Langer plezier van je houten meubelen dankzij passend onderhoud

Door hun fraaie uitstraling zorgen houten meubelen voor een echte opwaardering van het interieur. Om die natuurlijke en vaak ook authentieke look te behouden, is voor boomstamtafels en soortgelijke meubelstukken wel enig onderhoud vereist. Met de juiste voorzorgsmaatregelen gaat houten meubilair echter jaren mee. Doe dus je voordeel met deze vier tips voor houtverzorging die hieronder worden gepresenteerd.

 

1. Tijdig schuren aangeraden

Hout is een organisch materiaal, dat incidenteel best eens mag worden opgeschuurd. Een lichte schuurbeurt komt het uiterlijk van je houten eettafel ten goede, en maakt een einde aan onregelmatigheden en eventuele vlekken in het hout. Hoe vaak dit onderhoud nodig is, is afhankelijk van hoe het tafelblad eruit ziet. En ook de tafelpoten mogen niet worden vergeten. Onbehandeld hout vertoont trouwens sneller vlekken dan behandeld hout, en zal dus vaker moeten worden geschuurd.

 

2. Onderhoud van geoliede houten eettafel

Een tafel van geolied hout kan het af met een eenvoudigere verzorging. Dergelijke eet- en boomstamtafels zijn namelijk uitstekend te reinigen met een droge of vochtige doek. Overdrijf het echter niet door zeep of andere schoonmaakmiddelen erbij te gebruiken. Deze kunnen het geoliede houtoppervlak namelijk juist aantasten. Mocht het tafelblad na verloop van tijd barstjes of verweerde plekken vertonen, dan biedt het opnieuw in de olie zetten van het hout uitkomst.

 

3. Verwering door licht- en temperatuurwisselingen

Lichtval en een instabiele temperatuur hebben invloed op de conditie en structuur van hout. Overdadig zonlicht kan er bijvoorbeeld de oorzaak van zijn dat een boomtafelblad langzaam maar zeker van kleur verschiet en fletser wordt. Maar ook de aanwezigheid van sierobjecten of gebruiksvoorwerpen op een vaste plek op tafel kan verkleuring tot gevolg hebben. Het advies is dan ook om deze geregeld iets op te schuiven. Houten tafels en banken zijn evenmin gebaat bij veelvuldige temperatuurveranderingen, en behouden hun nieuwstaat het langst met een gemiddelde van 20 graden Celsius. Te significante temperatuurwisselingen leiden tot barsten, scheuren en andere oppervlaktebeschadigingen, en moeten dus worden voorkomen.

 

4. Geef vocht geen kans

Net als zonlicht hebben ook vocht en water een negatieve invloed op houten meubels. Vaak staat een boomstamtafel of eettafel van hout in huis, maar dit is uiteraard nog geen garantie dat er geen nattigheid zou kunnen ontstaan. Condens dat van een pannendeksel druipt of een vol glas dat omvalt kunnen voor lelijke vochtplekken zorgen, vooral wanneer het eikenhout betreft. Met een droge doek zijn druppels en gemorste vloeistof snel opgeruimd. Vertoont je houten tafeloppervlak reeds kringen, dan behandel je die bij voorkeur met paraffineolie.