Klaar voor groen - Maak je tuin lenteklaar met deze groene tips!

Hoe hard rende jij naar buiten toen laatst voor het eerst sinds tijden de zon weer eens een dagje scheen? Erg fijn was het, energie kreeg je ervan en vooral ook de behoefte om alles buiten weer gezellig en mooi te maken kwam bovendrijven. Toch? Of ben jij, net als wij, enorm geschrokken van de staat van je tuin na maanden van regen en wind? Geen nood hoor, je tuin kan wel wat hebben. Je tuin ogenschijnlijk compleet dood? Als je beter kijkt zie je dat de natuur zichzelf wel kan redden en er ook alweer hier en daar wat nieuwe knopjes en knoppen te zien zijn. Maar, de lente is nu dan echt begonnen en je tuin heeft je hulp nodig om weer die gezellige, sfeervolle en mooie groene tuin te worden die jij graag ziet en niet te veranderen in ‘de grote wildernis’.  Ben je klaar voor groen en wil je je tuin op een ‘groene’ manier weer heerlijk lenteklaar maken? Onderstaande tips maken je tuin of balkon écht groen…en duurzaam….en aantrekkelijk voor mens en dier.

 

Een groene tuin, een duurzamere tuin, zo richt je ‘m in!

Wil je deze lente weer een paar stappen zetten in de groenere richting. Wil je ook wat duurzame aanpassingen in je tuin aanbrengen? Wil je misschien zelfs een mini groentetuintje aanleggen? Creëer een tuin waar jij, de natuur en ons milieu blij van worden. Met onze tips krijg je vanzelf groene vingers en ontdek je hoe mens en natuur samen het beste uit elkaar kunnen halen.

 

 Klaar voor groen - Maak je tuin lenteklaar met deze groene tips!

Klaar voor groen - Maak je tuin lenteklaar met deze groene tips! 

 

 

  • Groene aanslag verwijderen, tuin mesten, opruimen, je kent de standaard tips beslist. Denk dit jaar een stapje verder, denk ook aan de misschien wat minder voor de hand liggende aanpassingen in je tuin. Zoals bijvoorbeeld een manier om bijen te trekken en ondersteunen. Weet goed, zonder bijen geen bevruchting, geen vrucht en dus geen voedsel.  Just saying…. Het is dus écht belangrijk dat je wat doet om bijen te ondersteunen. Plaats bloemen in je tuin, veel bloemen! Weet je niet welke? In het plantencentrum kunnen ze je er alles over vertellen en bijna overal staat informatie op de labels. Zoek online naar bloemen voor bijen die passen bij jouw tuinplan. Zet eventueel een stuk van je tuin af met een wilgentenen schutting zodat er een heuse pluktuin ontstaat! Superleuk om je eigen boeketjes te plukken en te genieten van het gezoem van die o zo belangrijke bijen.  Je kunt wilgentenen schuttingen en zelfs moestuinbakken van wilgentenen kopen bij bijvoorbeeld van Aalsburg. Een natuurlijke keuze voor je tuin die van jouw buitenverblijf een nog mooiere plek maakt.
  • Insecten, egels, muisjes, vogels, als je deze dieren in je tuin hebt doe je het goed! Je moet ze ook zeker niet weren maar juist een eigen plekje geven in je tuin. Je kunt een egelhuisje kopen om ze te lokken maar een rommelig hoekje in de tuin, ergens achteraf, dat je niet opruimt en waar oud blad en losse takken nonchalant op een hoop liggen kan ook! Dat is misschien wel het meeste ideale egelhuisje. Wist je trouwens dat de egel een bedreigd diersoort is?
  • Niet alleen recreatie maar ook functionaliteit in je tuin? Wil je je eigen groente en kruiden verbouwen? Dat kan prima in je tuin of op je balkon. Je kiest natuurlijk biologische plantjes/zaad. Vult een moestuinbak van wilgentenen (mooi natuurlijke look en op fijne werkhoogte) met goede grond en leeft je uit. Basilicum, munt (hallo liters muntthee), oregano, tijm. Maar zeker ook hallo verse salades (kroppen sla), voedzame peulvruchten (bonen) en gezonde snacks (snoeptomaatjes en – komkommers). Zo’n moestuinbak is trouwens ene prima manier om ervoor te zorgen dat planten als bijvoorbeeld je munt niet gaan woekeren.
  • Dat we meer buiten kunnen zijn vinden wíj enorm fijn. De dingen die we buiten doen kunnen vaak nadelig zijn voor het milieu en daar heb je dat dat moment dat we met elkaar ‘schuren’, dat moment dat we beter na moeten denken over wat we buiten doen. Denk bijvoorbeeld aan terrasverwarmers. Bespaar geld en stoot minder CO2 uit door dikke truien en dekens te gebruiken om het lekker warm te hebben buiten. Verklein ook je ecologische voetafdruk door alleen FSC gecertificeerd hout te kopen voor in je tuin, door een regenton te gebruiken en regenwater op te vangen om daar je tuin weer mee te kunnen wateren. Vraag je gemeente naar meer oplossingen en eventuele subsidies om je regenpijp van het riool los te koppelen. Beter voor de stand van het grondwater, beter voor onze tuinen en uiteindelijk beter voor het milieu én ons allemaal.
  • Gebruik vooral buitenverlichting op zonne-energie of stel een tijdschakelaar in. Die leuke vijverlamp mag echt ’s nachts wel uit als iedereen slaapt.
  • Kan er misschien een groen dak op je schuur/garage/dakkapel/huis? Een groen dak heeft allerlei hele fijne, groene, voordelen:
  • Een groen dak isoleert, dus in de winter warmer binnen en in de zomer koeler. Ook geluid wordt geweerd.
  • Een groen dak vangt regen op en houdt het water langer vast. Er gaat minder water het riool in waardoor dit afvoersysteem minder snel overbelast zal worden.
  • Groene daken vangen ook fijnstof op uit de lucht waardoor de luchtkwaliteit in de buurt beter wordt. (Inspireer ook je buren om een groen dak te kiezen)
  • Bijen en vlinders zijn dol op groene daken! Er zal een grote biodiversiteit ontstaan als we met z’n allen meer groene daken gaan laten leggen.
  • Een goed aangelegd groen dak verhoogt ook de levensduur van je platte dak.
  • Vooruitdenken is regeren! Nu je zomerbollen (biologische) bloembollen planten en in de zomer van een kleurrijke tuin genieten. Wist je dat je ook bij bloembollen kunt kiezen uit verschillende soorten? Dus bollen voor vogels, bollen voor vlinders en bijen, bloembollen voor een wilde tuin etc.
  • Heb je een vijver? Haal de dode planten en bladeren eruit. Dat voorkomt algenvorming. Controleer je pomp en filters en maak ze schoon. Planten en vissen krijgen zo weer schoon water en voelen ook de lente weer doorkomen. Voeg vanaf eind april eventueel nieuwe zuurstofplanten toe als je er te weinig hebt staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je tuintafel op een sfeervol...

  Of je er nou alleen een kop koffie drinkt, tussen de middag je boterham eet of uren durende etentjes aan geeft, je tuintafel is een van...

28 mei 2024 Lees verder
Tuintrends 2024? Comfortabe...

Net als bij interieur zijn er ook trends voor je ‘exterieur’, je tuin. Door de jaren heen is de tuin steeds meer een volwaardig onder...

24 apr 2024 Lees verder
Zo snel mogelijk lekker buit...

Vogeltjes die al fluiten in de vroege ochtend, frisse groene blaadjes overal tulpen die hun kopje opsteken en die allereerste warme zonnestralen:...

09 apr 2024 Lees verder
Wanneer mag ik snoeien? De b...

Snoeien: wanneer mag dat eigenlijk? Voor veel mensen is dit altijd weer een groot dilemma. Het is ook heel lastig dat de ene plant in het voorjaa...

14 mrt 2024 Lees verder
5 tips om jouw terrasoverkap...

Het buitenleven heeft iets magisch. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, trekken we massaal naar buiten om van onze tuin te genieten. Maar ho...

07 mrt 2024 Lees verder
6 Handige tips voor het bouw...

Houd jij van tuinieren, dan is een kas in de tuin eigenlijk onmisbaar. Door het zelf te bouwen, kun je veel op een dergelijke investering bespare...

07 mrt 2024 Lees verder