Heb je onlangs een huurwoning toegezegd gekregen? Dan kun jij je geluk ongetwijfeld niet op. Je kijkt waarschijnlijk al reikhalzend uit naar de dag waarop je de sleutel krijgt, want dan kun je eindelijk aan de slag met het inrichten. Voordat het zover is, doe je er goed aan een aantal zaken te regelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed verzekerd bent. Veel huurders sluiten een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af, maar laten een rechtsbijstandverzekering links liggen. Zonde als je het ons vraagt, want deze verzekering biedt bescherming bij geschillen met de huurbaas. In deze tekst vertellen wij je hoe dit precies zit.
Wanneer is er sprake van een geschil met de huurbaas?
De meeste Nederlanders die een huis huren, gaan er niet van uit dat ze een conflict krijgen met de huurbaas. Geldt dit ook voor jou? Dan beschouw je een rechtsbijstandverzekering misschien als overbodig. Helaas komt het vaak genoeg voor dat huurder en verhuurder met elkaar in de clinch liggen. Dit kan gebeuren omdat er geen klik is tussen beide partijen, maar ook omdat er sprake is van een klein probleem. Hierdoor kan er uiteindelijk een conflict ontstaan.
Als beide partijen elkaar niet meer kunnen luchten of zien, zit er vaak niets anders op dan een gang naar de rechter. Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Dan moet je zelf op zoek naar juridische hulp en draai je bovendien op voor de kosten hiervan. Met een rechtsbijstandverzekering is dit niet het geval, want je bent dan verzekerd voor juridische hulp bij een conflict.
Dekking van een rechtsbijstandverzekering
Huurders die zich verzekeren voor rechtsbijstand denken soms dat ze standaard verzekerd zijn voor juridische hulp als ze betrokken raken bij een conflict. Helaas is dit niet het geval, want dit hangt af van de manier waarop jij je rechtsbijstandverzekering samenstelt. Bij de meeste verzekeraars dien je naast de standaarddekking namelijk één of meerdere modules te kiezen. Wie zich wil beschermen tegen geschillen met de huurbaas, kiest voor een module die betrekking heeft op ‘wonen’. Je bent dan verzekerd van juridische hulp bij conflicten over jouw huur- of koopwoning. Kies je voor een andere module? Dan ben je niet verzekerd voor juridische hulp bij geschillen met de huurbaas.
Of je wel of niet verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict, hangt niet alleen af van de manier waarop jij je verzekering samenstelt. Verzekeraars sluiten bepaalde conflicten namelijk op voorhand al uit. Zo biedt een rechtsbijstandverzekering bij scheiding of uit elkaar gaan bijvoorbeeld geen uitkomst. Bovendien ben je niet verzekerd voor conflicten die ontstaan of verwacht worden voordat de verzekering begint en een conflict dat ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering.
Neem contact op met je verzekeraar
is er sprake van een geschil met de huurbaas en heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan wil je hier uiteraard gebruik van maken. Logisch, want je draagt niet voor niets iedere maand premie af voor deze verzekering. Schakel niet zelf een advocaat in, maar neem contact op met je verzekeraar als je juridische hulp wenst. Als het conflict binnen de dekking van je rechtsbijstandverzekering valt, gaan zij op zoek naar een geschikte jurist. Wordt er een procedure gevoerd? Dan mag je wel zelf een jurist kiezen. Je verzekeraar vergoedt dan de kosten, maar wel tot een maximumbedrag. Als er geen procedure gevoerd wordt, maar je toch zelf een jurist inschakelt, zijn de kosten doorgaans voor eigen rekening.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.