Luxe badkamers

Een badkamer moet natuurlijk praktisch, hygiënisch én stijlvol zijn, maar het liefst wil je het ook betaalbaar houden. Zit jij ook altijd weg te dromen bij die foto’s van luxe badkamers? Lees hier hoe je een praktische én voordelige badkamer eenvoudig kan combineren met luxe.

 

De basics

Iedere badkamer heeft een goede basis nodig. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de muren en de vloeren. Verreweg de meeste badkamers hebben nog tegels op de muren. Tegels zijn praktisch en je kunt kiezen uit talloze soorten tegels, waardoor je precies de uitstraling kunt creëren waar je naar op zoek bent. Wil je een luxe uitstraling? Kies dan bijvoorbeeld voor tegels van marmer of ander natuursteen. Steeds vaker kiezen mensen echter ook voor stucwerk in de badkamer. Een gestucte badkamer komt meestal niet als eerste in je op, maar kan juist zorgen voor een unieke uitstraling. De verschillende patronen en structuren die met stucwerk gecreëerd kunnen worden, geven je badkamer al snel een luxe tintje. Daarnaast is een gestucte badkamer erg hygiënisch. Waar tegels namelijk beschikken over voegen waarin vuil en vervelende schimmels zich in kunnen nestelen, is dit bij een gestucte badkamer niet het geval. Dit scheelt weer een hoop schoonmaakwerk. Er zijn verschillende stucsoorten die geschikt zijn voor de badkamer, zoals tadelakt, beton ciré en terrastone. Beton ciré is hiervan de voordeligste stucsoort met een prijs van gemiddeld € 100 per m2.

 

 

Kleur

Houdt bij het kiezen van de kleuren in de badkamer rekening met de sfeer die je wilt creëren. Veel mensen willen de badkamer een rustige en stijlvolle uitstraling geven. Om dit te bereiken kun je het beste kiezen voor wit en/of voor warme en zachte tinten als bruin of lila. Probeer felle kleuren te mijden, omdat deze kleuren over het algemeen te druk zijn voor in de badkamer. Omdat badkamers meestal kleine ruimtes zijn, kun je het beste kiezen voor lichte kleuren. Hierdoor oogt de ruimte groter. Voor grote badkamers met veel lichtinval kun je het gebruik van donkere kleuren overwegen.

 

 

Privacy

Een badkamer met veel en grote ramen oogt al snel luxe door de lichtinval. Ramen kunnen in een badkamer echter ook voor veel ongemak zorgen. Denk hierbij aan de buren die misschien iets te vaak naar binnen gluren. Heb je een badkamer met veel of grote ramen, zorg er dan altijd voor dat je kan zorgen voor privacy. Kies er bijvoorbeeld voor om ondoorzichtig of bewerkt glas in de ramen te laten plaatsen, om de inkijk te verminderen. Een goedkopere optie is om privacy te creëren met raambekleding. Kies dan wel voor raambekleding die goed tegen vocht kan, zoals shutters van polywood of aluminium jaloezieën.

 

   

 

 

Inrichting

Bij een luxe badkamer denkt men natuurlijk direct aan een bad. Hoewel een bad inderdaad luxe en ontspannend is, is het verstandig om goed na te denken of dit echt de beste keuze is. Een inloopdouche ziet er bijvoorbeeld net zo luxe uit, maar is een stuk makkelijker schoon te maken en kost ook aanzienlijk minder water dan een bad. Probeer op deze manier luxe en praktische oplossingen met elkaar te combineren. 

 

 

Iets dat voor elke badkamer van toepassing is, is het zorgen voor voldoende opbergruimte. Door de vaak grote aantallen toiletspullen, kan de badkamer snel rommelig ogen. Zorg er daarom voor dat je de spullen altijd direct op kan bergen in kasten, zodat de badkamer netjes blijft. Met name in kleinere badkamers is dit erg belangrijk. Zo wordt de luxe uitstraling niet overschaduwd door de rommel.

 

 

Betaalbaar

Hoe luxe je een badkamer ook wilt inrichten, het is altijd belangrijk om rekening te houden met de kosten. Een badkamer heb je voor een lange periode, dus daarom is het niet aan te raden om te besparen op dingen waar je later spijt van krijgt. Een onderdeel van een luxe badkamer waar je goed op kunt besparen, is op de plaatsing. Als je een badkamer door een specialist laat plaatsen, ben je al snel zo’n € 30 per uur kwijt aan het uurloon. Als doe-het-zelver ben je dus een stuk goedkoper uit. Als je geen ervaring hebt met dit soort klussen of 2 linkerhanden hebt, is het niet aan te raden om de gehele badkamer zelf te installeren. Wat je in dit geval wel kunt doen, is een gedeelte van het werk zelf doen. Probeer alvast wat voorbereidend werk te doen, zoals het slopen van de oude badkamer, of zorg juist dat je na de klus zelf alles opruimt en schoonmaakt. Hierdoor neem je de specialist een hoop werk uit handen, waardoor de kosten lager worden.

Ook wanneer de badkamer al af is, kun je nog kosten besparen. Bespaar bijvoorbeeld op water en energie door bijvoorbeeld de kraan niet onnodig te laten lopen en door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze maatregelen hoeven niet minder comfort te betekenen, maar zorgen wel voor extra besparing. Een meer ingrijpende maatregel is het vervangen van je cv-ketel door een hoogrendement ketel, oftewel een hr-ketel. Een hr-ketel is tegenwoordig erg populair en gek is dit niet. Een hr-ketel gaat namelijk efficiënter om met warmte, waardoor de ketel niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook nog eens een stuk voordeliger in gebruik dan een normale cv-ketel.

Zo zie je dat luxe, praktische en betaalbare opties voor de badkamer prima gecombineerd kunnen worden. Op deze manier kun je volop genieten van je luxe badkamer.

Danielle Weber