hectiek van alledag is de eettafel/eetkamer een fijne plek om te ontspannen en alle stress los te laten. Een fijne sfeer, comfortabele eetkamerstoelen, gezellige verlichting, mooie woondecoraties, alles samen kan een oase van rust creëren. Een persoon in rust geniet meer van een maaltijd en eet bewuster.

 

samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom én hoe!

 

Je eetkamer als centrale punt in je huis – middelpunt van gezelligheid

De eetkamer is een heerlijke plek om als stelletje, gezin of vriendengroep helemaal tot rust te komen. Gezellige momenten beleven na een lange dag school of hard werken. Elkaar verhalen van de dag vertellen, praten over dromen en mijmeren over avonturen en plannen. Je eetkamer/eettafel is een sociale verzamelplek en verdient extra aandacht als het gaat om sfeer en comfort. Hoe richt je zo’n belangrijke plek in? Welke sfeer zie je graag terug als het gaat om het centrale punt in huis? Hoe creëer je het middelpunt van gezelligheid in je eigen eetkamer? Inspiratie voor een sfeervolle eetkamer, een stijlvolle eettafel? Je vindt het hier:

 • Plaats een wandbank bij je eethoek – niet alleen is een wandbank bij je eethoek heel sfeervol, knus en gezellig, het is ook heel praktisch. Je kunt met meerdere personen naast elkaar aan tafel zitten zonder dat je met stoelen moet gaan schuiven. Een beetje inschikken en er past er altijd nog wel eentje bij. En wandbank is uitnodigend en straalt rust uit.
 • Mooie meubels, gezellige decoratie, alles komt het beste tot zijn recht als het goed verlicht is. Voldoende licht om bij te kunnen eten, de mogelijkheid voor extra licht als er gelezen moet worden en een dimbaar licht voor bij het natafelen of de borrel. Een leuke manier om extra sfeer aan te brengen is het aanbrengen van led strips, bijvoorbeeld onder langs de wandbank die bij je eettafel staat.
 • Geef de eetkamer een persoonlijk tintje en creëer gezelligheid door mooie familie- of vakantiefoto’s neer te zetten. Hiermee geef je de eetkamer een meer persoonlijke sfeer. Tijdens het eten word je dan telkens herinnerd aan fijne momenten, zoals vakanties en belangrijke personen in je leven.
 • Creëer sfeer door te spelen met stijlen. Breng variatie aan door bijvoorbeeld te kiezen voor kunst aan de muur, unieke gevormde meubels en stoelen in contrasterende/eigentijdse kleuren.

 

samen eten aan de eettafel en een sfeervolle eetkamer creëren. Dit is waarom én hoe!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Het belang van comfort bij h...

Slapen is een essentieel onderdeel van ons leven, en de kwaliteit van onze slaap heeft een directe invloed op ons welzijn en dagelijkse prestatie...

21 mei 2024 Lees verder
Kun je een koophuis verzeker...

Vraag iemand die in een huurhuis woont wat hij of zij het liefste zou willen en je krijgt negen van de tien keer te horen dat ze een koophuis wil...

15 feb 2024 Lees verder
Eenvoudige tips voor een sti...

Toe aan verandering in je woonkamer? Dan is het tijd voor een make-over. Dit hoeft geen grote klus te zijn, want met enkele eenvoudige tips cre&e...

19 dec 2023 Lees verder
Maximaal wonen in een Tiny h...

Met de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt is het niet meer zo vanzelfsprekend dat er voor iedereen een plekje beschikbaar is. Veel jongeren...

24 nov 2023 Lees verder
Hoe creëer je een sfeervol ...

Vooral nu het wat kouder wordt, de dagen korter lijken en het sneller donker is, wordt het tijd om ook je huis gezellig te maken. In deze blog le...

24 nov 2023 Lees verder
Hoe combineer je oude en nie...

We hebben allemaal die oude erfstukken of tweedehands pareltjes die een sentimentele waarde hebben, maar soms twijfelen we hoe we ze kunnen menge...

14 nov 2023 Lees verder