Maximaal wonen in een Tiny house - waar moet je aan denken als je permanent in een Tiny house wil gaan wonen?

Met de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt is het niet meer zo vanzelfsprekend dat er voor iedereen een plekje beschikbaar is. Veel jongeren bijvoorbeeld worden geconfronteerd met enorm lange wachtlijsten als ze ‘uit huis’ willen gaan. Een hypotheek is een enorme uitdaging, het vinden van een geschikt huurhuis idem. Het droombeeld van een ‘mooi groot huis’ wordt door velen verruild door de wens om vooral kleiner te gaan wonen. Dit kan zijn i.v.m. kosten, onderhoud, duurzaamheid, meer vrijheid etc.

Steeds vaker wordt er gekozen voor een zogenaamd Tiny House. Waar zo’n verrassend compleet maar compact huisje een hele tijd mateloos populair is om in te logeren/als vakantiewoning, zouden veel mensen graag permanent wonen in een Tiny house. Gebleken is dat de mogelijkheden ongekend zijn, dat je maximaal kunt wonen op een beperkt aantal vierkante meters. Een klein huis met groot wooncomfort, jong en oud zouden ervoor tekenen! Maar waar moet je nou allemaal aan denken als je permanent in een Tiny House wil gaan wonen?

 

Maximaal wonen in een Tiny house – waar moet je aan denken als je permanent in een Tiny house wil gaan wonen?

 

Wat zijn de voordelen van het wonen in een Tiny house?

Permanent wonen in een Tiny House is na een tijd waarom alles niet groot genoeg kon een mooie keuze! Er zijn flink wat voordelen van deze levensstijl en al die punten leiden tot een weloverwogen keuze. De voordelen van wonen in een Tiny House vormen samen een hele mooie manier om bewuster te wonen, te leven én te genieten, kijk maar mee.

 • Veel Tiny Houses worden gebouwd met milieuvriendelijke materialen en zijn ontworpen om energiezuinig te zijn. Door in een Tiny House te gaan wonen verminder je dus je ecologische ‘footprint’ en draag je bij aan een duurzamere planeet.
 • Wonen in een Tiny House dwingt je om te ontspullen, om je leefstijl te vereenvoudigen en alleen essentiële zaken te houden. Deze vorm van minimalisme kan je helpen niet (meer) mee te doen aan de consumptiecultuur en kies je alleen voor wat echt belangrijk is.
 • Tiny Houses zijn over het algemeen veel betaalbaarder dan traditionele woningen. Dit kan je in staat stellen om bv je studieschuld af te lossen, om te sparen voor de toekomst en een meer financieel onafhankelijk leven te leiden.
 • Grote ramen en een open indeling, je krijgt hierdoor een sterke verbinding met de natuur om je heen. Wonen in een Tiny House brengt je over het algemeen meer in verbinding met de natuur.
 • Elk Tiny House kan helemaal naar wens ontworpen worden. Geen rijtjeshuis waarvan er 13 in een dozijn passen maar eigen inbreng en wensen uitvoeren. Je creatieve vrijheid is groot. Je huis aanpassen aan je eigen behoeften, smaak en leefstijl, hoeveel voldoening haal je daar uit denk je?

 

Maximaal wonen in een Tiny house – waar moet je aan denken als je permanent in een Tiny house wil gaan wonen?

 

Het huis van de toekomst, tiny?

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Zouden Tiny Houses een goede oplossing kunnen zijn voor de huidige wooncrisis? Gaan we massaal verkassen naar een kleinere woning? Als je de volgende redenen meeneemt hebben deze charmante kleine huisjes enorme potentie om het droomhuis van velen te worden.

 • Mensen met een lager inkomen, jongvolwassenen/starters, mensen die gewoon geen zin hebben om kapitalen voor een grotere woning neer te leggen. De betaalbaarheid is een grote plus van het kleine huisje waar dan ook.
 • In een goed ontworpen Tiny House wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Hoewel ze een zeer beperkt aantal vierkante meters woonoppervlak hebben, bieden ze meestal alle belangrijke voorzieningen die nodig zijn om comfortabel te wonen. Hierdoor kunnen er ook meer woningen worden gebouwd op een kavel.
 • De duurzaamheid van Tiny Houses (minder materialen en energie) kan helpen de impact van de bouwsector op het milieu te verminderen.
 • Natuurlijk zijn Tiny Houses niet de enige oplossing voor de wooncrisis. Een fijne aanvulling is de wereld van de kleine huisjes wél. Regelgeving en stadsplanning moeten ook worden aangepast om ook Tiny houses een plekje te kunnen bieden binnen woonwijken en woongemeenschappen.

 

Maximaal wonen in een Tiny house – waar moet je aan denken als je permanent in een Tiny house wil gaan wonen?

 

Een plek zoeken voor je Tiny House 

Vooralsnog zoek je als nieuwe bewoner/eigenaar van een Tiny House zelf naar een geschikte plek. Niet elke plek is geschikt of toegestaan, het fenomeen is nog te nieuw en je kunt natuurlijk niet zomaar overal een huisje zetten om in te gaan wonen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een ideale locatie te vinden.

 • Verdiep je in de lokale, regionale en nationale wet- en regelgeving rondom het wonen/plaatsen van een Tiny house. Niet elke plek is geschikt of toegestaan dus zorg voor de juiste vergunningen en toestemming.
 • Ga je een plek kopen of huren? En wat is dan het verschil in kosten? Welke rechten & plichten heb je in beide opties? Wat wil je eraan uitgeven? Bepaal je budget voor aankoop of huur van het stukje lang. Dit zal dan van invloed zijn op de beschikbare opties.
 • Er zijn steeds meer gemeenschappen en campings die specifiek gericht zijn op Tiny houses. Overweeg of je nieuwe thuis daar te plaatsen, meestal zijn daar de vergunningen al geregeld en voorzieningen aanwezig. Scheelt een hoop geld en geregel.
 • Als je overweegt om een stukje land te kopen of huren, laat dan bodemonderzoek uitvoeren. Informeer ook naar dingen als overstromingsrisico’s en anderen dreigingen van de natuur in het betreffende gebied.
 • Welke criteria zijn belangrijk voor jouw specifieke situatie? Hoe belangrijk is het voor jou om dingen als een school, gezondheidszorg, winkels, sociale activiteiten in de buurt te hebben?
 • Oriënteert je online! Sluit je aan bij online platforms en social media groepen van Tiny house eigenaren/bewoners. Zij kunnen informatie met je delen waar jij misschien nog niet aan gedacht hebt. Deel ervaringen en leer van hen die je al voor gingen. Wie weet hebben zij ook een gouden tip voor je, of ontmoet je daar al je nieuwe buren.

 

Maximaal wonen in een Tiny house – waar moet je aan denken als je permanent in een Tiny house wil gaan wonen?

 

Neem de tijd, heb geduld en vindt de perfecte locatie voor je Tiny house. Vraag hulp aan hen die er alles van weten, zij hebben al heel veel mensen aan de perfecte plek geholpen. Meer informatie én inspiratie begint voor jou misschien wel bij  Compact Housing. Ze helpen je aan een huisje/cabin/tiny (droom)house.

 

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Het belang van comfort bij h...

Slapen is een essentieel onderdeel van ons leven, en de kwaliteit van onze slaap heeft een directe invloed op ons welzijn en dagelijkse prestatie...

21 mei 2024 Lees verder
Kun je een koophuis verzeker...

Vraag iemand die in een huurhuis woont wat hij of zij het liefste zou willen en je krijgt negen van de tien keer te horen dat ze een koophuis wil...

15 feb 2024 Lees verder
Samen eten aan de eettafel e...

  Na de afgelopen weken kan de maand januari ineens wat saai lijken. Alle kerstdecoraties heb je opgeborgen en daardoor kwam er ruimte. R...

25 jan 2024 Lees verder
Eenvoudige tips voor een sti...

Toe aan verandering in je woonkamer? Dan is het tijd voor een make-over. Dit hoeft geen grote klus te zijn, want met enkele eenvoudige tips cre&e...

19 dec 2023 Lees verder
Hoe creëer je een sfeervol ...

Vooral nu het wat kouder wordt, de dagen korter lijken en het sneller donker is, wordt het tijd om ook je huis gezellig te maken. In deze blog le...

24 nov 2023 Lees verder
Hoe combineer je oude en nie...

We hebben allemaal die oude erfstukken of tweedehands pareltjes die een sentimentele waarde hebben, maar soms twijfelen we hoe we ze kunnen menge...

14 nov 2023 Lees verder