Je vloerkleed reinigen? Het hoort er ook bij want waar geleefd wordt komen vlekken voor

Slijten is niet erg, je leuke vloerkleed moet natuurlijk tegen een stootje kunnen maar als het door de jaren heen wat sleets wordt hoeft het niet meteen te betekenen dat het lelijker wordt. Juist niet want de vintage tapijten zijn hip en een shabby ogend vloerkleed staat vaak heel gemoedelijk en speels. Een smerig vloerkleed daarentegen is niet leuk én niet gezond. Ondanks regelmatig stofzuigen houd je het niet tegen dat er veel stof en viezigheid in je vloerkleed achterblijft. Ook een ongelukje kan gebeuren en vlekken in je vloerkleed maken het er zeker niet mooier op. Je vloerkleed schoonmaken moet je gewoon regelmatig op je planning zetten, zeg twee keer per jaar, om je tapijt in topvorm te houden. We hebben een aantal tips voor je om je vloerkleed te reinigen en zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen zonder de (dure) vakman nodig te hebben.

 

Je vloerkleed reinigen 

 

Vloerkleed schoonmaken

Neem er even goed de tijd voor, zorg dat je alle benodigdheden en de juiste materialen in huis hebt en maak plaats rondom je vloerkleed. Voor je aan de slag gaat moet je de volgende dingen even weten:

 • Nóóit wrijven! Je wrijft als het ware het vuil alleen maar dieper in het tapijt.
 • Deppen! Een schone doek of handdoek en lauwwarm water doen vaak al wonderen. Dep van buiten naar binnen en herhaal desnoods met een extra schone doek. Zo haal je vaak het ergste vuil al weg.
 • Gebruik middelen die speciaal voor deze klus bedoeld zijn. Een shampoo of mousse om je vloerkleed te reinigen zijn stukken goedkoper dan een tapijtreinigingsservice en overal te koop.
 • Doe het niet snel-snel, tapijtreinigers moeten vaak lang intrekken dus neem die tijd ook. Het zal resultaat alleen maar ten goede komen. Zorg dat er niemand over je tapijt gaat lopen als je ermee bezig bent.
 • Tapijtreinigers moet je voor (het eerste) gebruik altijd event testen. Doe dit onder of achter de bank, mocht het kleuren vervagen of beschadigen dan valt het niet meteen zo op. Lees de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen én volg ze op.

 

Je vloerkleed reinigen 

 

Huismiddeltjes om je vloerkleed te reinigen

Goedkoop en bijna altijd in huis. Ze vallen vaak in de categorie ‘oma weet raad’ en willen ook vaak zeer effectief zijn. Huismiddeltjes om je vloerkleed te reinigen bevatten meestal ook geen chemicaliën, da’s toch ook wat waard? Je kunt je vloerkleed schoonmaken met dingen uit je keukenkastje, kijk maar mee.

 • Vlekken door rode wijn verwijden je met zout. Strooi het er meteen op en laat het even intrekken. Kleurt het zout rood? Dep het dan op met een natte doek en blijf deze handelingen herhalen totdat de vlek weg is. Ook hier werk je weer van buiten naar binnen. Gaat het om een vlek van rode wijn die al opgedroogd is dan kun je met een mengsel van witte wijn en water proberen de vlek te verwijderen.
 • Bakpoeder is niet alleen een natuurlijk schoonmaakmiddel voor verschillende soorten vlekken, het neutraliseert ook nog eens nare luchtjes. Strooi wat bakpoeder op de vlek en giet er voorzichtig heet water op. Laat het mengsel enkele uren intrekken en dep het dan op, niet wrijven! Blijf ook dit proces herhalen totdat de vlek helemaal verdwenen is.
 • Citroensap bleekt en is dus alleen te gebruiken als je een wit tapijt wilt reinigen. Voor hardnekkige vlekken meng je gelijke delen water, wasmiddel en citroensap. Geen citroensap in huis? Neem daarvoor in de plaats azijn maar ook dan alleen voor het reinigen van witte vloerkleden.
 • Ook als er geen mannen in huis zijn is het slim en handig om een bus scheerschuim in huis te hebben als je een vloerkleed hebt. Ongekleurde scheerschuim zonder menthol kun je op de vlek spuiten en na een minuut of 20 met een spons zachtjes in de vlek wrijven. Dep alles op met een schone natte doek.
 • Investeer in een stoomreiniger of wees lief tegen degene die er een heeft zodat je ‘m eens mag lenen. Eens in de zes maanden je vloerkleed goed schoonmaken met een stoomreiniger kan geen kwaad en is een must als je met meer mensen en/of dieren in huis leeft.

Je vloerkleed reinigen

Bronnen
 1. Tapeso.nl
 2. Tapeso.nl
 3. Wehkamp.com
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Is jouw woonkamer klaar voor...

Oktober is sinds een aantal jaar uitgeroepen tot de woonmaand. Dit is niet voor niets, want deze periode is hét moment om jouw woning klaa...

18 okt 2023 Lees verder
Een vloerkleed in de zomer, ...

Natuurlijk snappen we dat een van de grootste voordelen van het gebruiken van een vloerkleed is dat je lekker warme voeten hebt in de winter. Vee...

20 apr 2020 Lees verder
Een vintage vloerkleed voor ...

  Dacht jij altijd dat een vloerkleed alleen iets voor in de winter was? Waar was je?! Ook in de zomer is een vloerkleed een mooi accesso...

04 jun 2019 Lees verder
Design karpetten van Edward ...

In de zomertijd halen we vaak zo veel mogelijk ‘stof’ uit ons interieur. We willen ruimte en luchtigheid, koelte en rust. Alhoewel en...

10 sep 2018 Lees verder
Hoe kies je het juiste vloer...

Hoe kies je het juiste vloerkleed Een vloerkleed, tja was is eigenlijk de functie hiervan?! Een vloerkleed kan namelijk super praktisch zijn maar...

13 jun 2018 Lees verder
Unieke vloerkleden, elk inte...

Vloerkleden zijn niet alleen in de winter fijn om te hebben. Ook in de lente en zomer zorgen vloerkleden voor meer sfeer en eenheid in je huis. V...

11 apr 2018 Lees verder