Rookmelders in huis

 

Je moet er toch niet aan denken? Je huis dat in lichterlaaie staat! Nog erger wordt het als er nog mensen in huis zijn, wat een drama moet dat zijn. Sta je er weleens bij stil of je voldoende hebt gedaan aan brandpreventie in huis? Om bij het begin te beginnen, heb je rookmelders in huis?

 

Waar plaats je de rookmelders?

Misschien heb je een tijdje geleden meegedaan aan de aktie van de brandweer, kwam er een adviseur voor een klein bedrag rookmelders bij je ophangen. Er bestaat nogal wat onenigheid over de juiste plaats voor de rookmelders én het soort rookmelder dat het meeste geschikt is. Als we het je nu zouden vragen: “waar plaats je je rookmelders”? En voor welk soort rookmelder kun je het beste kiezen? Wat zou je antwoord dan zijn? Als het overeenkomt met de volgende punten dan zit je goed en anders adviseren we je vriendelijk doch zeer dringend alle informatie nog eens na te lezen. Alles wat je moet weten over het plaatsen van rookmelders in huis vind je o.a. hier.

 

 

Welke soort rookmelders zijn er:

  • Optische rookmelder die met een lichtsensor en lichtbron kijkt of er rook in de melder komt.
  • Thermische melder of hittemelder, de naam zegt het al, geeft aan als de temperatuur boven een bepaalde grens komt.

Bovengenoemde melders geven aan als er dus brand is. Maar hoe weet je nou of er giftige gasdeeltjes in je huis aanwezig zijn? Die zie je namelijk niet, ruik je ook meestal niet. Voor die situaties zijn er ook twee melders beschikbaar 

  • Koolmonoxidemelder
  • Kooldioxidemelder

Beide melders geven aan als 1 van beide (of alletwee) teveel in huis zijn. Er is dan een defect in je CV installatie of een brandhaard. Beide gassen kunnen dodelijk zijn. Nogmaals, je hoort de gassen niet, je ziet ze niet en ruiken doe je ze meestal ook niet (of veel te laat).

 

   

   

 

Waar hang je de rookmelders?

  • Een rookmelder hoort niet in de keuken!(wel in de buurt van…)
  • Op elke woonverdieping hoort er een, liefst in de doorgangsruimte zodat hij overal goed te horen is.
  • De rookmelder die op zolder hangt(of in een andere ruimte met een schuin plafond) moet minstens een meter onder het hoogste punt hangen

Een rookmelder vervang je het liefst minstens elke 10 jaar. Je kunt kiezen voor een rookmelder op stroom maar een rookmelder op lithiumbatterijen voldoet ook. Voor een acceptabel bedrag koop je doorkoppelbare rookmelders. Als er dan bijvoorbeeld brand is op de benedenverdieping zal die op de overloop ook alarm geven.

Zomaar een paar weetjes over een heel belangrijk aspect in huis, veiligheidsmaatregelen. Omdat je huis maar vooral de mensen die erin wonen je lief zijn.

Bovenstaande rookmelders zijn verkrijgbaar bij: Shop.jalohelsinki.com