Keuken opruimen! Maak ruimte en zorg voor een frisse, zomerse keuken.

Het is er nu misschien het weer niet voor maar plan dan een keer een aantal taken in de vroege ochtend. Zet je wekker op tijd en begin na een gezond ontbijtje meteen aan je geplande klus, je keuken opruimen! Misschien breng je er in de zomer veel minder tijd door dan in de winter maar een schone en opgeruimde keuken is altijd belangrijk, no matter what. Sterker nog, juist in de zomer als er veel insecten zijn is het nóg belangrijker je keuken goed schoon te houden. Hoe schoner alles i hoe minder kans op infecties etc. Daarnaast is het gewoon een heerlijk zomers gevoel als je in een opgeruimde keuken je maaltijden moet voorbereiden. Laat die frisse wind binnen, sop die kastjes uit en ruim op! Daarna spring je onder de douche en heb je de rest van de middag vrij om van het buitenleven te genieten. Je zult jezelf dankbaar zijn als je aan het einde van de dag je keuken weer binnenstapt en alles je tegemoet straalt!

 

Keuken opruimen! Maak ruimte en zorg voor een frisse, zomerse keuken.

 

Grote schoonmaak van je keuken, wat ga je houden en wat kan weg?

Maak drie vakken op je keukenvloer, leg er evt. een A4 neer met daarop de woorden ‘HOUDEN’ ‘WEGGOOIEN’ en ‘KRINGLOOP’. Als je het weg te gooien spul en de dingen die naar de kringloop kunnen meteen in een grote doos doet heb je het maar één keer in handen en kun je na afloop meteen actie ondernemen. Ga kastje voor kastje, la voor la (ook de rommella!) na en haal alles eruit. Wat mag blijven, wat ziet er echt niet meer uit en kan weg en wat heb je eventueel dubbel of gebruik je zelden of nooit en kan dus naar de kringloop voor iemand die er wél gebruik van gaat maken?

Wees kritisch en doe geen concessies, je schiet geen meter op als je overal drie keer over na gaat staan denken. Natuurlijk gooi je niet zomaar dingen weg maar ga te werk zonder sentiment zeg maar. Geen idee hoe je naar je keukenbenodigdheden etc. moet kijken? We hebben drie lijstjes voor je aan de hand waarvan je je complete kastinhoud kunt screenen.

 

Keuken opruimen! Maak ruimte en zorg voor een frisse, zomerse keuken.

Keuken opruimen! Maak ruimte en zorg voor een frisse, zomerse keuken.

 

HOUDEN:

 • Maatbekers en -lepels. Liefst een nestje zodat het allemaal keurig in elkaar opgeborgen kan worden. Heb je iets dubbel dan kan het in de doos voor de kringloop, tenzij er vlekken op zitten die er niet meer vanaf gaan.
 • Het hele kleine pannetje dat je niet dagelijks gebruikt maar altijd wel een keer nodig hebt voor een eenpersoonsportie of een kleine hoeveel van iets anders.
 • Logisch, een set pannen om te koken. Een nest pannen met daarin drie of vier maten en je bent eigenlijk wel al voorzien. Een extra grote soeppan mag ook blijven voor maaltijdsoepen in de winter. Ook twee of drie maten bakpannen zijn altijd handig. Hele grote hapjespannen die je nooit gebruikt omdat ze zo zwaar zijn doe je gewoon weg. Die nemen heel veel ruimte in je kastje in en je gaat ‘m nooit gebruiken als je dat tot nu toch al niet deed.
 • Een set messen voor verschillende doeleinden. Vleesmes, groentemes, broodmes, etc.
 • Bestek voor dagelijks gebruik. Messen, lepels, vorken, koffie-, theelepels, gebaksvorken etc. Dat blijft allemaal, tenzij er lelijke roestvlekken opzitten, vervang ze dan.
 • Handigheidjes... míts je ze gebruikt. Als je nooit en te nimmer pizza eet dan heb je dus geen pizzasnijder nodig. Als je nooit stamppot maakt ligt een aardappelstamper alleen maar in de weg.
 • Servies. Liefst complete sets voor een aantal personen. Ontbreekt er wat door bijvoorbeeld breuk, vul je verzameling dan aan. De series die niet meer compleet zijn of niet meer mooi doe je weg. Weggooien kan maar kringloop is misschien een betere optie.
 • Onderzetters voor pannen, placemats, tafelkleden, theedoeken en keukenhanddoeken blijven natuurlijk. Mits schoon en zonder halen of rafels. Heb je er te veel? Kringloop!

 

WEGGOOIEN:

 • Metalen vleestangen, schuimspanen etc. Ze zorgen voor lelijke krassen in je pannen én worden heel heet als je even niet oplet. Vervang ze door uitvoeringen met een siliconen laag.
 • Bakpannen met een beschadigde antiaanbaklaag. Niet alleen is die laag dus niet meer ‘anti-aanbak’ door alle beschadigingen, de deeltjes die steeds loslaten van de bodem kunnen in je eten terechtkomen en dat wil je niet.
 • Al het bestek en keukengereedschap dat verroest is! Ook messen die niet meer snijden en niet te slijpen zijn doe je weg!
 • Mokken, kopjes en glazen met lelijke vlekken die er niet meer uitgaan of gechipt zijn.
 • Zogenaamd handige kruidenrekjes, weg ermee! Er zijn betere en overzichtelijkere oplossingen voor je kruiden. Dit soort rekjes zijn een drama om schoon te maken én nemen onnodig veel ruimte in beslag. Overzichtelijk zijn ze vaak ook niet als ze op een plank in de kast staan.
 • Plastic bakjes die je bewaarde van je yoghurt, salades etc. Dat lijkt op slim recyclen maar veel van die bakjes zijn niet gemaakt voor hergebruik! Investeer in bakjes die dat wel zijn en gooi de andere exemplaren in je plasticafvalbak
 • Oude of geklonterde kruiden. Ze zijn niet meteen ongezond voor je maar wat heb je aan kruiden waar je eerst vijf minuten in moet gaan staat hakken om er nog wat uit te krijgen?
 • Deksels waar je geen bakjes meer bij hebt, inkoppertje toch?

 

KRINGLOOP:

 • Alles wat je dubbel hebt, wat er nog goed uitziet en nog werkt.
 • Pannen die niet meer bij je kookplaat passen
 • Incomplete sets mokken, glazen etc.
 • Items die je één keer per jaar, hooguit, gebruikt. Ze liggen maar te liggen en als je ze dan zóu hebben kun je er misschien een lenen van je buurman of je kunt het op een andere manier oplossen.
 • Bakvormen die je nooit meer gebruikt

 

Ruimte in je keuken

Klaar? Maak je kastjes schoon en zet terug wat je besloten hebt te houden. Je zult ziet dat je kastjes en lades leger zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat er nu weer ruimte is voor nieuwe spullen, tenzij je ze nodig hebt, de nieuwe ruimte geeft je een gevoel rust….let maar op! Het is veel fijner om gewoon iets uit je kast te kunnen pakken zonder eerst tien dingen aan de kant te hoeven schuiven. Ruimte in je keuken maken is misschien even een klus maar je gaat er zo ontzettend veel plezier van hebben.

Overtuigd? Aan de slag! Oh, en foto’s van opgeruimde keukens mogen natuurlijk naar ons, [email protected]!

Bronnen
 1. Bruynzeelkeukens.nl
 2. Ikea.com
 3. Fonq.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Keukentrends en tijdloze tip...

Je mag een interieurliefhebber zijn en met grote regelmaat dingen in huis veranderen of aanpassen, een nieuwe keuken koop ook jij niet ieder jaar...

02 mei 2024 Lees verder
Jouw droomkeuken? De perfect...

De keuken, misschien wel de meest gebruikte ruimte in je huis? Ontbijt, lunch, diner, al je snack & snaai momenten tussendoor en laten we al ...

14 feb 2024 Lees verder
10 tips voor het grondig sch...

Hét centrum van je huis rond de feestdagen was misschien wel je keuken! Er werd meer gegeten, uitgebreider gekookt, de koelkast voller gel...

30 jan 2024 Lees verder
Een trendy & stijlvolle nieu...

Wordt die droomkeuken dan nu eindelijk werkelijkheid? Heb je lang genoeg gespaard om je keuken zó in te richten zoals jij het hebben wil? ...

22 jan 2024 Lees verder
Op zoek naar een nieuwe keuk...

Het is een heel avontuur als je een complete ruimte in je huis opnieuw gaat inrichten. Een nieuwe keuken kopen is een heel traject, maar wel een ...

30 okt 2023 Lees verder
Tips voor een vernieuwde keu...

Misschien denk je er al een tijdje over en is dit hét moment om een begin te maken aan het ‘vernieuwen’ van je keuken. Als de ...

19 okt 2023 Lees verder