Recycling of grofvuil?

Om te beginnen ben ik geen persoon die haar inrichting perfect op elkaar afgestemd heeft. Voor mij is het belangrijkste dat  een interieur karakter heeft. Geen klassiek of antiek, maar die categorie die onder de noemer “grofvuil” valt.

Er was een tijd dat je het grofvuil op de rand van de stoep kon zetten. Want niemand wilde het oude meubilair die oma of opa of onze  ouders weg deden, al gaf je geld toe. Tegenwoordig wordt grofvuil gerecycled. We zijn milieubewust en leveren het in bij het milieupark of het wordt opgehaald door de kringloop die het voor een aardig bedrag verkopen.

Als je geluk hebt vindt je iets bruikbaars, hetgeen eerder uitzondering dan regel is, want je moet een aardig bedrag neertellen voor “Brocante meubels”, want zo heet dat anno 2012. Als je kiest voor oud meubilair in een nieuwe uitvoering noemen we het “retro”.

Ook sites als Marktplaats, Tweedehands.nl of de kringloopwinkel.startpagina.nl. weten dat tweedehands “Booming Business” is en prijzen de meubels met pakkende teksten als: “een buitenkans voor de doe het zelver”, of “opknappertje”.  ( Lees: valt haast uit elkaar van ellende!).

De kringloop heeft nu hippe namen als Brocante meubels, Tweedehands met Stijl, Second Hand,Vintage Furniture of de Curiosa Shop. 

Dat er genoeg vrouwen rondlopen met dezelfde 'afwijking', blijkt wel uit de vele mooie en inspirerende voorbeelden waarin meubels met een verleden kunstzinnig worden hergebruikt.

Kijk maar eens naar Pamdesign.com van Pam Merwede, tipjunkie.com, shabbynest.blogspot.com, romantichome.blogspot.com. Of Melanie Royals met haar stebcil-library.co.uk, inde-stressmode.blogspot.com, nattybydesign.blogspot.com, perfecltlyimperfect.blogspot.com en ga zo maar door. 
Het is slechts een zeer kleine opsomming van de vele creatievelingen (is het je opgevallen dat het allemaal vrouwen zijn?) die oude meubels weten om te toveren tot een uniek stuk! En wie nog meer inspiratie nodig heeft, die schaft zich een boek over het opknappen van tweedehands meubilair aan.
Bijvoorbeeld decoratieve verftechnieken van Mirjam Steenbeeke, of Shaunna West's Creating you Masterpiece. Van dit boek zijn de eerste dertig pagina's gratis! Te downloaden op haar blog onder How to paint furniture. (perfectlyimperfectblog.com).

Het hergebruik van oude meubels

Wie zal het zeggen wat het is, goedkoop meubels kopen? Het uitleven van je creativiteit? Milieubewust omgaan met grofvuil of gewoon een nieuwe bron van inkomsten? Design? Kunst? Het maakt niet uit hoe je het noemt, inspirerend is het zeker! 

Wat het ook is, ik heb er nog steeds groot plezier in om bij recycling winkels, de kringloop en sites met tweedehands meubels te shoppen. Ik kan me uren verdiepen in het zoeken naar die ene oude kast, of dat rare stoeltje waar ik met hart en ziel mijn creativiteit in kwijt kan!

Wellicht heb jij ook zo'n tik? Laat het ons zien op Showhome.nl!

Een hoekkast die ik wilde aanpassen aan mijn keuken (voor en na bewerking). Passend in het blauw witte interieur.

Men neme een Ikea kast. Pas hem aan je persoonlijke smaak aan met behulp van stencils, verftechnieken of een andere leuke bewerking! Ook deze kasten zijn voorzien van een nieuwe kleur,  stencils of sjablonen.

Ook stoelen zijn fantastisch om te pimpen.

Of pimp oude tafels. Ik had een fantastisch voorbeeld gevonden bij  stencil-library.co.uk. En daar mijn eigen draai aan gegeven. Zelf proberen? Kijk dan  op http://www.designinspiration.typepad.com/ en klik op “How to stencil”.

Maria la Montagne
Levenskleuren

 

(Foto's: The Stencil Library, Debbie Hayes)

Gastblogger
Ook te volgen op: ShowHome.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zelf een geurverspreider mak...

Met 2 ingrediënten maak je de meeste effectieve luchtverfrisser die veilig voor milieu en gezondheid is. Geurstokjes, geurkaarsen, geurstek...

19 mrt 2024 Lees verder
QUICK TIP! Snelle metamorfos...

Kies een goede muurverf die ‘lifeproof’, goed reinigbaar is!  Zin in wat ‘anders’? Zitten de muren van je keuken vo...

29 nov 2023 Lees verder
Zelf een rolmatras maken?

Ken je ze? De rolmatrasjes die je steeds meer in de interieurs ziet? De een gebruikt ‘m puur ter decoratie en zet of legt het matrasje erge...

08 okt 2019 Lees verder
DIY plantenhanger voor in de...

  Het is zomer en dat betekent dat we met z’n allen meer tijd doorbrengen in de open lucht. Hoe lekker is het om in de tuin te geni...

16 jul 2019 Lees verder
Ikea hack! Kruk wordt bankje...

De leukste ideetjes komen helemaal niet altijd uit een magazine, ook door het volgen van leuke interieuraccounts krijg je heel veel inspiratie. D...

04 apr 2019 Lees verder
Borduur je eigen wandhanger!

Een middagje werk, meer kost het je niet aan tijd. Wat je dan hebt is een hele leuke, handgemaakte wandhanger die je zelf hebt geborduurd en die ...

14 jan 2019 Lees verder