Pas op voor hard water bij je wasmachine

Om vieze kleding schoon te maken, stop jij het in de wasmachine. Je gooit er een beetje wasmiddel bij en stelt het gewenste programma in. Hierdoor is jouw kleding binnen de kortste keren weer schoon. Dit is de voornaamste reden dat een wasmachine in een gemiddeld Nederlands huishouden op jaarbasis veelvuldig gebruikt wordt. Als gevolg hiervan kan het apparaat op den duur gebreken gaan vertonen. Een wasmachine krijgt overigens niet alleen te maken met problemen door veelvuldig gebruik. Nee, want ook hard water kan problemen veroorzaken. Pas daarom goed op voor hard water bij jouw wasmachine.

 

 

Wat is hard water?

Niet iedereen in Nederland is bekend met hard water. Geldt dit ook voor jou? Dan zie je ongetwijfeld ook niet in wat de gevaren van dit water zijn voor jouw wasmachine. We hangen de term hard water aan water waarin veel kalk zit. Wanneer jij het water niet ontkalkt, is er in jouw woning ook sprake van hard water. In ons land wordt het merendeel van het kraanwater namelijk uit de grond gewonnen en hierin zitten diverse kalklagen. Het kalk uit deze lagen wordt afgegeven aan het water, waardoor er hard water uit de kraan stroomt.

 

Gevolgen van hard water voor jouw wasmachine

Nu je weet wat hard water is, is het tijd om te kijken wat de gevolgen hiervan zijn voor jouw wasmachine. Het grootste nadeel van hard water voor jouw wasmachine is dat er kalkaanslag ontstaat. Zo hecht kalk zich bijvoorbeeld aan het verwarmingselement van het apparaat. Als dit bij jouw wasmachine gebeurt, werkt het verwarmingselement mogelijk niet goed meer. Kalk heeft namelijk een isolerende werking, waardoor het volledige verwarmingselement geïsoleerd kan worden. Als er steeds meer kalk bij komt, kan jouw wasmachine hier op den duur zelfs door sneuvelen. Kalk kan overigens ook vat krijgen op andere onderdelen van jouw wasmachine.

Hard water zorgt niet alleen voor kalkaanslag in jouw wasmachine. Nee, want zeep lost ook niet goed op door toedoen van kalk. Dit zorgt er allereerst voor dat jouw vieze kleren niet goed schoon worden. Daarnaast kan er een verstopping ontstaan in de afvoer van de wasmachine. Doordat zeep niet (goed) oplost, blijft er regelmatig een kleverige substantie achter in het apparaat. Dit goedje kan in de afvoer blijven hangen, waardoor jouw wasmachine mogelijk verstopt raakt. Ook kan het apparaat zelf er schade door oplopen.

 

Hoe voorkom je hard water?

Ondervind jij regelmatig de gevolgen van hard water bij jouw wasmachine? Dan wil je hier uiteraard wat aan doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de nadelige gevolgen van hard water te beperken. Kijk allereerst eens hoe hard het water bij jou in de buurt is. Is er sprake van hard water? Gebruik dan meer wasmiddel. Veel wasmiddelen bevatten namelijk ingrediënten tegen kalk. Was daarnaast zoveel mogelijk op lage temperaturen. Waarom? Omdat er bij 30 of 40 graden minder kalkaanslag ontstaat dan bij 60 graden. Je kunt jouw wasmachine ook wekelijks ontkalken met een antikalkmiddel. Dit laatste is alleen behoorlijk prijzig. Wordt het je te duur? Kijk dan eens naar een waterontharder. Deze installatie maakt jouw kraanwater kalkvrij. Ook dit is niet goedkoop, maar op de lange termijn is het een stuk goedkoper dan regelmatig gebruik van antikalkmiddel. 

 

Nieuwe kopen of laten repareren?

Was jij je nooit bewust van de gevolgen van hard water voor je wasmachine? Dan werkt het apparaat mogelijk niet meer naar behoren. Sommige mensen besluiten dan om een nieuwe te kopen. Dat kan, maar dat is lang niet altijd nodig. Neem eerst eens contact op met een monteur. Hij kan in veel gevallen wasmachine reparatie uitvoeren. Slaagt hij erin het apparaat te repareren? Dan hoef jij geen nieuwe te kopen. Je bespaart zo geldt en bent bovendien duurzaam bezig.