Laminaat is de meest gekozen vloerbedekking. Laminaat is in vele soorten en dessins verkrijgbaar. Dankzij de ruime keuze kunt u precies de gewenste sfeer aan uw kamer meegeven. Of uw inrichting nu klassiek, modern of heel strak is. De sfeer kunt u nog eens extra benadrukken met bijpassende deuren in uw kamer.
Een laminaatvloer komt het beste tot zijn recht als het mooi gelegd is. Hoe bereidt u zich voor? Hoe zorgt u ervoor dat uw vloer er over enkele jaren nog steeds goed uitziet?
Goede voorbereiding is het halve werk!
Laminaat leggen is relatief eenvoudig, verloopt snel en kan door de meeste mensen prima zelf gedaan worden.
Volg de onderstaande 10 stappen voor het beste resultaat!
Benodigheden:
• laminaat
• ondervloer
• legset (spietjes, aanslagblokje, hielijzer)
• hamer
• zaag (decoupeerzaag)
• winkelhaak
• meetlat
• potlood
Stap 1: Hoeveel laminaat nodig?
Eerst rekent u uit hoeveel laminaat u nodig heeft. Meet de lengte en breedte op van de ruimtes waarin u laminaat wilt leggen en bereken zo het oppervlak. Houd rekening met “zaagverlies” en reken altijd 10% extra laminaat, zodat u nooit te weinig laminaat heeft.
Voorbeeld: Voor een ruimte met een lengte van 3 meter en een breedte van 5 meter heeft u: 3 * 5 * 1,10 = 16,50 M2 laminaat nodig.
U kunt ook eenvoudig gebruik maken van een gratis laminaat bereken tool om de benodigde hoeveelheid laminaat te berekenen voor één of meerdere ruimtes.
Stap 2: Laminaat 48 uur acclimatiseren
Uw laminaat moet u 48 uur laten acclimatiseren op kamertemperatuur, in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Laminaat krimpt of zet namelijk uit naar gelang de temperatuur.
Plaats de pakken in ieder geval niet schuin tegen de muur. Er is dan een risico dat de planken kromtrekken.
Stap 3: Ondergrond voorbereiden
Tijdens het acclimatiseren van de pakken laminaat kunt u alvast de ondergrond voorbereiden. Zorg voor een schone, droge en vlakke ondervloer.
Is de vloer al vlak? Dan is goed stofzuigen voldoende. Bevat de vloer grove oneffenheden? Gebruik dan egalisatie pasta en/of kunt u de tussenlaag opvullen met bijvoorbeeld hout of ondervloertegels.
Stap 4: Ondervloer leggen
Na het glad en droog maken van de ondergrond begint u met het leggen van de ondervloer.
Afhankelijk van de staat van de vloer kiest u voor een polyethyleen ondervloer of een isofoor ondervloer. De polyethyleen ondervloer gebruikt u op een bestaande vlakke vloer. De isofoor ondervloer legt u voor de uitvlakking van kleine oneffenheden en extra geluidsisolatie.
Snijd de ondervloer tegels (of banen) op maat en plak de naden af met aluminium tape. Leg op betonvloeren altijd eerst een dampdichte folie. Ook hiervan dient u eventuele naden af te werken met aluminium tape. Zorg dat de folie goed aansluit bij de muren en zorg steeds voor een overlapping van 20 centimeter bij de dampdichte folie.
Stap 5: Begin van de laminaatvloer
U kunt beginnen met het leggen van uw laminaat! Gebruik de planken van verschillende pakken door elkaar heen.
Afhankelijk van het door u gekochte laminaat begint u met het leggen in de linker- of rechterhoek aan de lange kant van de kamer. Werk (afhankelijk van het type laminaat) van links naar rechts of van rechts naar links.
Stap 6: 1 CM afstand tot de muren
Zoals gezegd ‘werkt’ laminaat. Het krimpt en zet uit door temperatuurverschillen. Houd altijd minimaal 1 centimeter ruimte tot aan de muur. Hierdoor heeft het laminaat de mogelijkheid om te ‘werken’ zonder dat uw laminaatvloer kapot gaat.
Een eenvoudig hulpmiddel om die centimeter ruimte te houden zijn de spietjes.
Stap 7: Einde van eerste baan, begin van volgende
Leg de stroken laminaat totdat u bij het einde van de eerste baan bent. Meet de lengte van de laatste strook en teken af waar u deze strook moet afzagen. Houd wederom rekening met 1 centimeter afstand tot aan de muur. Zaag de laatste strook op maat en leg deze in de eerste baan.
De tweede baan begint u met het deel wat u heeft overgehouden van de eerste baan. Let op, dit deel dient minimaal 40 centimeter te zijn. Bij een kleiner deel pakt u een nieuwe strook en zaagt deze op de gewenste maat.
Tip: U krijgt de mooiste vloer als u bij elke baan, de korte naden ten opzichte van de vorige baan, minimaal 40 centimeter laat verspringen.
Stap 8: Verwarmingsbuizen en andere obstakels
Zijn er obstakels zoals verwarmingsbuizen in de kamer? Zaag dan eerst de eindstrook op lengte. Daarna tekent u de stand van de verwarmingsbuizen af op de achterkant van deze eindstrook. Houd er rekening mee dat de uitsparing bij verwarmingsbuizen 2 centimeter in diameter ruimer moeten zijn dan de diameter van de verwarmingsbuis. U kunt dit zagen het beste doen met een decoupeerzaag.
Gebruik eventueel een rozet voor de afwerking.
Stap 9: Laatste laminaatstrook
De laminaatvloer ligt er bijna helemaal in en u bent bij de laatste baan aangekomen. Leg dan elke strook exact op de vorige baan. Leg daar vervolgens een tweede strook bovenop om overal de juiste afstand tot de muur te krijgen. Teken dit vervolgens in de lengte af op de onderste stroken.
Zaag de stroken af en leg de laatste baan op zijn plek! De zaagkant komt steeds aan de muurzijde. Tik de laatste strook aan met de vloerhaak uit de legset.
Stap 10: Afwerking van uw laminaatvloer
Werk uw laminaatvloer netjes af met plinten. U kunt hiervoor plakplinten gebruiken of hoge plinten.
Bonustip: laminaat leggen film
Wilt u het bewijs zien dat u eenvoudig zelf laminaat kunt leggen? Bekijk dan deze laminaat leggen instructiefilm
(5 minuten).
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Bedankt voor de goede tips! Het helpt toch om nog even een checklijstje te hebben waaraan allemaal aan te denken en rekeningen mee te houden. Nog een tip die hier niet bij staat maar wij zelf heel blij mee waren is om uv-werend raamfolie te installeren, dan blijft de vloer ook mooi als er een aantal jaren de zon op staat en gaat er niks verkleuren. Dit kan zeker op de lange termijn schelen! Nogmaals bedankt voor de goede tips!