Je tafel zomers dekken? Wij vroegen het de kenners! Tips voor een zomerse tafelstyling.

Zodra het weer het éven toelaat zitten we graag buiten met ons maaltje. Een zomers gedekte tafel is al een feestje op zich, hoeft het niet eens voor een drie gangen maal te zijn. Of het nu je lunch, een vriendinnenavond of BBQ met de buren is, je tafelstyling doet het halve werk. Wil je tips bij het dekken van je tafel? Lees mee, we vroegen het aan de kenners van Hip Tafelen.

 

Je tafel zomers dekken

 

Tafelstyling voor de zomer

Hoe gaaf is het als je gevraagd wordt om een tafelstyling te maken en te fotograferen! Ik hoef je niet te vertellen dat ik compleet in mijn nopjes was. Wij, Marc & Sylvia, runnen samen Hip Tafelen en zijn gespecialiseerd in serviesgoed en tafelstyling op maat. Marc`s talent en passie is zichtbaar in zijn keramiek en op maat gemaakte buitenkeukens, mijn passie is advies geven en stylen. Je kunt me dan ook `s nachts wakker maken voor het dekken en van een tafel en zeker als er een uitdaging aan vast hangt dan ben ik zelfs op mijn best.  Je snapt, we vullen elkaar perfect aan! Een prachtige gedekte tafel zegt zo veel meer dan alleen maar lekker eten op je bord. Het geeft je gasten een gevoel van “welkom in mijn huis, heerlijk dat je er bent!” Of je nou met veel mensen bent of met 2en alles is sfeervoller en smaakt beter als je er aandacht aan besteed. Al je zintuigen worden geprikkeld, je eet met meer aandacht, geniet intenser en je smaakpapillen worden extra geprikkeld.

Tips voor het dekken van je tafel!

 

TIP 1. Hoe begin ik?

Ik zoek altijd naar het perfecte kleurenpalet, elke styling weer. Dit fantastische zomerse tafelkleed was het gewoon, de basis voor mijn kleurenpalet.

Het bonte kleed heeft veel boeiende tinten. Balans is hierbij het keyword. De kunst is te zorgen dat het niet too much wordt en onrustig. Een professioneel oog is hierbij superbelangrijk zodat het ondanks de tinten toch rustig oogt.

 

Je tafel zomers dekken

 

Het bepalen van het kleurenpallet is een uitdaging. Wat is mijn super tip?

Zoek naar een foto waarbij de kleuren je enorm aanspreken. Om je gedekte tafel spannend te houden werk ik met de 60-30-10 kleurenregel. Hoe werkt dit in praktijk? In dit geval ging ik uit van 1 hoofdkleur, poederroze, de 60%. De 2e 30% kies ik voor een kleur die in het oog springt én waar je servies, vaasjes of andere deco van hebt.  Blauw werd mijn 30%.

Mijn laatste 10% werd het glaswerk. Glaswerk is in de regel transparant. Je kunt het met alles combineren.  Het gebloemde tafelkleed is aanwezig. Nog een basiskleur eraan toevoegen wordt een bont pallet en werkt visueel onrustig.

 

Je tafel zomers dekken

 

 

TIP 2. Werk in lagen… en dat kan ik niet vaak genoeg benoemen.

Door “te stapelen” krijgt je tafel diepte en geeft het een rijk gevoel. Je kleurenpalet komt nu goed van pas, pak het erbij en je zult zien dat het maken van keuzes veel makkelijker gaat, echt waar! Dat wat past neem je mee, dat wat niet past binnen je palet laat je staan. Start met een lekker groot bord, 30cm is hier perfect voor. Dit bord blijft met alle gangen op tafel staan. Let er dan op dat het mooi past op het tafelkleed.

Het roze met gouden onderbord, Glister serie, werkt heel rustig en is dan ook een perfecte basis om verder mee te werken. Het blauwe servies, Verso, is best bepalend door zijn intense kleur. Gebruik dan ook niet te veel van dit servies. Zoek de balans in de combinatie met de Glister serie. Wist je dat je niet iedere couvert hetzelfde hoeft in te dekken? Door te spelen met de 2 serviezen creëer je een speelsheid op tafel. Is het dan niet te druk, hoor ik je vragen? Nee hoor helemaal niet, dit komt omdat je je houdt aan het kleurenpalet. Kom uit je comfort zone, doe eens iets anders! Kijk maar eens naar het champagneglas met gouden rand, er ligt een espresso kopje in met een overheerlijke macaron.

 

Je tafel zomers dekken

 

TIP 3. Servetten van stof, ik zeg doen!

Het is zoveel mooier dan papieren servetten. Het is net dat beetje extra waarmee je je tafel afmaakt. Welke kleur kies je dan?

Je zou voor een effen linnenservet kunnen kiezen in de kleur van je basis tinten. Maar je zou ook voor een bijpassend servet kunnen kiezen. Een servet dat uit de lijn van het tafelkleed komt, zelfde kleuren en print. Deze optie had mijn voorkeur, Ik zocht naar eenheid en met deze servet kreeg ik dat. Je creëert net even iets meer rust op tafel.

Deze eyecandy`s kun je op vele manieren draperen. Op de foto’s laat ik verschillende manieren zien. Opgerold met een touwtje, lekker stoer.  Opgerold met een gouden servetring, prachtig en stijlvol. Vouw je servet in de lengte en leg het op je onderbord en laat het een beetje afhangen. Of kies eens voor een mooie bloem of artisjok en knoop je servet om de steel, lekker hip. Er zijn legio manieren om je servet te vouwen, leef je uit en probeer net zolang totdat het tof uitziet!

 

Je tafel zomers dekken

 

TIP 4. Bestek… dit maakt of breekt je tafelstyling.

Wat ik probeer te zeggen is, als je zoveel aandacht aan je gedekte tafel hebt besteed, kijk dan ook eens kritisch naar je bestek. Hoe zouden jullie het vinden als ik naast alle subtiele gouden details rvs-bestek had gelegd? Jammer toch?

Het gouden bestek, Terno maakt het echt af, een lust voor het oog. Kies voor een bestek waar je langer dan 1x meedoet. Er is veel bestek in omloop maar als je het gaat afwassen is het goud snel verdwenen, zo jammer.  Investeer in een betere kwaliteit zodat je er lang plezier aan beleeft.

 

 

Je tafel zomers dekken

Je tafel zomers dekken

 

TIP 5. Glaswerk.. kies voor mooi en sprankelend glaswerk

Geslepen glaswerk is helemaal hot, duik eens bij je oma de kast in en ga op zoek naar die verborgen sprankelschatten!

Ik zeg Mixen! Mixen? Jazeker maak een leuke mix met je geslepen glaswerk. Op de foto’s zie je een champagnecoupe Timeless met gouden rand, een prachtig Adagio wijnglas van kristal, Alkemist waterglazen van kristal en blauwe glazen. Zie je het spannende effect van mixen? Ik ben heel benieuwd hoe jij je glazen mixt?

Door de waterkaraf en Wijnkaraf uit dezelfde serie als de wijnglazen te kiezen, Adagio, krijg je een mooie stijl op tafel. Een waterkaraf gevuld met munt en bosbessen staan niet alleen geweldig maar is ook nog eens heerlijk dorstlessend.

 

Je tafel zomers dekken

Je tafel zomers dekken

 

TIP 6. Bloemen, vaasjes en kaarsen.

De finishing touch van je tafelstyling. Hiermee zorg je dat je gedekte tafel samenkomt, dat er een eenheid ontstaat.

De heldere vaasjes brengen rust en de blauwe vaasjes zijn een toffe afwisseling. Groepeer ze en zet er dan kaarsenkandelaars tussen zodat je hoogteverschillen krijgt.
Waarom niet alles op eenzelfde hoogte?  Alles op een hoogte oogt wat strakker, dat sfeertje past niet bij deze tafelstyling. De kaarsen en de kandelaars zijn afgestemd op de rest van de tafel net zoals de bloemen.

Goud en roze kandelaars met nude en blauwe kaarsen. De bloemen konden zo uit de tuin komen maar ik kocht ze bij mijn favoriete bloemenwinkel Manjefiek in Schimmert. Verliefd op de geweldige Allium bol een echte eyecatcher!

 

Je tafel zomers dekken

Je tafel zomers dekken

 

TIP 7. Je gasten.

Hoe gastvrij is het je gasten te laten plaatsnemen aan een gedekte tafel waar al iets smaakpapillen strelends op ligt? Iets om van te kunnen snoepen voordat er echt gegeten gaat worden.

Deze keer waren het macarons van Givisa. Je kunt ze in alle kleuren van de regenboog bestellen en dat deed ik dan ook.  Geen regenboog maar poederroze en blauw. Het ziet er gewoon net even iets toffer uit, wat vind jij?

 

Je tafel zomers dekken

Je tafel zomers dekken

 

TIP 8. Jij hebt makkelijk praten!

Voor mij is het uiteraard een heel stuk eenvoudiger om elke keer een ander servies te gebruiken. Mijn advies is dan ook kies een goed basis serviesgoed. Investeer in een mooie basis set die je makkelijk kunt combineren. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om iets moois op tafel te zetten. Werk vanuit een palet en je tafelstyling wordt zeker weten een plaatje.

 

Mocht je hulp nodig hebben met combineren of zoek je een mooie basis set we helpen je graag. Stuur ons een berichtje op Instagram @Hiptafelen zodat we onmiddellijk kunnen reageren!

 

Styling & Fotografie HIP tafelen

Instagram @hiptafelen

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Met deze zonwering voeg je m...

  Als het gaat om het toevoegen van sfeer aan je woning, kan zonwering een grote rol spelen. Markiezen zijn een traditionele vorm van zon...

18 apr 2024 Lees verder
Moederdagtips! Voor moeders ...

Jouw moeder is een ‘one in a million’ vrouw. Natuurlijk koop je al wat leuks als ze jarig is maar met Moederdag kom je ook graag met ...

17 apr 2024 Lees verder
De leukste tulpenvazen en ti...

Al vanaf december zagen we ze voorzichtig weer verschijnen in de emmers bij de bloemist. Op dit moment is het een explosie van kleuren en soorten...

16 apr 2024 Lees verder
Leven en lekker & gezond sla...

Met deze planten in je slaapkamer slaap jij als een roosje. Wist jij dat dit de béste plant voor je slaapkamer is?     Er z...

17 mrt 2024 Lees verder
Zoek jij een ideale oplossin...

De zon. Warmte, licht, gezelligheid, positiviteit, leven, groei & bloei... geen zicht op je televisie, verkleurde kussens op je bank, te warm...

29 nov 2023 Lees verder
5 tips om de leukste herinne...

Tastbare herinneringen zijn de leukste manier om terug te kijken op je leven. Ze bevatten emotionele waarde op een speciale manier. Als je je her...

20 nov 2023 Lees verder