Pasen in je interieur

Voor de meesten van ons is de betekenis van de Paasdagen niet meer dan een paar extra vrije dagen, familie en/of meubelboulevards bezoeken en vooral veel en lekker eten.

Geen Kerstfeest zonder dennenboom, geen Pasen zonder ei. Want het Paasfeest is het feest van de lente en het ei staat symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en het begin van een nieuw jaar. En tegenwoordig kun je niet om de Paasversieringen heen; paastakken, kuikens, kippen, vrolijk gekleurde servetten, tafellakens, mandjes, bakjes, etc.

Maar de leukste versieringen blijven toch degene die je zelf hebt gemaakt! In Rusland is Pasen een belangrijk Orthodox feest. Het is daar een jaarlijkse traditie om elkaar tijdens het Paasfeest – als teken van geluk en voorspoed – een versierd ei te geven. Geen chocolade eieren, maar kunstig beschilderd of bewerkt met prachtige motieven en kleuren. 

De beroemdste Russische eieren (nee, niet die op je bord belanden) werden  vervaardigd door Carl Fabergé, de hofjuwelier van Tsaar Alexander III. In 1885 gaf de Tsaar aan Fabergé opdracht een bijzonder Paasgeschenk voor Tsarina Maria Fedorovna te ontwerpen. Dit werd het “Hen Egg”.

Een wit emaille ei waarin een gouden dooier die uit twee delen bestond. Na opening van deze dooier blijkt het ei ook nog een kipje te bevatten die was gemaakt van rood, wit en geel goud en robijnen ogen.

De Russische Keizerlijke Paaseieren zijn inmiddels onbetaalbaar en wereldberoemd geworden als Fabergé eieren. Het waren stuk voor stuk kunstwerken waar dikwijls een jaar aan werd gewerkt.

Er zijn in totaal van 1885 tot 1917 rond de zestig eieren door Fabergé gemaakt, waarvan één exemplaar in 2007 voor het wereldbedrag van 12,5 miljoen euro is verkocht.
Voorbeelden kun je bekijken op: Youtube

Natuurlijk hoeft jou versierde paasei niet zo kostbaar te zijn. Je kunt je eigen “Fabergé ei” maken door deze te beplakken met strass steentjes, fluweelband, kraaltjes of andere glitters. Omdat ik altijd véél eieren voor mijn Paasgerechten gebruik, zijn de eierschalen uitermate geschikt voor decoraties. Dit kun je alleen doen als je de eieren niet hoeft te scheiden (dooier en eiwit).

Prik aan beide zijden met een dikke naald een gaatje in het ei en blaas ze uit. Goed schoon spoelen met water en azijn (dit helpt ontvetten) en goed laten drogen. Daarna kun je er van alles mee; beplakken met stickers, stukjes eierschaal of kleine plastic figuurtjes.

Ik heb ze beschildert met patronen, miniaturen, stippen, strepen, bloemen of wat je maar kan bedenken. 

Tenslotte breng je nog een blanke lak ter bescherming aan en kun je ze in paastakken zoals Hazelaar of Forsythia takken ophangen. Daarvoor steek je kleurige linten door de eieren. Gebruik een dunne haaknaald om het lint door het ei te trekken en maak aan de onderzijde een strik in het uiteinde van je lint.

Je hoeft natuurlijk geen echte eieren te gebruiken. Ook piepschuim eieren die je kunt aanschaffen in hobbywinkels kunnen als ondergrond voor je decoraties dienen. Zoals de kunstige Hydrangea eieren van Trisha. De instructies staan op haar blog “the sweet survival”.

Ook stolpen, glazen schalen of vazen kun je goed gebruiken als showstuk. Verwerk takken, mini narcissen, vogelnestjes van stro of touw , kunst bloemen en vlinders als extra versiering bij je gekleurde eieren. Of zet een etagère op je Paastafel om de bewerkte eieren op tentoon te stellen.

Laat je creativiteit de vrije loop, en richt je huis “Paas klaar” in.

En tenslotte mag een prachtige Paaskrans op je voordeur niet ontbreken.

Allemaal fijne Paasdagen toegewenst!

Maria la Montagne
Levenskleuren

 

(Foto's: thesweetsurvival.blogspot.com/ Marthastewart.com/ Pinterest/ Mieks Fabergé eggs/ eigen werk)

Gastblogger
Ook te volgen op: ShowHome.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

barbara01 10 mrt 2015

Prachtige tafelstyling zeg! Heb net nieuwe

Een heerlijke paasbrunch uit...

Met pasen om de hoek is het tijd aan de paasbrunch te gaan denken. Wellicht heb je het menu al maandenlang in je hoofd, maar grote kans dat je to...

18 feb 2020 Lees verder
Feestje thuis en er gaat iet...

Een verjaardag, een verloving, een nieuwe woning, een baby op komst: redenen genoeg om uit te pakken met een groots huisfeest. De mijlpalen in je...

12 feb 2020 Lees verder
Snel een lekkere loungeplek ...

De kerstvakantie is volop bezig! Tijd om gas terug te nemen, even terug te kijken op het afgelopen jaar, lekker te lummelen of eropuit met z&rsqu...

30 dec 2019 Lees verder
Sinterklaasstyling yay or na...

Vlaggenlijnen, raamstickers en mijters op bloempotten! Als je buiten loopt zie je al die feestelijke versiering de ramen sieren van mensen met jo...

26 nov 2019 Lees verder
Hoe versier jij je huis met ...

Misschien moet je er nog helemaal niet aan denken of ben je er juist al wél mee bezig... de feestdagen! Voor je het weet is het alweer ker...

24 nov 2019 Lees verder
Klussen op Koningsdag

Helaas valt dit jaar Koningsdag op zaterdag, betekent geen extra vrije dag. Het mag de pret niet drukken, een feestje is een feestje….punt...

26 apr 2019 Lees verder