Pasen in je interieur

Voor de meesten van ons is de betekenis van de Paasdagen niet meer dan een paar extra vrije dagen, familie en/of meubelboulevards bezoeken en vooral veel en lekker eten.

Geen Kerstfeest zonder dennenboom, geen Pasen zonder ei. Want het Paasfeest is het feest van de lente en het ei staat symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en het begin van een nieuw jaar. En tegenwoordig kun je niet om de Paasversieringen heen; paastakken, kuikens, kippen, vrolijk gekleurde servetten, tafellakens, mandjes, bakjes, etc.

Maar de leukste versieringen blijven toch degene die je zelf hebt gemaakt! In Rusland is Pasen een belangrijk Orthodox feest. Het is daar een jaarlijkse traditie om elkaar tijdens het Paasfeest – als teken van geluk en voorspoed – een versierd ei te geven. Geen chocolade eieren, maar kunstig beschilderd of bewerkt met prachtige motieven en kleuren. 

De beroemdste Russische eieren (nee, niet die op je bord belanden) werden  vervaardigd door Carl Fabergé, de hofjuwelier van Tsaar Alexander III. In 1885 gaf de Tsaar aan Fabergé opdracht een bijzonder Paasgeschenk voor Tsarina Maria Fedorovna te ontwerpen. Dit werd het “Hen Egg”.

Een wit emaille ei waarin een gouden dooier die uit twee delen bestond. Na opening van deze dooier blijkt het ei ook nog een kipje te bevatten die was gemaakt van rood, wit en geel goud en robijnen ogen.

De Russische Keizerlijke Paaseieren zijn inmiddels onbetaalbaar en wereldberoemd geworden als Fabergé eieren. Het waren stuk voor stuk kunstwerken waar dikwijls een jaar aan werd gewerkt.

Er zijn in totaal van 1885 tot 1917 rond de zestig eieren door Fabergé gemaakt, waarvan één exemplaar in 2007 voor het wereldbedrag van 12,5 miljoen euro is verkocht.
Voorbeelden kun je bekijken op: Youtube

Natuurlijk hoeft jou versierde paasei niet zo kostbaar te zijn. Je kunt je eigen “Fabergé ei” maken door deze te beplakken met strass steentjes, fluweelband, kraaltjes of andere glitters. Omdat ik altijd véél eieren voor mijn Paasgerechten gebruik, zijn de eierschalen uitermate geschikt voor decoraties. Dit kun je alleen doen als je de eieren niet hoeft te scheiden (dooier en eiwit).

Prik aan beide zijden met een dikke naald een gaatje in het ei en blaas ze uit. Goed schoon spoelen met water en azijn (dit helpt ontvetten) en goed laten drogen. Daarna kun je er van alles mee; beplakken met stickers, stukjes eierschaal of kleine plastic figuurtjes.

Ik heb ze beschildert met patronen, miniaturen, stippen, strepen, bloemen of wat je maar kan bedenken. 

Tenslotte breng je nog een blanke lak ter bescherming aan en kun je ze in paastakken zoals Hazelaar of Forsythia takken ophangen. Daarvoor steek je kleurige linten door de eieren. Gebruik een dunne haaknaald om het lint door het ei te trekken en maak aan de onderzijde een strik in het uiteinde van je lint.

Je hoeft natuurlijk geen echte eieren te gebruiken. Ook piepschuim eieren die je kunt aanschaffen in hobbywinkels kunnen als ondergrond voor je decoraties dienen. Zoals de kunstige Hydrangea eieren van Trisha. De instructies staan op haar blog “the sweet survival”.

Ook stolpen, glazen schalen of vazen kun je goed gebruiken als showstuk. Verwerk takken, mini narcissen, vogelnestjes van stro of touw , kunst bloemen en vlinders als extra versiering bij je gekleurde eieren. Of zet een etagère op je Paastafel om de bewerkte eieren op tentoon te stellen.

Laat je creativiteit de vrije loop, en richt je huis “Paas klaar” in.

En tenslotte mag een prachtige Paaskrans op je voordeur niet ontbreken.

Allemaal fijne Paasdagen toegewenst!

Maria la Montagne
Levenskleuren

 

(Foto's: thesweetsurvival.blogspot.com/ Marthastewart.com/ Pinterest/ Mieks Fabergé eggs/ eigen werk)

Gastblogger
Ook te volgen op: ShowHome.nl