Zo, het is februari! Kunnen we dan nu allemaal weer een beetje relaxt doen? Kunnen we die enthousiast genomen goede voornemens loslaten waar ze niet haalbaar blijken en gewoon elke dag nemen zoals die komt? Je doet je best en probeert alle ballen omhoog te houden, da’s al uitdaging genoeg toch? Het hele minimalismeverhaal is echt niet voor iedereen weggelegd, hoeft ook niet. Streef het zeker niet na als je het niet echt ‘voelt’. Opruimen hoort er voor iedereen bij, elke dag weer. Minimalisme betekent zeker niet dat je zo min mogelijk spullen in huis moet hebben, het is meer het stukje bewustwording. Heb je alleen in huis wat je nodig hebt en waar je je goed bij voelt? Dat kan dus inderdaad ook een zorgvuldig samengestelde verzameling Delfstblauwe vazen zijn! Om maar eens wat te noemen natuurlijk. Vul voor die vazen ook gerust een hele rits literaire hoogstandjes in je boekenkast in. Wat jij wil. Als jij daar blij van wordt is het prima! Thuis moet je je goed voelen en of kan voor de in een vol huis zijn en voor de ander in een soberder ingericht huis. Waar niemand blij van wordt is rommel, spullen die er maar gewoon zijn maar waar nooit meer naar omgekeken wordt. Spullen die ruimte innemen en die je regelmatig verplaatst omdat ze in de weg liggen. Er is een makkelijke manier van opruimen. Voor iedereen die wil gaan opruimen maar niet weet waar te beginnen hebben we een aantal opruimtips. Simpel en helder!
Een opgeruimd huis
De definitie van opruimen volgens Wikipedia?
‘Opruimen is het schiften, sorteren en opbergen van spullen zodat het netjes wordt en de spullen makkelijk terug te vinden zijn. Opruimen betekent niet zo veel mogelijk goederen in een gesloten kast of onder een bed stoppen. Opruimen betekent spullen of goederen die bij elkaar horen een logische, vaste plek toedienen’.
Een opgeruimd huis is geen standaard en zeker voor iedereen anders. Opruimen is zeker ook niet alleen maar weggooien. Een opgeruimd huis leeft wel voor de meeste mensen erg prettig, daar zijn de meningen dan vaak wél eenduidig in. Let’s begin! Laten we samen gaan opruimen, je zult zien dat je er zelfs lol in gaat krijgen!
- Kleding die niet past gaat weg. Je neemt je vaak voor om op dieet te gaan zodat het misschien weer gaat passen... en komt datzelfde kledingstuk een jaar later weer gewoon tegen achterin de kast. Geef het weg aan de kledingbank, verkoop het of geef het gewoon weg.
- Die riem die je in 1997 kocht, een sjaaltje dat je kocht voor die ene bruiloft, ruim ze op als je al langer dan 2 jaar niet meer hebt gedragen. Ooit komt alles weer in de mode maar vaak is het dan toch net weer even anders. Hop, ook naar de kringloop of in de zak van de kledingbank. Er zijn genoeg mensen die er nú blij mee zijn.
- Boeken geven een huis karakter. Een mooie boekenkast die goed gevuld is staat vaak heel sfeervol maar, er zitten er best een aantal tussen die nog niet gelezen hebt en toch al een aantal jaar in huis hebt. En ook de boeken die je wél al las maar die tegenvielen verdienen eigenlijk geen plekje in je kast. Je favoriete boeken bewaar je, net als fijne naslagwerken en boeken die je zeker nog eens gaat gebruiken (zoals interieurboeken bijvoorbeeld). De rest? Geef je weg! Boeken weggooien is eigenlijk wel een ‘zonde’, er is altijd wel iemand die er wél blij mee is. Laat een boek eens achter in de trein, doneer ze aan het leeshoekje in het gemeenschapshuis of breng ze naar de kringloopwinkel. Via Bol.com kun je eventueel proberen ze nog te verkopen.
- Waarom willen we onze tijdschriften toch altijd bewaren? Er zijn er altijd wel een aantal waar je nog eens wat in terug zult gaan zoeken maar niemand leest ál zijn/haar tijdschriften nog eens helemaal door. Voor je het weet ligt de nieuwste editie alweer op je deurmat en dan is het voorgaande oud nieuws. Bepaal voor jezelf een tijdvak. Bewaar bijvoorbeeld alleen de laatste drie edities. Of de laatste zes als je de stap te groot vindt om de rest nu al weg te doen. De eerste keer tijdschriften wegdoen doet het meeste ‘pijn’. Daarna zul je merken dat je ze niet eens mist!
- Voedselverspilling willen we voorkomen maar we willen wél graag een kleine voorraad levensmiddelen in huis hebben voor als we geen tijd hebben om boodschappen te doen. Hou je voorraadkasten overzichtelijk. Zet alles wat je nieuw koopt achterin om te voorkomen dat de producten die het oudste zijn uit het oog en helemaal naar achterin de kast gaan. Geef toe, wanneer gooide jij voor het laatst iets weg dat twee jaar over datum was?
- Medicijnen en andere dingen uit je EHBO doos hebben ook een houdbaarheidsdatum. Controleer die dingen regelmatig! Zo voorkom je het risico dat je net nodig hebt wat al een tijdje ‘verlopen’ is. Medicijnen breng je terug naar de apotheek en andere producten gaan meestal bij het chemisch afval! Weggooien met beleid.
- Op cosmetica staat vaak een 12m of 24m aanduidingen. Soms zelfs een 6m. Dat staat er niet voor niets op, dat geeft aan dat de werkzame bestanddelen daarna niet meer betrouwbaar zijn. Soms kun je het ook ruiken. In die tijd na opening hebben bacteriën vrij spel, dat wil je dan toch niet meer op je huid smeren? Make up en nagellak die na die tijd nog in je kastje staat gebruik je blijkbaar, om welke reden dan ook, niet vaak. Weg ermee!
- Mokken in je keukenkastje of op een plank in je keuken, wie houdt er niet van? Er past altijd wel een nieuw mokje bij want ze zijn allemaal zó leuk. Totdat je een allegaartje aan mokken in je keukenkastje aantreft en er niks anders meer bij past. Hoeveel mokken heeft een mens nodig? Bewaar de állerleukste en koop alleen nieuwe als je ook echt tekort komt.
- Hoe je verder je keuken opgeruimd houdt kon je al eerder hier lezen.
- Keer ook je (hand)tas regelmatig om, check bijvoorbeeld aan het einde van elke week even wat eruit zou kunnen. Bewaar alleen de bonnetjes die écht belangrijk zijn. Berg eventuele visitekaartjes meteen op. Losse cosmetische producten bewaar je het handigst in een zgn. bag-in-bag of een ander leuk make-up tasje. Zo graaf je niet elke keer eindeloos naar je handcrème of lenzendoosje.
Tip: hou het regelmatig bij en bespaar jezelf daardoor veel tijd. Alles heeft een vaste plek in huis en hou je aan je eigen ‘regels’. Zo heb je het hele jaar door plezier van een opgeruimd en comfortabel en huis en hoef je die klus nooit meer in januari (goede voornemen) te klaren!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.